75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

28 січня 2019 р.

В чарівному світі мистецтва Марії Приймаченко


      Молодь вивчає прекрасне …   
    Чергове засідання бібліотечного молодіжного клубу «Старшокласник» Каланчацької центральної бібліотеки було присвячене творчості  самобутньої української художниці Марії Приймаченко.
   Учасники заходу, а це учні 9-Б класу Каланчацької ЗОШ № 1 разом з класним керівником Литвинчук Людмилою Анатолівною та з керівником клубу Ольгою Качур і бібліотекарем Ларисою Шаваровською поринули в чарівний світ мистецтва Марії Приймаченко.
    Керівник клубу та організатор зустрічі Ольга Качур та бібліотекар центральної бібліотеки Лариса Шаваровська розповіли присутнім про життєвий і творчий шлях Марії Овксентіївни Приймаченко (Примаченко) – великої, самобутньої  художниці, творчість якої прекрасне, дивовижне, утаємничене, і до кінця незбагнене явище, невичерпне джерело таланту.
     Адже упродовж майже століття її ім’я та творчість привертає до себе велику увагу поціновувачів  мистецтва, дослідників, художників, культурологів, мистецтвознавців з усього світу. Ця талановита жінка з нелегкою долею, малописьменна, була визнана зіркою першої величини у «Всесвітній енциклопедії наївного мистецтва» в Белграді у 1984році.   Вона належить до когорти майстрів, які, продовжуючи традиції українського народного живопису, створювали нове, співзвучне часові мистецтво та зробили неоціненний внесок у розвиток світової культури.
     Бібліотекарі зазначили, що мистецтвознавці зауважують, що самобутні художники творять за допомогою методів, геть недоступних професіоналам. Їхнього пензля не стримують жодні канони, дозволи, обмеження, традиції століть, які тяжіють над  фахівцями. Вони пишуть, як бачать. Пишуть, “як Бог на душу покладе”. Марія Приймаченко була художницею-наївісткою, художницею-примітивісткою, мудрими вчителями якої можна називати Бога та природу.
    Вона створила свій – химерний, загадковий і чарівний світ, черпаючи образи в українському довкіллі та власній уяві. Барвистий жіночий світ Марії Приймаченко досі неабияк бентежить і полонить уяву численних молодих митців – послідовників, поціновувачів і навіть плагіаторів. А значить – сотворений нею світ заслужив право існувати.
  Далі пішла цікава та зворушлива розповідь про дитинство, юність, зріли роки …
    Весь творчий шлях промайнув в уяві молоді…  А гарним, цікавим, суттєвим доповненням до розповіді стала презентація слайдів  картин нашої знаменитої майстрині пензля, виготовлена керівником клубу Ольгою Качур.
    А юнаки та дівчата задавали питання, обговорювали, милувалися творіннями нашої знаменитої художниці.
    Славиться талантами наша українська земля!  Марія Приймаченко була одним з них – самобутніх майстрів з великої літери.
    Захід пройшов, як кажуть в народі,  "на одному диханні". Молодь дякувала організаторам та висловлювала побажання на майбутні зустрічі одноклубників …

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *