75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

22 грудня 2018 р.

БІБЛІОТЕКА: звіт перед громадою


     Всім, хто потребує тиші біля книжкової полиці, всім, хто хоче миттєво знайти відповідь на болюче питання, всім, хто бажає підібрати собі книжку до душі чи розібратися у науковій дилемі, політичній колінії чи знайти друзів – Вам до бібліотеки !
   Наша бібліотека – справдя така! Це єдина установа, де безкоштовно, без огляду на вік, соціальний статус, уподобання чи віру кожен отримає відповіді на всі свої питання. Тут справдяться  очікування, тут можна зустрітися з друзями, провести час у колі однодумців, поспілкуватися, подискутувати, розважитися, подивитися відіо-фільм, послухати музику чи пограти в шахи та шашки, навіть спробувати писати книжки …
    Йде в історію 2018 рік …
    Каланчакська централізована бібліотечна система – інформаційно-ресурсний центр громади, депозитарій краєзнавчої інформації звітує про свою діяльність перед жителями Каланчацької громади.
     Робота бібліотеки дуже багатогранна. Діяльність колективу книгозбірень системи щоденно була насичена пошуковою, бібліографічною, довідковою  роботою, проведенням масових заходів з усіх актуальних тем сучасності, до державних свят, ювілеїв видатних діячів країни та світу, письменників та поетів. Бібліотекарі працювали з книжковим фондом – комплектували, обробляли, систематизували, поповнювали та редагували картотеки й каталоги, обслуговували користувачів в стінах бібліотеки, а людей з обмеженими можливостями, літніх людей та людей з інвалідністю – за місцем проживання чи тимчасового перебування. Задовольняли інформаційні потреби, займалися презентаційною, проектною та видавничою діяльністю, надавали платні послуги. Бажаючих згуртували в читацькі об’єднання та клуби за інтересами. Бібліотеки брали участь в обласних та Всеукраїнських конкурсах, акціях та фестивалях й, майже завжди, перемагали. Діяльність книгозбірень активно висвітлювалася в ЗМІ та у Всесвітній мережі інтернет.
     Протягом 2018 року  центральна бібліотека впроваджувала  проект  «Пункт Європейської інформації» за програмою «Erasmus +» (Жан – Моне) за підтримки Української Бібліотечної Асоціації та Європейського Союзу,  Проект стартував ще у 2016 році та розрахований на три роки.
    Написані проекти  за програмами Посольств  Федеративної Республіки Німеччини та Посольства Японії за програмою «Кусаноне».  В наступному році чекає свого впровадження написаний у 2018 році обласний пілотний проект  «Центр підтримки переселенців, учасників АТО та їхніх сімей». 
    Впровадженню інновацій Каланчацька центральна бібліотека приділяє особливу увагу.  Бібліотека активно займалася видавничою діяльністю.

До Всеукраїнського Дня бібліотек побачили світ бібліографічна подорож «Вулиці рідного селища». Випуск 1, збірник поезій місцевих літераторів «Римованим словом прославимо край наш таврійський» та збірник поезій «Я не вернусь …»  О.С.Чурая.


    Презентації цих видань проведені в усіх селах Каланчацької ОТГ за участю місцевих літераторів А.С.Суганяка  і Г.Д.Нігачової та жіночого вокального ансамблю «Южаночка» за сприяння Голови Каланчацької селищної ради В.К.Зінчука.
   Бібліотеки системи взяли активну участь в проведенні Всеукраїнського соціологічного дослідження  «Бібліотека і громада:  рух назустріч» та Всеукраїнського опитування «Компетенція бібліотекаря в інформаційному суспільстві».
    В літературно-мистецькій залі центральної бібліотеки протягом звітного року були організовані виставки народних умільців нашої громади  В.І.Данько, О.Г.Марченко, М.М. Молдаван, К.С.Косенко, Т.Ферко, Н.М.Каленської, Т.Д.Петруненко, Т.Мельничук, Л.М.Кохан.
    Відбулися теплі та незабутні зустрічі відвідувачів бібліотек з Херсонським  письменником, поетом, піснярем, громадським діячем, членом Національної спілки письменників України Олегом Олексюком та місцевими літераторами Анатолієм Суганяком та Галиною Нігачовою.
     У відповідності до плану роботи в книгозбірнях протягом року  оформлялися книжкові виставки, перегляди літератури та тематичні полиці, проводилися різноманітні масові заходи з різних тем, до визначних дат  та ювілеїв літераторів.
     Активних відвідувачів бібліотек об'єднали читацькі клуби та об’єднання за інтересами центральної бібліотеки – для молоді «Старшокласник», місцевих літераторів «Дивослово», людей поважного віку «Спілкуймось!», клуби в бібліотеці для дітей «Чомучки», «Юні фантазери», «Дюймовочка», Клуб цікавих зустрічей, в  філіях: в Новопавлівській -  «Пролісок», в Роздольненській - «Барвінчата», в Каланчацькій селищній - «Бджілка»,  в Новокиївській – «Натхнення» та «Асорті», в Привільській «Затишок», в Гаврилівській -«Позитив», в Горьківській  - «Україночка.
    Особливо цікавими, пізнавальними та захоплюючими були заходи для молоді: «Гідність. Воля. Перемога», «Нащадки козацької слави»,   «Толерантність  будує  культуру  світу!», «З чистої криниці», «Права – знати, пам'ятати та реалізовувати !», «Мій край – долина степу й Дніпра», «Рідна мова – скарбниця мудрості, криниця живої води», «Роду козацького діти – землі української цвіт», «Олесь Гончар: творчість як доля…», «Палітра рідної землі».        
    Люди поважного віку залюбки відвідали заходи: «Бібліо-web-подорож до мистецького гламуру у м. Львів»,  «В бібліотеці – Спасівка !», «Свято шоколаду – в бібліотеці », «Немає переводу добрим звичаям народу», «Журавлиним ключем відлітають літа …», «Жінка – найчарівніше творіння Землі!», «Турагенція «День сміху» в бібліотеці», літні люди святкували свої ювілеї та дні народження, отримали вітання від друзів та насолодилися улюбленими піснями.
     В колі місцевих літераторів проведені засідання «Свято різдвяних Василів», «З  Тобою й…  без Тебе…», «Сумна краса тривожить душу поетичну …», «Неповторний світ краси і любові», «Ми  закохалися в …  літо»,  «Водить хороводи осінь жовтокоса  …», «Калейдоскоп новорічних свят». В звітному році читацьке об'єднання  "Дивослово" урочисто відсвяткувало своє перше 10-річчя.
    Жителів громади запрошуємо приєднатися до учасників  клубів. Тут завжди людно, цікаво, пізнавально та захоплююче. На Ваше бажання створимо нові клуби та об'єднання за інтересами.
   Музейна експозиція розвитку бібліотечної справи поповнилася новими експонатами, її відвідало більше 200 користувачів, а Книга Пошани кращих читачів поповнилася багатьма новими іменами наших земляків.
   Центральна бібліотека – є методичним центром, постійно надається методична та практична допомога всім бібліотекам громади. Були організовані виїзди в сільські філії, проведено 4 семінари – навчання, підготовлено та надруковано методичні поради та консультації, сценарії до масових заходів, календар знаменних і пам'ятних дат, надавалися усні консультації та довідки. 
    Звітний рік – успішний для бібліотеки!
    Як завжди, за певні досягнення, повсякденну змістовну та творчу працю, інноваційну діяльність та креативність – перемоги в обласних та Всеукраїнських акціях та конкурсах.
    На  обласному фестивалі молодіжного читання «Відкрий свою книгу!» центральна бібліотека нагороджена Дипломом переможця та бібліотечкою нової сучасної літератури.
     На виїзній сесії для директорів  ЦБС Каланчацька бібліотека вже вкотре підтвердила сучасний інноваційний та креативний підхід щодо своєї діяльності, визнана кращою бібліотекою серед центральних бібліотек Херсонщини. Нагородою стало Посвідчення Херсонського регіонального центру Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів  (IREX) за програмою «Бібліоміст» у співпраці з Всеукраїнською Бібліотечною Асоціацією.
    За організацію проведення Великої літературної естафети «Гончар крокує Херсонщиною», присвяченої 100-річчю з дня народження письменника – Подяка від Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара та  бібліотечка нової сучасної літератури.
   Перемога в обласній національно-патріотичній акції  «Ми – українці». Нагорода –  Грамота та комплект нової сучасної літератури.
   Почесна грамота  та сертифікат на суму 1000 гривень за перемогу в конкурсі на кращу еколого-орієнтовну діяльність за напрямком «Ресурсозбереження».
   Юні користувачі бібліотеки для дітей, Новокиївської та Новопавлівської філій стали переможцями Всеукраїнських літературних конкурсів «Поетичний камертон Ліни Костенко» та «Творчі канікули» в номінації «Я – філософ».
   Диплом переможця отримала команда волонтерів бібліотеки для дітей в обласному конкурсі бібліотечних WEB-проектів «П’ять сходинок до успіху».
   Колектив бібліотеки для дітей нагороджено грамотою за кращу ідею в обласному конкурсі «БібліоКре@тив».
   За вагомий особистий внесок в розвиток бібліотечної справи директор ЦБС Н.В.Федкевич нагороджена Подякою Міністерства культури України.
   До Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність директору бібліотечної системи Федкевич Н.В. присвоєне почесне звання "Заслужений працівник культури України». 


    Доброю традицією стало дарування книг. У звітному році учасників акції «Подаруй бібліотеці книгу!» значно побільшало. Почесними дарувальниками, які поділилися улюбленими книжками зі своїх домашніх бібліотек стали наші односельці:  Н.М.Каленська, М.Т.Холодир, О.Ю.Безугла, Л.В.Смірнов, О.М.Сухачевський,Т.П. Глушкова, К.В.Стародубцева, Л.А.Пшенична, Л.Г.Прудка, Г.В.Пелешок, О.Ю Маслова, О.В.Авраменко  з смт Каланчак та С.Г.Дорошенко з с. М.Горького.
     У 2018 році книжковий фонд поповнився на 1278 примірників художньої та різногалузевої літератури, з них за програмою «Українська книга» - 684 екземплярів на суму 8495.28 грн, подаровано користувачами, редакціями, видавництвами та друзями бібліотеки 114 екземплярів, виграно в конкурсах та акціях -133 примірника, передплачено періодичних видань на суму 11000 гривень.
     Протягом звітного року бібліотеки системи відвідало більше 7, 5 тисяч  користувачів, з них дітей – 1,8 тисячі,  на дому чи місцем тимчасового перебування постійно обслуговуються люди з особливими потребами, літні люди та люди з інвалідністю. А хто з цієї категорії ще не охоплений й потребує обслуговування поза бібліотекою – звертайтесь ! 

     Про свою багатогранну діяльність книгозбірня постійно інформує на сторінках районної газети «Слава праці» та обласному часописі «Новий день», на бібліотечних блогах та сторінках у всесвітній мережі інтернет. Протягом звітного року розміщено 126 дописів, а всього на блозі розміщено 685 статтей з фотографіями та деякі з відео-роліками, які переглянули більше 205 тисяч відвідувачів.
До дива знань і мрій, о друзі, йдіть!
Високий дух летітиме далеко…
Аби сказати: «Зупинися, мить!»
Кажу лише: «Живи, бібліотеко!»
     Приходьте до бібліотеки, тут ви обов'язково знайдете заняття для душі, цікаві для вас книжки, клуб чи об'єднання за інтересами, змістовне спілкування та цікавий відпочинок.
    Ласкаво запрошуємо до нашої бібліотеки !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *