75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

21 грудня 2016 р.

Від козака… до сучасного воїна – захисника Вітчизни

а. 

    Слава  козацька  не  вмре  не  поляже!
    Чергове засідання  клубу «Старшокласник» Каланчацької центральної районної бібліотеки, проведене днями в літературно-мистецькій залі, було присвячене вшануванню наших захисників, від козака із сивої  давнини  до сучасного воїна, що несе  службу на сході нашої країни в зоні антитерористичної операції. 
   Керівник читацького об’єднання та організатор зустрічі бібліотекар Ольга Качур розпочала засідання вступним словом, вона звернулася до молоді: «Кожен з нас чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави — гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах та поштових марках. А про малого хлопця і дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистить слабшого, старого, жінку, у нас кажуть: «Справжній козак». Козак в уявленні українця — це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України. Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. 
   Затамувавши подих слухали  старшокласники цікаву розповідь про історію козацтва з вуст бібліотекаря відділу обслуговування Маргарити Молдован. Вона зауважила, що через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї. Цікаво, що святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх- давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з її іконою…
    Для більш повного висвітлення історії козацтва використовувались фотографії, відеоролик, цифрові матеріали.
    Далі мова пішла про День захисника Вітчизни. Керівник клубу Ольга Качур,  акцентуючи увагу на святкуванні Дня захисника України,  зауважила, що не випадково Президент України своїм Указом з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості встановив 14 жовтня нове державне свято — День захисника України.  Це  і є історичною  спадкоємністю поколінь:  від українських козаків  до сьогоднішніх захисників нашої землі.
  Далі керівник об’єднання розповіла юнакам та дівчатам про ту величезну пошукову роботу,  яку проводить Каланчацька  центральна  бібліотека та бібліотеки-філії  району по виявленню, збору, систематизації, обробці та збереженню  інформації  про сучасних героїв – учасників АТО,  наших славних кіборгів з Каланчака і сіл району.

   Бібліотекар звернулася до присутніх, попросила приєднатися до збору інформації  про наших Героїв світла.  Вона сказала, що це дуже важливо, це потрібно всім нам.  Ми повинні знати про своїх героїв – пам’ятати тих, хто віддав найдорожче, своє життя за свободу та територіальну цілісність України та славних кіборгів, які повернулися живими, але неймовірно зраненими душею…
    Розповідь про участь наших вояків в жахливих боях за донецький аеропорт сколихнула  уяву підлітків. Захищаючи донецький аеропорт загинув наш Герой світла Олександр Береза…  
   Прозвучала розповідь про нашого відважного земляка, який віддав життя, захищаючи донецький аеропорт…
    Кіборгом є і чоловік нашої колеги Наталії  Хребір – Микола Михайлович Хребір, який теж воював в донецькому аеропорту, неодноразово проявляв велику мужність та героїзм… На щастя повернувся живим. Кожна година, кожний день захисту аеропорту здавалися довгими й страшними місяцями, роками…  Кров, смерть друзів … Пережите й побачене словами не передати… Таке не присниться в страшному сні … Скроні та вуса молодого мужнього чоловіка вкрила сивина…
   Донецький  аеропорт  був  важливою стратегічною позицією українських воїнів. Тож неможливо переоцінити  заслуги відважних воїнів-кіборгів, що навіки залишаться в історії та пам'яті українського народу.
   Учасників заходу зацікавила розповідь про Героя АТО, жителя села М.Горького Сергія Селезньова.
   Більше  року перебував  він у зоні АТО  під  Маріуполем. Служив старшим  солдатом, спеціальність -- стрілок,  позивний «Гончар». Є у Сергія Селєзньова захоплення – гончарство, яке він не полишив навіть на в зоні АТО.
    Глини в окопах багато і ліпив він усюди, але ті вироби не збереглися, бо не були випалені. У відпустці він дізнався, як побудувати горн і після повернення  в зону АТО йому це вдалося. Бойові побратими йому допомогли, і почала на світ з'являтись кераміка: кухлик у вигляді «лимонки», трубка у вигляді  підводного човна - стилі «мілітарі». Обпалену кераміку обварили у вівсяній каші,  затонували сажею  і свічним воском.  Майстру хотілося та вдалося і на війні творити мирні речі.
    До заходу була підготовлена слайдові презентація «Учасники АТО – наші земляки» -  фото Героїв світла Каланчака та сіл району. Ведучі заходу всіх назвали поіменно,  коротенько розповіли про кожного з них.
    Розповідь про  Володимира Пуряєва з Новокиївки особливо зворушила молодь...
   Володимир служив  в  Луганській області та у м. Донецьк  старшим водієм-механіком БТРу. Вірою й правдою він прослужив  в зоні АТО більше року. На власні очі бачив страхіття неоголошеної війни, кров, смерті ні в чому не винних людей…
Але навіть на війні  Володимир Пуряєв не полишив  своє творче  захоплення – він пише і сам виконує свої  пісні. Одного разу на фронті  осколками  розбило  його гітару. Нову гітару йому подарувала  співачка Анастасія Приходько, яка на той час давала концерти  у зоні АТО.
На заході прозвучала його пісня «Не сумуй!», яка зразу ж запала в душу й серце присутніх в залі.  ВІдеоролік можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=srru9cQ7Eqk 
  Керівник читацького об’єднання запропонувала згадати поіменно наших воїнів – земляків, які захищали й захищають зараз  нашу країну на сході, учасникам була представлена  слайдова  презентація  -  показ  світлин  військових,  які брали  участь у проведенні  АТО  2014 – 2016.
   Підчас розповіді про наших славних кіборгів були використані цікаві матеріали зібрані бібліотекарями та активними читачами з багатьох книгозбірень району.
Було наголошено,  що нам усім треба  бути вдячними захисникам за те, що вони відстоюють мир і спокій у нашій державі.  Люди  хочуть, щоб війна закінчилася і повернулася країна вже до тями, щоб повертаючись додому, кожен з воїнів  потрапив у теплі обійми сім'ї, щоб діти були гордими за батьків, а Україна - вільна і соборнБібліотекар висловила прагнення всіх й кожного, що люди хочуть жити в мирі й треба донести це прагнення до усіх наших співвітчизників з різних куточків України - східних та західних, північних і центральних, вільних та окупованих.
  А ще, Ольга Пантеліївна зосередила увагу присутніх на тому, що ця неоголошена війна згуртувала наш народ, поєднала його навколо однієї мети - захисту миру, спокою,  добра, а також суверенітету та цілісності нашої країни. Війна стала приводом проявити національний дух, підтримку  та спільність.   
    Для учасників заходу бібліотекар літературно – мистецького залу Наталя Яковлєва провела бібліографічний огляд літератури «Каланчацькі Герої  XXI століття». Вона представила молоді  книжки, що розповідають про Героїв Херсонщини, котрі поклали своє життя, захищаючи державний суверенітет та територіальну цілісність України під час  антитерористичної операції та наших живих кіборгів.
   Наталя Василівна зосередила увагу на громадсько-політичному виданні «Хронологія  мужності. 2014 – 2015» - присвячене бійцям Херсонщини.  Вона розповіла, що видання книжки - це спільний проект управління культури Херсонської державної адміністрації та Херсонської обласної організації Національної Спілки журналістів України. Видання налічує п’ятдесят невеличких розповідей з фотографіями про херсонців - Героїв АТО.  П’ятдесят різних доль за своїм мирним життям й однаковим в зоні АТО…  Є в книжці розповідь й про нашого земляка – Олександра Березу…  
    Бібліотекар цікаво та доступно розповіла про інші книжки представлені на виставці, коротенько зупинилася майже на кожній…
    На завершення заходу всі його учасники переглянули відео-кліп  «Повертайся  живим!», який запрошуємо переглянути за посиланням:  https://www.youtube.com/watch?v=t4ZKm89RJIs  та відео-ролік Каланчацької  бібліотеки «Воїни  світла  Каланчацького району».

Шануймо Героїв АТО!   Пам’ятаймо кожного !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *