75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

31 жовтня 2016 р.

Милують око неповторні Каланчацькі оази…


   Багата талановитими людьми, зігріта палючим сонцем, обвітрена степовими буревіями земля Каланчацька, поступово розбудовується, гарнішає, а Каланчак перетворюється в гарне сучасне містечко. 
   А ще є на Каланчацькій землі особливі острівці краси…  

   Саме завдяки працелюбам, небайдужим жителям району, людям закоханим в свій край, рідне селище, район, з року в рік стають кращими, впорядкованішими, привабливішими.
  А ще завдяки волонтерам, які просто люблять свою землю, свій каланчацький край й намагаються зробити його гарним, красивим, квітучим…  Саме таким волонтером, помічником, талановитим  господарем  «зеленого господарства» селища є Юрій Володимирович Архипов.
   Юрій Архипов, син головного озеленювача району – Володимира Івановича Архипова, який увійшов в історію таврійського краю як великий митець природи. Саме з його  приїздом в наше селище, Каланчак перетворився в оазу, казковий зелений острівець серед посушливих степів півдня Херсонщини.  Володимир Іванович Архипов дав путівку в життя широкому розмаїттю, багатьом  рідкісним та екзотичним декоративним зеленим насадженням, які влітку й взимку, в мороз й в спеку своєю неповторною красою прикрашають наш край. Паркова зона, центральний сквер,  вулиці, дороги, біля 20 га полезахисних лісосмуг … А беруть вони свій початок з далекого 1967 року… 
    «Озеленення  районного центру Каланчак Херсонської області» - так називалася дипломна робота В.І.Архипова,  яку він втілив у життя і якою  довів, що в посушливих степах України, в зоні так званого ризикованого землеробства, можна створити чудові художньо - декоративні  композиції  із дуже гарних порід  дерев та кущів.
   Завдяки його задумці, широкій фантазії та великій наполегливій праці ми тепер милуємося стрункими тополями, які своїми пишними кронами високо тягнуться в небо, гарними зеленими та сріблястими ялинками, які, як в захоплюючій казці, роблять кола чарівного танку, немов зелені пухнасті  м’ячики – росте гарний буксус,  рядочками  стеляться вічно зелені екзотичні кущі… 
    Інтереси, захоплення, володіння гарним художнім смаком, талант – напевне, успадковуються на генному рівні. А ще велике бажання не поховати свій талант, а принести його на користь людям рідного селища, зробити щось хороше, значуще для своєї малої Батьківщини, організацій та підприємств, небайдужих людей, котрі біля своїх садив висадили дерева чи кущі. Лише так можна пояснити велику любов Юрія Архипова до навколишнього середовища,  до природи. Зберегти, примножити, прикрасити, внести власне бачення – художнє, тематичне, естетичне, а іноді й казкове, обрізання зелених насаджень, створення художнього ансамблю, навіть, казкових героїв – стало життєвою потребою, його захопленням, сенсом життя Юрія Архипова. 

   Тягнеться душею Юрій Володимирович до «зеленої спадщини» батька.
   Він за власним бажанням, за власні кошти та сили висаджує деревця та кущі в парковій зоні та сквері, обрізає, формує крони, облагороджує дерева, чагарники, троянди на території різних організацій та біля дворів господарів.
  А ще він займається виготовленням проекту щодо впорядкування двох територій у центрі Каланчака і облаштуванням зон відпочинку та пам’ятних місць.
  Територію Каланчацького комбінату комунального господарства не впізнати !  Це Каланчацька оаза – зелений острівець в мікрорайоні, зі смаком, з великою любов’ю та наполегливістю оформлений майстром зеленої краси. Хто відвідує комбінат у будь-яких справах, вражений красою, задумом художника, милується неповторним ландшафтом й  залишається надовго  в полоні  чаруючої життєстверджуючої краси.
   Юрій Володимирович завітав до нашої Каланчацької районної бібліотеки для дітей та запропонував свої послуги – взяти шефство над кущами буксусу, що ростуть зі сторони вулиці Михайлівської. Бібліотекарі щиро подякували майстру – озеленювачу та організували з ним зустріч для своїх юних користувачів.
  Й тепер Юрій Володимирович постійно навідується до книгозбірні, точніше, приходить, впорядковує кущі, обрізає, з любов’ю та натхненням, великим захопленням формує… всім відомого дитячого літературного героя – Чебурашку !  Адже це дитяча бібліотека й він впевнений, що не тільки в самій книгозбірні, а й біля бібліотеки повинно бути для дітлахів цікаво та захоплююче.
   Іноді, з-за своєї скромності, навіть до бібліотеки не заходить, зробив, що потрібно й пішов. А працівники бібліотеки вже потім побачили зроблене ним…
   Взяв шевство Юрій Володимирович й над приватною садибою на початку вулиці Михайлівської. Гарний, цікавий задум – зелена огорожа …
Багата фантазія, широкий політ думок… Хто ще не бачив – пройдіться Михайлівською до нашої річки, дуже приємною буде Ваша прогулянка, а побачене вражаючим…       А робота по впорядкуванню зелених насаджень, художнє обрізання, створенню красивих крон, впровадження своїх задумів та творчих фантазій, приносить  радість його доброму та щирому серцю.
   В приватній бесіді  Юрій Володимирович зізнався, що коли він працює в парку чи сквері, підстригає кущі, троянди, чагарники – за його спиною, ніби то, стоїть батько, Володимир Іванович Архипов, постійно спостерігає за його роботою та надає поради, надихає на добрі справи…
   Бережімо нашу паркову зону, зону відпочинку, наснаги й краси! Примножуймо острівці, перетворюймо в суцільний ландшафт краси, здоров’я та душевної насолоди !
  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *