75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

26 березня 2018 р.

Неповторний світ краси і любові…



     Літературне чаювання...
     «Друзі, давайте  забудемо  про  все,  відкладемо  наші  проблеми,  негаразди  на  потім  і поринемо  у  світ  високих  почуттів, саме в цей день, на  свято  Поезії  і неповторності …»  - такими словами розпочала зустріч літераторів читацького об'єднання «Дивослово» Каланчацької центральної бібліотеки його керівник та організатор засідання, бібліотекар Ірина Добровольська та запросила на літературне чаювання.
   А далі вона продовжила розповідь: «День поезії весь світ відзначає світлого березневого дня, коли земля вже прокинулася від зимової скутості, весна набирає силу, а душа проситься в політ.
   21 березня День поезії відзначається невипадково. Адже це ще і період рівнодення, символічного оновлення природи і творчого злету людського духу.
   Свято було засновано ЮНЕСКО в листопаді 1999 року. І вперше Всесвітній день поезії пройшов у 2000 році в Парижі. В Україні всесвітній день поезії почав відзначатися з 2004 року.
   Його метою стало втілення нового імпульсу і визнання національних, регіональних і міжнародних поетичних рухів, розвиток мовного розмаїття та підтримка зникаючих мов завдяки віршам.
   Вважається, що найперші вірші були написані задовго до нашої ери, понад 4 тисячі років тому. Їхнім автором була аккадська принцеса і поетеса-жриця Ен-хеду-ана, яка в своїх поетичних творах оспівувала місячного бога Нанні.

    Поезія, як зовсім особлива універсальна мова, здатна об'єднувати різні народи, культури і країни, і допомагає людям у всьому світі легше порозумітися. Протягом багатьох століть людські думки і почуття, виражені в поетичній формі, зайве доводять, що, незважаючи на нашу відмінність, всі ми дуже схожі одне на одного, відчуваємо, переживаємо і говоримо про однакові почуття й емоції».
    Члени літоб'єднання «Дивослово», особливі - натхненні обличчя, непереборне бажання писати і читати, ділитися своїми думками, переживаннями, вирізняють їх серед інших. Вони знають, що поезія – сила і сила ця, йде з небес. 

 Галина Нігачова, Лариса Смолієнко, Любоа Степко, Олена Марченко, Тетяна  Бабенко, Валентина Куцева, Людмила Пшенишна. Володимир  Войтюк, Лідія Кишеневська, Лариса Климашівська з задоволенням і захватом, неабиякою майстерністю читали власні твори і твори улюблених поетів. На святковому засіданні   під чай з солодощями особливо смакували  вірші Л. Костенко, М. Луківа, М. Вінграновського, Л. Рубальської, І. Франка, Лесі Українки. Проникливі і жартівливі вони викликали то щем, то посмішку…

     Четверте засідання поспіль нас радує авторськими піснями Лідія Кишеневска, у нас вже з'явилися улюблені твори, які задушевно виконуємо разом.
   До всіх присутніх звернулася активнев учасниця клубу Лариса Климашівська, сама непересічна особистість і слова знайшла такі ж проникливі: « І плаче душа і  відкликається на могутню, магічну силу віршів. Спробуйте цю силу, дорослі, донесіть і до дітей, як несете з храмів запалені свічки, боячись, щоб вони не затухли, і вона, ця сила поезії, буде охороняти і допомагати вам завжди, бо вірш – це молитва».
  Дуже цікаво та змістовно пройшло засідання місцевих літераторів. Такі зустрічі надихають на нові творчі надбання, дають імпульс до нових тем, нових жанрів, нових знахідок…


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *