75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

29 листопада 2017 р.

Волонтери – користувачі бібліотеки !


     Користувачі Каланчацької бібліотеки для дітей активно займаються волонтерством, це цікаво та корисно.    
     Волонте́рство, або волонте́рська діяльність, як відомо, добровільна безкорисна суспільно - корисна діяльність.
    Чомусь прийнято вважати, що волонтерства в дитячих бібліотеках бути не може. Але це не так. Волонтерство було, є і буде, поки жива книга і радість спілкування з нею! 
   Народженням волонтерського руху в дитячій бібліотеці Каланчацької ЦБС по праву можна вважати 2008 рік. Тоді стартувала обласна акція «Читай і стань успішним!»,  метою якої було просування дитячої книги на Херсонщині за допомогою волонтерів. Найактивніші та креативні читачі середнього віку дитячої бібліотеки селища Каланчак об'єдналися в дві  волонтерські бригади «Чомусики» і «Буквоїди», щоб залучати малюків до читання, дарувати радість спілкування з книгою, бути для них другом і порадником в світі дитячих книжок.   
   А починали з самого простого: читання вголос за ролями, ігрових програм, лялькових вистав  в бібліотечному театрі «Дюймовочка». І поступово прихід волонтерів стали чекати не тільки малюки і дошкільнята, а й читачі початкових класів всіх шкіл селища Каланчак. Адже кожна така зустріч перетворювалася на справжнє свято Читання і Книги! Волонтери розповідали і показували, як класно проводити час в колі її Величності Книги, залучали читанням дітей, які із задоволенням занурювалися в книжковий світ.
  Веселі та емоційні, в костюмах літературних героїв вони піднімали настрій не тільки малюків, а й їхніх батьків, вихователів і вчителів, налаштовували всіх на хвилю людини читаючій. Разом з дітьми волонтери читали, мріяли, малювали, майстрували, ну і звичайно ж,  фантазували!
 Багато цікавих заходів проведено нашими волонтерами в дитячих садочках «Казка», «Сонечко» та «Вишенька».  Була  започаткована  така форма роботи у дитсадках як «Читання в пісочниці» . Тут і пробудження інтересу до читання книги з юного віку та і залучення нових читачів до бібліотеки. Наші волонтери приходили в дитячі садочки тоді, коли діти були на прогулянці, гралися на дитячих майданчиках. І саме  в цей час з ними працювали наші волонтери, читали їм казки, проводили різні ігри. Звучав у літній тиші приємний голос волонтера, що розповідав  про кумедних звірят, про пригоди колобка, про цікавий світ тварин. В двох групах створили міні бібліотечки і назвали  «Піжамна бібліотека». Працювали наші волонтери і в групах продовженого дня шкіл райцентру під назвою «Бібліотечна «продленка», де наші помічники не тільки читали книги, а і лікували їх, підшивали газети та журнали.
Літо для бібліотечних волонтерів це завжди «гаряча» пора. Двері нашої дитячої бібліотеки під час літних канікул  були відкриті для цікавого та змістовного відпочинку. І справжні любителі книжкових пригод та подорожі і в цей час із задоволенням приходили в бібліотеку за цікавою книжкою, пограти в різні ігри, подорожувати морськими хвилями. Тут всіх чекали бібліотекарі разом зі своїми помічниками –волонтерами.  Майже кожного дня відбувалися зустрічі, літературні ігри, вікторини для дітей та всіх бажаючих юних мешканців селища. Хлопчики волонтери допомогли виготовити  «чарівну парасольку». А потім всі гралися в «Літературну карусель»!  Це було справжнє свято!
   В рамках волонтерської акції проведено надзвичайно цікавий захід –
бібліотечний уїк-енд під назвою «Книжковий пікнік». Це захід проводився під відкритим небом у парку нашого селища, який і започаткували як постійну форму роботи.  У цей день бібліотекарі  зі своїми помічниками - волонтерами влаштувалися в тіні дерев і дітвора тут же обступила їх, з цікавістю розглядала літературу, барвисті журнали «Малятко», «Стежка», «Пізнайко» , а потім ще на свіжому повітрі відповідали на  питання вікторини «Літературного меню» та послухали цікаву казку. Волонтери роздавали всім присутнім виготовлені власноруч буклети «Що таке  «бібліотека»?».  Наш «Книжковий пікнік»   безсумнівно знайшов свою аудиторію!
   Наші волонтери не просто талановиті читачі, люди творчі й захопливі,  вони мають добре серце і оточують турботою і увагою малюків, роблячи їх щасливішими…
    Юні волонтери відвідували й дитяче відділення  районної лікарні, де лікуються діти різних вікових груп. Відвідини волонтерів надають  сили і наснагу на швидке одужання маленьким пацієнтам.
    Волонтери дитячої бібліотеки не забувають також про те, що вони українці, патріоти великої країни, тому з гордістю розповідають маленьким читачам про її багаторічну історію, героїчне і славне минуле, традиції та обряди наших предків.
     А про роботу волонтерів  «розповідає»  яскраво оформлений  своїми руками фотоальбом, де зібрані найбільш цікаві справи  бібліотечних помічників. Він з кожним днем стає ще більш змістовним й «товстішим».
    Напередодні Міжнародного дня Волонтера хочеться відзначити кращих серед найкращих, активніших серед активніших,  це Тетяна Мартинова  з 6-Б  Каланчацької ЗОШ№1 ,  Олексій Ляшевич  з 6-В Каланчацької ЗОШ№1,  Валерія Білоброва та Руслана Шилова  з 8-А Каланчацької ЗОШ №1.
    Літературне волонтерство - справа вельми цікава, корисна і почесна!
Волонтер дитячої бібліотеки –  це звучить гордо! Завітайте до нашої бібліотеки для дітей, тут на Вас чекають!  Тут завжди раді Вам!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *