75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

21 квітня 2017 р.

Тиждень дитячої книги - у юних Каланчакців !

Тиждень дитячого читання
«Будь патріотом – читай українське!» пройшов в Каланчацькій бібліотеці для дітей, як кажуть в народі, «на одному диханні»!
1 день.  Відкриття Тижня дитячого читання «Літературне  рандеву «Чудесія  з Алісою в бібліотечній країні»  (до185-річчя з дня народження Льюс  Керрола)   
     Напевно, всі колись бували  в дитячої бібліотеці.  Але ніхто ніколи не бачив, що відбувається в книжковому будинку, коли  за останнім читачем зачиняються двері, вимикається світло і книжки залишаються на самоті …  З томів і томиків виходять герої наших улюблених творів… І починаються дива…  
   Ось і читачі Каланчацької  дитячої бібліотеки (учні 5-х класів ЗОШ №1) в день відкриття Тижня книги були запрошені  в «таємничу»  кімнату на зустріч з відомими персонажами  книг Керролла Льюиса  про дівчинку Алісу, яка разом з Червовою Королевою потрапляє в дивовижний світ пригод бібліотечної країни.  Герої твору після прогулянки коридорами бібліотеки  не в змозі потрапити назад в книгу, бо її хтось поцупив… На допомогу в пошуках книги Алісі та Королеві приходить Чеширський кіт та Капелюшник.  І тут … відбувається справжнісенька чудесія :  з пригодами, гумором, пророцтвом і навіть … судовим вироком!
    Чудова гра  юних акторів  (Червова Королева – Ковтанюк Аліна, Аліса – Шилова Руслана, Чеширський Кіт – Білоброва Валерія, Капелюшник – Ляшевич Олексій) яскраво перепліталася з різноманітними цікавими конкурсами – «Усмішка Чеширського кота»,  «Дзеркальне відображення»,  «Літературні коти», «Речі казкових героїв». Діти завзято відгадували літературну вікторину «Загадки із капелюха»,  з задоволенням грали в «Королівський крокет». І звичайно ж,  допомогли відшукати книгу і повернутися загубленим героям твору на свої книжкові сторінки.
2 день.  Літературний ранок «Велетень по імені Чукоша».
             Цього року виповнюється 135 років від Дня народження  відомого дитячого письменника і поета К.І.Чуковського.  За його творами  і здійснили подорож наші маленькі користувачі. 
Відгадували загадки,  вікторини, кросворди за творами К.І. Чуковського. А потім до них завітала ще й з різними завданнями  літературна героїня Федора  ( бібліотекар Гончарова В.В.), діти допомогли їй повернути речі,  які втекли від неї…   
3 день .Літературна дегустація «Спробуй на смак  літературну піцу»
     Професійно  куховарити можна не тільки на кухні , а і у дитячій бібліотеці.
     В рамках Тижня дитячої книги наших користувачів було запрошено на Літературну дегустацію, де діти розповідали про українські страви, які  найбільш поширені у нас в Україні. Наша країна здавна славиться своєю гостинністю, багатою і смачною кухнею. Борщі та пампушки, паляниці й галушки, вареники й ковбаси відомі далеко за межами України. Наша національна кулінарія нараховує сотні рецептів. Про які й розповідала наша гостя Арнаутова Валентина  Лукинішна , за професією повар, яка  все життя пропрацювала в закладах громадського харчування, приїхавши до Каланчака після закінчення Черкаського технікуму  в травні 1971 року.  
      Без чого не можна уявити український обід?  -  Ну, звичайно, без борщу!  Ця страва сприймається як те, без чого не можна обійтися, без чого відразу розпадеться  життєвий ланцюг.  Валентина Лукинішна розповідала й скільки буває видів борщу, і як приготувати різні завиванці, різні страви з картоплі, яка вважається другим хлібом у нас, українців.  
    Дуже тепло розповідала про свою наставницю Тетяненко Ніну Дмитрівну, з якою працювала довгий час в закладах громадського харчування і побувала з нею на Олімпіаді 1980 року,  де  годували багато гостей, проводила багато різних майстер-класів в Києві.
    Поділилася своїми фірмовими  стравами,  це «Лапша по- каланчацьки», блюдо «М'ясо-бомба» та їй найбільше подобається готувати «Яблука з сирною начинкою та родзинками».  Вона  також зауважила, що кухар повинен володіти такими  якостями, як відповідальність, чесність, акуратність,  витривалість.  Для успішного оволодіння професією необхідний творчий початок, потрібно мати  розвинену уяву, оригінальність,  винахідливість і чесність.
    В кінці заходу діти спробували  на смак  «Літературну дегустацію» по книгам М. Гоголя та Ж.Верна,  Керрол та І.Роздобудько,  І.Котляревського та  Д.Дефо, М.Вовчок та Л.Лагін.
4 день.  Історична сага роду Фальц-Фейн «Володарка таврійських степів»
     Наш екскурсовод, Світлана Нікітенко, яка представляє  команду « NON STOP» і є учасницею  обласного  проекту в «Долонях степу і Дніпра»,  познайомила з історичною сагою (Саґа; давньосканд. saga — сказання)   однієї шляхетної родини, а у наш час, це  незаслужено забуте ім'я жінки, яка створила на півдні Таврійської  імперії те, що колись іменували "Імперія Фальц-Фейнів".
   За свої роки правління,  вона зуміла домогтися таких  висот, яких в царській Росії на цій ниві не змогли досягти багато чоловіків. Йдеться про Софію Богданівну  Фальц-Фейн , яка  залишила помітний слід в історії розвитку та освоєння  степів Херсонщини, заснувала порт в незамерзаючій бухті Чорного моря - порт Хорли, створила свою маленьку державу, де процвітало сільське господарство,  працювала метеостанція,  млин, устричний завод. Софія Богданівна пишалася своїм дітищем.
   А екскурсію свою, екскурсовод завершила такими слова  барона Едуарда Фальц-Фейна: «Мої предки не дивилися на Місяць. Намагалися, якомога більше створити в своєму житті. У Росії, в голому степу, створили рай земний. Відберіть у мене все, що я маю, і поселіть мене на безлюдний острів. Наступного ранку я буду знати. Що робити. Почну працювати, садити квіти». 
5 день.  Літературний балаганчик «Зустріч з театральними «Скрєпками».
 Учні 6 класів Каланчацької ЗОШ № 1  в рамках Тижня дитячого читання  зустрілися з театральним колективом «Скрєпки» та переглянули  повчально -виховну комедійну п’єсу «Як батько сина оженив» у виконанні 12 юних акторів, які посіли  I місце в обласному конкурсі «Мельпоменочка» , а головна героїня вистави Вікторія Коваль отримала відзнаку в номінації «Краща жіноча роль».


 6 день. Народознавча гра «Барвистий оберіг».


 Вінок – барвистий оберіг –

 Принесли   на свято.
 Тому запрошуємо всіх,
 Послухати  завзято.
 Цей  віночок — оберіг,  
 Це усякий знає.
 Він від чорних сил поміг
 Й зараз помагає.
    Український віночок – не просто краса, символ вічного коловороту життя, квітучості, багатства , продовження роду, а й оберіг, «знахар душі» , бо в ньому є чаклунська сила, що біль знімає, волосся береже, від всього злого захищає? Про це дізнались діти  учні 5 класу Каланчацької ЗОШ № 2, завітавши до   бібліотеки  на етнографічну гру «Барвистий оберіг» .
    Бібліотекар  розповіла дітям про символічно – оберегове значення українського віночка,  його композиційний склад, обряд  віночкоплетіння, звернула увагу на те, що плести віночки – то ціле дійство і наука, яку сьогодні майже забули. 
  А потім діти  пограли у віртуальну гру,  складали  різнокольоровий віночок , відповідаючи на різні цікаві запитання.
    Тиждень дитячої книги – справжнє свято дитячого читання, пройшов дуже цікаво, змістовно, захоплююче… Скільки заходів, скільки  всього цікавого дізналися малеча,  учні середнього шкільного віку та підлітки, як сяяли дитячі оченята, скільки було радощів під час  виграшів, перемог, подорожей, отримання нагород…     
  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *