75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

2 листопада 2018 р.

Шануймо пам'ять, вклоняймось визволителям !



    Навіки в пам'яті народній, навіки в пам'яті односельців …
    До 75 - річниці визволення рідного селища від нацистів  книгозбірні Каланчацької централізованої бібліотечної системи присвятили комплекс масових заходів та взяли участь в мітингах, присвячених цій даті.
   Це було 2 листопада 1943 року… Й ось вже 75 років поспіль кожного року 2 листопада жителі  Каланчака традиційно вшановують пам’ять полеглих за визволення рідного краю, згадують жертв страшної трагедії.
   Серед заходів – тематичні  виставки, патріотичні Години, бесіди у виставок та переглядів, Години повідомлень, бібліографічні огляди, віде-роліки, тематичні вечори тощо. Підчас проведення заходів присутнім нагадали, як це було.
   2 листопада 1943 року радянські війська з боями визволили Каланчак від окупантів. Під час цих боїв загинуло 98 бійців і командирів.  
   Немеркнучою славою вкрили себе на фронтах багато жителів Каланчака.
   Серед героїв Другої світової війни є й наш легендарний односелець, це Тимофій Якович Левицький. Ми пишаємось його подвигом, зберігаємо пам'ять про нього, на його прикладі виховуємо молодь, розповідаємо про його героїчний вчинок.
   Т. Я. Левицькому посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Досвідчений командир саперного відділення, кавалер ордена Слави 2-го та 3-го ступенів, Т. Я. Левицький 4 грудня 1944 року під час форсування Дунаю під Будапештом одним з перших досяг ворожого берега. Незважаючи на тяжке поранення, він прийняв на себе командування ротою, яка утримала плацдарм, завдяки чому радянські війська одержали змогу без перешкоди форсувати Дунай. Іменем героя названо вулиці в Херсоні та в нашому селищі, в день Перемоги 9 травня 1969 року встановлено його погруддя.
   Присутні на заходах знов оживили в пам’яті події тих страшних часів… Відступаючи під натиском Червоної Армії, гітлерівці зруйнували і пограбували господарства всіх колгоспів районного центру, знищили МТС, млини, маслозавод,  вісім бібліотек, три лікарні, декілька клубів та інші громадські приміщення, спалили 14 будинків колгоспників…
  Наші односельці негайно приступили до відбудови зруйнованих господарств. Не було тягла, запасів зерна, машин. Зібраним у населення зерном жінки, підлітки та старики засіяли перші гектари навесні 1944 року.
   Це вже історичні події… Час пливе невблаганно.  На зміну одному поколінню приходить інше, але священна пам'ять не покидає наших односельців, імена визволителів навіки вкарбувалися в пам'ять вдячних поколінь…
  А подвиги  героїв – визволителів є прикладом  для молоді, для теперішніх поколінь.
   Народжені жити, любити, творити пішли у вічність, для них страшна війна закінчилася не переможним  салютом, а свинцем у серці. Вони залишили безапеляційні заповіді – берегти, любити й захищати свою Батьківщину. Герої минулої війни передали нашому поколінню естафету своїх героїчних справ – естафету Героям АТО.
   Проходять роки, десятиліття, але і сьогодні вони з нами, вони закликають нас налагодити мир на сході нашої країни, закликають до боротьби за мир…
   В бібліотеках нашої системи заходи пройшли на  високій патріотичній ноті. Гаврилівська сільська бібліотека- філія запросила відвідувачів на інформаційно-патріотичну годину «Про це не можна забувати». Відвідувачі Новокиївської філії Новокиївська приєдналися до історичної години «Пам'ять заради майбутнього».
   В Каланчацькій селищній бібліотеці оформлена тематична полиця  «Вічна слава визволителям», яка користується великою увагою відвідувачів.
   А центральна  бібліотека запросила своїх відвідувачів  переглянути ілюстративно - тематичну виставку «Тернистий шлях до перемоги» та перегляд «Й навертається непрохана сльоза». Для молоді проведена патріотична година «Навіки в пам'яті народній, навіки в пам'яті односельців …», проведено бібліографічний огляд представленої літератури. Захід змістовно доповнив відео-ролік.
    Запрошуємо відвідати наші  бібліотеки. На Вас чекає цікава, пізнавальна література по даній темі. Вивчаймо історію нашого краю, подвиги людей, які прославили наш край.
Ласкаво просимо!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *