75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

20 лютого 2019 р.

У їхніх серцях жила Україна


  П’ята кривава річниця. 
  Болить …  Й не тільки в лютневі дні.
   Українці ! Ми з родоводу сильних
Прозрів народ і духу смолоскип  Запалений серцями незборимих
         І пам'ять про синів хай не згаса повік.
    20 лютого – пам'ятний для  українців день – День Героїв Небесної Сотні, день вшанування  подвигу учасників Революції  Гідності 2013-2014 років.
    День, коли українці схиляють голови перед цвітом  нашого народу, його славними синами і доньками, які у розквіті сил віддали  життя за волю, за майбутнє України. У цей день під час Євромайдану на Інститутській вулиці в Києві силові підрозділи режиму  президента – втікача   Віктора Януковича розстрілювали протестуючих. Всього число жертв досягло більше ста осіб. Їхні імена навічно увійшли в славетну історію України  – вони стали Небесною сотнею.
      До п’ятої кривавої річниці в книгозбірнях Каланчацької централізованої бібліотечної системи проведено низку масових заходів – патріотичні Години, патріотичні читання, Години пам’яті, відео-пам'ятки, бесіди, оформлені книжково-ілюстративні виставки, тематичні полиці, перегляди літератури та періодичних видань.    Гортаючи сторінки книг, відвідавши заходи, відвідувачі бібліотек ще раз згадали ті жахливі події п’ятирічної давнини…
    Під час проведення патріотичних Години для молоді бібліотекарі зауважили, що не могли подумати ті півтори тисячі молодих людей, журналістів, громадських активістів, які зібралися під вечір 21 листопада 2013 року на Майдані, що події  розвиватимуться так трагічно і криваво.
    Одні присутні на заходах дізналися,  інші з щемом в серці пригадали, що на середину лютого 2014 року тиск держави на громадян страшенно виріс  і зашморг на шиї громадянських свобод затягувався все тугіше. Бажання припинити свавілля державних органів об’єднало людей в мирну ходу до Верховної Ради України і вимоги були теж мирними – курс на євроінтеграцію, вихід з кризи і врегулювання ситуації в країні, обмеження повноважень президента України шляхом внесення змін до Конституції.
    Важко усвідомлювати, що працівники міліції, спільно з «тітушками», грубо порушуючи чинне законодавство, застосовували надмірне насильство і використали вогнепальні набої та зброю, вчинивши жорстокий силовий розгін ходи. Як наслідок, 18 лютого на вулицях Інститутській та Грушевського, Кріпосному провулку та Маріїнському парку загинуло 23 людини, а 509 отримали тілесні ушкодження, з них 37 – тяжкі, 85 – середньої тяжкості. Загалом у  період 18-20 лютого 2014 року в центрі Києва загинули близько ста осіб, кілька десятків зникли безвісти, більше тисячі дістали поранення, а сотні – були заарештовані та піддані тортурам.
     Пригадали, що найважчими і найстрашнішими стали події  20 лютого в «чорний четвер». Мітинг під Радою перейшов в запеклі сутички між протестувальниками і міліцією. Людей, які вийшли на мирний протест, щоб висловити свою громадянську позицію, почали  обстрілювати снайпери, силовики розстрілювали активістів бойовими набоями, цілились в голову та шию. Цей день назавжди увійшов в історію, як переломний в ході подій Революції гідності. 
    До уваги відвідувачів центральної книгозбірні книжково-ілюстративна виставка «Небесна Сотня на варті». На виставці представлені книги та статті з періодичних видань, серед яких свідчення очевидців — учасників цих подій, життєписи героїв, спогади їхніх родичів, близьких, друзів та побратимів, світлини героїв Небесної Сотні, світлини подій на Майдані, речі з Майдану.
  Підготовлена  галерея пам'яті (інтернет ресурси) «Небесна Сотня. Герої не вмирають», кіноперегляд «Пам'яті "Небесної Сотні" та історична відео-пам'ятка «Небесна сотня: хронологія подій 20 лютого 2014 р».
    В Новопавлівській бібліотеці – філії пройшла інформаційна година «Кращі з кращих за свободу стали, сміло без вагань», яка знайшла відгук в юних серцях відвідувачів книгозбірні.
     Година пам’яті «І полягли, як зім’ятий колос на ниві, найкращі сини України» відбулася в Каланчацькій бібліотеці – філії з участю старшокласників Каланчацької ЗОШ № 1.
     Новокиївська  бібліотека – філія відгукнулася на лютневі події п’ятирічної  давнини  виставкою – інсталяцією «Пам’яті Героїв Небесної Сотні», тематичну  полицю  «Небесна Сотня – герой нашого часу»  оформлено в Привільській бібліотеці. В Гаврилівській бібліотеці відбулися героїко – патріотичні  читання «Ті спогади, то вічний серця біль».
    У Горьківській сільській бібліотеці  з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави та  гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції Гідності оформлено книжково - ілюстративну виставку «Герої не вмирають. Просто йдуть з Майдану – в Небо!»     
    Всі заходи проведені в Каланчацькій централізованій бібліотечній системі мали на меті вшанувати пам’ять героїв Небесної Сотні, виховувати патріотичну свідомість, зберегти та донести до відвідувачів об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття.
    Тих хто відстоював, боровся і загинув за волю, за честь, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, назвали Небесною Сотнею. За мужність, силу духу і самопожертву українці їх канонізували і долучили до сонму Небесного воїнства що захищає Світло.
    Світла небесна пам’ять кожному, чиє життя обірвалося в серці української столиці. Це великий біль для кожного, хто є українцем.
     Небесна Сотня в вирій полетіла … і тримає  крильми небо над Україною
  Пролунало в країні мовчання.
  Навіть вітер затих на хвилину:
    Відбувалось останнє прощання,
Зі словами ” Герої не гинуть”.
      Слава і вічна пам'ять  Героям Небесної Сотні!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *