75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

2 листопада 2016 р.

Цілюща поезія з криниці щастя


 Велика майстриня поетичного космосу – Юлія Шовкун...

    Днями Каланчацька центральна районна бібліотека отримала чудовий подарунок від нашої відомої землячки – місцевої поетеси Юлії Шовкун, за що щиро дякуємо. Її збірник поезій «Спрага щастя» суттєво поповнив фонд літературного краєзнавства районної книгозбірні.
 ! зорями, і веснами, і зливами
Цвіте життя. Вирує і бринить,
Та не завжди буваємо щасливі ми,
Тож бережімо кожну світлу мить.
    Юлія Сергіївна Шовкун (дівоче прізвище Стринжа) пише про себе та свою родину: «Ходив мій дід з гирлигою безкрайніми таврійськими сте­пами, як і його дід і прадід колись ходили. Чабанували. Без­ліч стежок протоптали серед того степу. І вливався той степ у душі, і виростала в них з того велика любов до рід­ного краю. І любов ту, як найбільший скарб, передавали во­ни своїм дітям і внукам, а отже - і мені.  Дякуючи Богу, вда­лося про це написати у своїх віршах.
Народилася в смт Каланчак Херсонської області. В 1973 році закінчила середню школу. В 1979 – Одеський держав­ний університет ім. І.І.Мечникова. Зараз живу і працюю в м. Апостолове Дніпропетровської області».
 У 2005 році вийшла в світ її перша збірочка поезій «Я люблю», в ній представлені різні за тематикою поетичні твори, позначені щирістю та відвертістю. Наступною була збірочка «Сонячний дощ», яка прийшла до читачів у 2009 році.
 «У збірці багато  степу, тривог степовиків, поруху душі їхньої, а врівні і авторки –плоть від плоті, краплини талановитого і безталанного народу» - писав про збірник відомий херсонський письменник, член Національної спілки письменників України Микола Братан.
І ось нове видання – «Спрага щастя».В передмові до нового збірничка «Спрага щастя»  відомий херсонський письменник, член Національної спілки письменників України Василь Загороднюк написав: «За хронологією Юлія Шовкун до поетичного космосу йде не поспіхом, а впевнено».
Поезії Юлії Шовкун наповнені ліричним струменем, вони проникливі, чуттєві, заполоняють душу, поетичним рядком висвітлюють всі її проблеми, тривоги, надії, мрії та переживання. Її твори, іноді, - глибокі філософські роздуми, іноді відверті інтимні переживання, іноді громадянсько-патріотичні ствердження. Є зворушливі та романтичні пейзажні замальовки.
 Поетеса впевнено стверджує, що тільки праведною працею й моральними чеснотами наповнюється, пояснюється справжність життя, набуває спраглості… Її ліричний герой в пошуку, в роздумах, іноді, в ваганнях, трапляються на його шляху й розчарування, але вона стверджує – перемагає життєлюбство, весняне пробудження, волелюбні, життєстверджуючі мотиви.
В арсеналі її замальовок розмаїття яскравих образів чаруючої природи – весни, зелені, свіжості, бруньок на деревах, сонячного світла, тепла, ніжного співу, любові, кохання…
  Наша поетеса звернулася й до творчої постаті відомого українського драматурга Миколи Куліша. В своїй поезії «Кулішева криниця» Юлія Шовкун  «пірнула» не тільки в минуле, а й звернулася в сучасне нашої країни. Перед читачем постають зворушливі поетичні рядки, які піддатливим та талановитим пензлем  майстрині пера вимальовують страшні реалії нашої історії, насильницькі революції, війни, які руйнують свідомість та людські долі… А всім нам хочеться миру, спокою, простого людського щастя.
 В цьому поетично-художньому творі майстерно  вимальовується глибинний та високий поетичний  образ криниці з чистою цілющою водою, яка дасть життєдайну силу всій нашій Україні та вгамує спрагу – спрагу щастя.
 В передмові  до книжки «Спрага щастя» під назвою «Для спраги щастя є надійне джерело»  Василь Загороднюк  підсумував: «…Все так ограновується поетичним словом, набуває такої художньо-образної аргументації,психологічної переконливості, що переймаєшся ними, увиразнюєш для себе ту спрагу життя, яка стала сутністю цієї збірки».
 Презентація поетичного збірника «Спрага щастя» Юлії Шовкун та зустріч з поетесою відбулася в каланчацькій народознавчій світлиці, якою опікується Лідія Романівна  Кишиневська.
Щиро дякуємо нашій високоталановитій поетесі Юлії Шовкун за гарний подарунок та за співпрацю з нашими бібліотеками.

Погортати поетичні збірнички Юлії Шовкун, ближче ознайомитися з її чудовими творіннями запрошуємо  до літературно-мистецької зали Каланчацької центральної районної бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *