75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

5 квітня 2019 р.

Популяризуємо європейські цінності!


 Наша бібліотека таки краща!
    За результатами діяльності Пункт Європейської Інформації  Каланчацької книгозбірні визнаний кращим серед бібліотек Херсонщини!
    Девіз Європейського Союзу «Гармонія в різноманітності»  став і девізом нашого Пункту ЄС.           
   Каланчацька центральна бібліотека – переможець Всеукраїнського конкурсу проектів Української Бібліотечної Асоціації  «Все про Європу: читай,  слухай,  дізнавайся  в пунктах європейської інформації в бібліотеках» за підтримки Європейського Союзу по програмі «Еrasmus+» створила Пункт ЄІ та протягом трьох років надає доступ до інформаційних ресурсів мережі інтернет з питань євроінтеграції та Європейського Союзу, активно просуває європейські цінності, надає можливість ближче познайомитися з Європою, її країнами та народами, політичним та економічним устроєм, життєвими постулатами та культурою. Значно підвищено рівень поінформованості старшокласників з питань набуття освіти в країнах Європейського Союзу
    Пункт європейської інформації надає можливість оперативного та ефективного інформування жителів громади з питань європейської інтеграції, розуміння та збільшення кількості прихильників європейського вибору, роз’яснення користувачам різних категорій, молоді, людям поважного віку значимість та перспективи євроінтеграції, доступну об’єктивну інформацію з питань сьогодення Європейського Союзу, переваги європейської спільноти як в захисті України, так й в її подальшому економічному та культурному розвитку, залучення молоді до активної творчої діяльності, виховання патріотизму, шанобливого ставлення до історії, культури, обрядів та традицій народів інших країн світу, зокрема Європи.
    Наш Пункт ЄІ  наповнений всією необхідною інформацією, яка  надається відвідувачам в паперовому та електронному ресурсі.
   Для цього створена інформаційна база даних про Європейський Союз та його складові – країни Євросоюзу, яка складається  з підрозділів: “Європейський Союз:  історія розвитку”,  “Україна – ЄС:  реалії та перспективи”,  “НАТО – безпека через партнерство”.
    Інформаційна база представляє собою:  книжковий фонд європейської тематики, WEB - ресурси про Євросоюз та країни європейської спільноти, доступ до інформації за допомогою мережі Інтернет, WEB - бібліографія  на  актуальні теми  “Україна – ЄС”.
    Про Пункт ЄІ, його можливості та послуги жителів громади та гостей краю сповіщали інформаційні стенди, які були встановлені на площі біля центральної бібліотеки, а під час свят, урочистостей –  стенди розміщувалися в парковій зоні та в центральному сквері селища.
     Інформаційна зона літературно - мистецької зали та інтернет-центру – досить велика, це виставки, перегляди, полиці, стіл та інформаційне панно. До послуг відвідувачів книгозбірні представлена тематична та художня література, буклети, пам’ятки, інформаційні листки по кожній країні Європейського Союзу, списки сайтів, символіка Європейського Союзу та художні твори письменників країн Європи та світу.
      Була започаткована акція «Бібліотека йде в люди», далі розширено її впровадження, зроблено тематичною – «Пункт ЄІ йде в люди».
      Площа біля Головного будинку культури та площа ім. Т.Г.Шевченка, центральна вулиця, автостанція, ринок та таксопарк, паркова зона,  центральний сквер – стали зоною проведення акції.
     Виявилося цікаво та корисно. Громада сприйняла з задоволенням, люди відгукувались, обговорювали, ділилися враженнями, відповідали на питання, з задоволенням брали буклети та пам’ятки.
    Вивчаючи інтереси, виявилося, що жителі громади дуже зацікавлені в отриманні простої доступної інформації  з питань євроінтеграції та ЄС, бажають познайомитись ближче з Європою, її  країнами та народами, законами, рівнем життя, уподобаннями, дізнатись, як наша країна крокує в Європу…
    Наша бібліотека, завдяки перемозі, одержала прекрасний подарунок    електронну книжку (читанку Pocketbook), бібліотечку нової сучасної літератури про Європейський союз і країни Європейської спільноти та спеціальний інформаційний стенд.
    Книжки змістовно поповнили фонд центральної бібліотеки та представлені на виставці в літературно – мистецькому залі «Все про Європу:  Читай ! Слухай ! Дізнавайся !» у Пункті Європейської інформації.
   Електронна книжка – це перша електронна книжка в нашій бібліотеці. Вона надає можливість задовольняти інформаційні потреби наших користувачів.
    У відповідності до плану діяльності в Пункті ЄІ щомісяця проводяться заходи різних форм, це інформаційні, пізнавальні, діалогові та ігрові заходи для різних категорій та вікових груп. Особливу увагу приділяємо молоді та учням, не забуваємо про вчителів, вихователів, батьків, підприємців, літніх людей. Діти залюбки беруть участь в вікторинах, конкурсах, Європейських уроках та квестах, їм подобаються віртуальні подорожі та бесіди – обговорення…
    Досвід  Пункту Європейської Інформації  Каланчацької центральної книгозбірні – вартий наслідування !  У Всеукраїнському бюлетені «Все про Європу в бібліотеках» в рубриці «Досвід роботи Пунктів Європейської інформації» розміщено допис про цікавинки нашої діяльності, зокрема про те, що в парковій зоні було створено європейський міні-майданчик зі святково прикрашеними деревами «Бібліотека моєї душі», «Пункт Європейської інформації» та «Веселкове дитинство». Розміщено й одну з фотографій заходів.
     Діяльність Пункту висвітлювалася  в ЗМІ та Всесвітній мережі інтернет, було створено сторінку на нашому бібліотечному блозі, який користується неабияким інтересом.
     Пункт ЄІ сприяє популяризації європейських цінностей, переконливому впливу на жителів громади щодо європейського вибору України, укріплення зв’язків між європейськими народами – можливість пірнути в невичерпне джерело духовної культури нашого континенту.      
     Й хоча проект закінчено, в Каланчацькій бібліотеці й надалі діятиме Пункт Європейської Інформації для жителів громади та гостей краю !
     Пишаємось перемогою !
     Сміливо крокуймо в Європейську спільноту !!!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *