75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

20 червня 2018 р.

Рясний червень


   Червень видався рясним на цікаві та приємні події в бібліотечному житті  Херсонщини.
  На бібліотечну спільноту чекали XIII щорічний обласний фестиваль молодіжного читання «Відкрий свою книгу!» в смт Новотроїцькому та виїзна сесія  для директорів централізованих бібліотечних систем об’єднаних територіальних громад «Туризм як тренд: інноваційна діяльність бібліотек на допомогу розвитку громади»  у с. Стрілковому Геніческого району.
   До цих заходів Каланчацька бібліотека готувалася заздалегідь, готувалася старанно та  ґрунтовно.
  Для участі у фестивалі бібліотекою було підготовлено відеоролик «GR-KROSS  «Бібліотека. Книга. Фентезі». Наш інноваційний проект презентував нову форму залучення молоді до читання фентезійної літератури шляхом організації та проведення GR – кросу з застосуванням GR –кодів.
   Для нашого першого QR-кросу було використано всім відомі книги-фентезі: Льюіс Керролл «Аліса в країні чудес», Клайв Стейплз Льюіс «Хроніки нарнії», Джордж Мартін «Песнь льда и пламени».  Ці книги полюбляє читати  наша молодь, по ним зняті фільми.
   Бібліотекою була проведена літературна фентезі – гра.  Юнаки та дівчата, учасники QR-кросу, а це старшокласники Каланчацьких ЗОШ № 1 та № 2 в самих незвичних місцях знаходили штрих-коди, за допомогою спеціального додатку в сучасних смартфонах розшифровували підказки і знаходили книги в каталогах, а далі й  в фонді бібліотеки. А ще за допомогою  QR - кодів можна знайти додаткову інформацію про ці книги, їх авторів в всесвітній мережі інтернет, почитати книги онлайн, чи подивитися фільми, зняті по цим книгам. 
   Цікава гра не тільки для молоді, але й для дорослих та нас, бібліотекарів. Адже ми перевіряли спочатку на собі проект.  Якщо було цікаво  та захоплююче нам, значить буде цікаво й іншим. Це підтвердилось і на фестивалі у Новотроїцьку, коли Ольга Гавран та Олена Гриценко, бібліотекарі Каланчацької бібліотеки презентували проект для учасників ярмарку інноваційних ідей, всі залюбки взяли участь у пошуку книг, адже протягом всієї гри була присутня…  магія.
    Надалі плануємо пропагувати  книги з серії фентезі сучасних українських авторів використовуючи нові підходи, нові проекти та бібліотечні фантазії.
   Вперше у фестивалі брали участь відомі письменниці, учасниці Львівського жіночого літературного клубу, переможниці конкурсу «Коронація слова» Дара Корній та Анастасія Нікуліна! До участі у фестивалі запрошені також Херсонські поети, члени НСПУ Анатолій Кичинський та Василь Загороднюк!
  У ході літпорталу «Місце, де народжуються світи» всі бажаючи мали можливість поспілкуватися з письменниками про літературу у жанрі фентезі, познайомитися з довідником «Чарівні істоти українського міфу», новою книгою Дари Корній «Сузір’я дів» та «Сіль для моря або Білий Кит» Анастасії Нікуліної, дізнатися про творчі плани, отримати автограф відомого літератора.
    При підведенні підсумків ярмарку інноваційних ідей проект Каланчацької центральної бібліотеки  ввійшов в четвірку кращих і був  відзначений дипломом та добірками книжок.
   А на сесію директорів бібліотечних систем Херсонщини у с. Стрілковому Геніческого району було підготовлено презентацію «Бібліотека  як об’єкт туризму: туристичні стежки ведуть до бібліотеки…».
   Колегам з бібліотек Херсонщини та гостям з Києва було представлено ідею, мету, концепцію створення музейної експозиції,  цікавинки, кроки становлення та етапи розвитку, значущі події  бібліотеки, успіхи, перемоги, гранти, туристично привабливі експонати, Книга Пошани кращих читачів,  краєзнавчі друковані видання – особлива привабливість для туристів, методична робота, клуби за інтересами, книги, що прожили цікаве життя, репринтні видання, матеріали про ветеранів бібліотечної справи, історія бібліотеки в фотографіях, бібліотека в ЗМІ та на блозі в інтернеті, й звичайно ж, погляд в майбутнє, нові плани, мрії, інновації, креативні ідеї, напрацювання, що чекають на впровадження … 
    Почесними гостями виїзної сесії були Ігор Миколайович Степурін, директор видавництва «Мистецтво», засновник видавничо-книготоргової компанії «Самміт-книга», член правління Української асоціації видавців та книго розповсюджувачів, а також член правління Української бібліотечної асоціації. А що особливо цікаве та приємне, що Ігор Миколайович – наш земляк. Тому зустріч з колегами була дуже теплою, цікавою та змістовною, а також почесним дорогим гостем на сесії була керівник Національної Академії  керівних кадрів культури і мистецтв України, Голова Української Бібліотечної Асоціації, кандидат педагогічних наук, доцент, заслужений працівник культури  Ірина Олександрівна Шевченко. Зустріч та спілкування з ними залишили теплі незгладимі спогади, новий заряд  енергії  та бажання творити нові й нові проекти та впроваджувати нові креативні ідеї та цікаві родзинки.
    Надзвичайно теплий прийом, організований Департаментом культури, туризму та курортів Херсонської ОДА, керівництвом Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Гончара,  колегами з Генічеського району, неймовірно приємна атмосфера …  Були просто у захваті від творчо-професійного підходу до організації сесії, професійних занять, лекцій, обговорень, написання проектів, чудового концерту художніх колективів Генічеського району, культурного відпочинку ...  
   Приємною новиною стало одержання Посвідчення Херсонського регіонального центру Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів  (IREX) за програмою «Бібліоміст» у співпраці з Всеукраїнською бібліотечною асоціацією,  Подяка від Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара за організацію проведення Великої літературної естафети «Гончар крокує Херсонщиною», присвяченої 100-річчю з дня народження письменника, в бібліотеках ОТГ та  бібліотечка нової сучасної літератури.
   Учасники заходів отримали позивні емоції, незабутні враження, нових друзів та бажання й надалі розвивати та вдосконалювати бібліотечне обслуговування жителів своєї громади та гостей краю.
     Висока оцінка наших проектів надихає нас творити та дивувати своїх відвідувачів та колег новими цікавими, креативними, захоплюючими проектами.  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *