75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

19 травня 2018 р.

Європа – наш спільний дім, Європа – колиска усіх країн!


   В ці травневі дні Каланчацька бібліотека знайомить своїх відвідувачів з цінностями, інституціями, символікою, політичним та економічним устроєм, життєвими постулатами Європейського Союзу – сім’єю демократичних європейських держав – було проведено День Європи. Долучилися до Дня Європи й філії централізованої бібліотечної системи. 
    День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.
  Україна є частиною Європи. Європа – це велика міцна родина, об’єднання прогресивних, демократичних держав. Європейці поєднані спільною ідеєю процвітання та миру.  Це свято в черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України, вона починається у серці кожного з нас. І ми – частина Європи.
       25 березня 1957 року у Римі було створено Європейський економічний Союз. Його утворили 6 країн: Франція, Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди і Люксембург. У 1973 році до цих країн приєдналися Данія, Ірландія, Великобританія,  У 1981 році Греція також стала частиною ЄС. Згодом, до європейського союзу приєдналися також Іспанія та Португалія у 1986,  та Австрія і Фінляндія у1995.
 1 травня 2004 року відбулося найбільше в історії розширення ЄС. До його складу ввійшли: Кіпр, Мальта, Угорщина, Польща, Словенія, Латвія, Естонія, Литва, Чехія та Словакія.    
   Рішення про відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані.
    До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер його святкування.
   Далі, у 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучилися держави-кандидати на вступ до Європейського Союзу.
   Приємно, що Україна – єдина держава не член Європейської Спільноти, в якій на державному рівні відзначається День Європи.
   Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України, популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, особливо, молоді.
  На День Європи ми шануємо наші спільні цінності, спільну історію, те, що найголовніше – наше спільне майбутнє! Саме тому, цей день – це  хороша нагода познайомитися з культурою інших країн.
   Звичайно, творчий потенціал країн Європи неосяжний! Щодня з’являються нові імена, які додаються до імен, викарбуваних на камені історії Європейського Союзу.
   Бібліотеками Каланчацької ЦБС підготовлено і проведено цикл цікавих заходів до цієї події – «Все про Європу».
    В літературно-мистецькій  залі центральної бібліотеки на відвідувачів чекали:  цікавий анонс новин «Ти читав?»,  огляд туристичних буклетів « Топ -10. Кращі туристичні обєкти».  Привернула увагу відвідувачів яскрава книжкова виставка  «Все про Європу». Проведена інформаційна година «Що ми знаємо про Європу», літературно-тематична подорож «Крокуємо в Європу». 
   Найбільше учасників зацікавив захід «Європа музична». До уваги відвідувачів відеофайли, музичні перегляди, музичні хвилинки та заставки. 
На абонементі на відвідувачів чекала  книжкова виставка – інсталяція «Європейський квартал» .
  Привільська сільська бібліотека-філія підготувала фото-коллаж  «Визначні місця Європи», який привертав увагу всіх відвідувачів та дуже сподобався.
  В цей день Гаврилівська бібліотека-філія підготувала та провела інформдайджест «Знайома і незнайома Європа»  для учнів середніх та старших класів.
  Для відвідувачів Новокиївської бібліотеки-філії для учнів школи проведено вікторину «Що ви знаєте про країни Євросоюзу?» 
В Олександрівській бібліотеці-філії підготовлено тематичну викладку матеріалів «Європейські цінності у становленні сучасної України».
   А Каланчацька  селищна бібліотека-філія  провела народознавчу годину «Знати і памятати свій родовід – адже родом ми з Європи».
   Європа – батьківщина багатьох народів, культур, мов, традицій.Тож пам’ятаймо і шануймо свої традиції, мову, культуру, щоб гідно передати нашим нащадкам. 
  Україна крокує в Європейську Спільноту!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *