75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

27 вересня 2016 р.

Vivat, Google !

             
        З нагоди майже 20-річчя заснування найбільшої та найбільш популярної у нашій інтернет - зоні компанії «Google» в Каланчацькій центральній районній бібліотеці відбулося чергове засідання читацького об’єднання «Старшокласник» по темі  «Vivat, Google 
     У 2004 році, 12 років тому, вперше у Каланчацькому районі з'явився інтернет. Каланчацька центральна районна бібліотека першою серед районних бібліотек Херсонщини та в числі 16 перших районних книгозбірень України виграла Грант «Інтернет для публічних бібліотек»  Посольства США» LЕAP-IV. Було створено Інтернет – центр загальнодоступний для всіх жителів району та гостей краю.
     Завдяки нашій бібліотеці на Каланчацькій землі люди уже у 2004 почали користуватися інтернетом – виходити у всесвітню інформаційну мережу та навчатися працювати на комп’ютері. І лише десь через 2-3 роки інтернет почали підключати організації, підприємства та жителі  селища.
    Керівник бібліотечного об’єднання та організатор зустрічі, бібліотекар центральної книгозбірні Ольга Качур розпочала засідання словами: «Шановні учасники клубу!  Сьогодні ми зібралися з нагоди заснування найбільшої, і на мій погляд, найбільш популярної у нашій інтернет-зоні компанії і наш захід ми назвали «Vivat, Google!» Часто ми чуємо, що потрібно знайти в гулі, погуглити,  гул тобі в допомогу. Ці та багато інших сучасних крилатих виразів увійшли в наше життя завдяки тому, що майже 20 років тому два аспіранта Стенфордського університету вирішили захистити науковий проект, створивши пошукову систему (1слай)».
   Бібліотекар пояснила, що Google.com — найвідвідуваніший сайт у світі (поряд із facebook.com). Доменне ім'я для Google було зареєстровано 15 вересня 1997 року. Компанію заснували Ларрі Пейдж і Сергій Брін  аспіранти Стенфордського університету. Вона була заснована 27 вересня 1998 року як приватна компанія, що займається розробкою, розвитком і дизайном найпопулярнішого в інтернеті пошукового сервісу».
     Учасники заходу, а це учні 9-А класу Каланчацької ЗОШ № 1 (Класний керівник С.І.Васютинська), з задоволенням прослухали цікаву інформацію про сервіси всесвітньої інтернет – мережі.
   Ольга Пантеліївна наголосила, що сьогодні ми із задоволенням користуємося багатьма сервісами. Користувачі можуть створювати свої  блоги, сайти, користуватись електронною поштою, спілкуватись в чаті та скайпі, користуватись інстаграмм, хмарними ресурсами, відеохостингом ютуб, соціальною мережею гул плюс, та іншими соцмережами, а також програмою Рікаssа для розміщення і редагування фотографій. І пропозиція його послуг постійно урізноманітнюється і зростає.
Бібліотекар повідомила, що Google щоденно реєструє близько 50 млн пошукових запитів та індексує більше 8 мільярдів веб-сторінок.  Google може знаходити інформацію 101 мовою. Цим пошуковиком користуються жителі всіх без винятку країн.
Учні дізналися, що існують інші пошуковики – Yahoo.com, Yandex, Meтa,  Рамблер,  Bing.comShukalka.com.ua та інші. 
 А далі керівник клубу розповіла юнакам та дівчатам, як знайти пошукову систему – «двері»…
   Учасники заходу з великою зацікавленістю взяли участь у вікторині «Все про Google: цікаво і доступно». Були розглянуті питання: «Чи чули ви, що таке дудли?  Що таке соціальна мережа? Яка країна є батьківщиною Інтернету? Для чого потрібен Інтернет?  В якому році було введено поняття «Інтернет»? Що таке «Мережевий етикет»? У чому відмінність Інтернету від Рунета? Які ще назви має Інтернет?  Яким чином людина може підключитися до Інтернету? Які найбільш популярні послуги Інтернету? Що таке Інтернет-банк?
А ще, Через які канали можна отримати доступ до Мережі? Як  розрізнити сайт і електронну пошту з першого погляду? Що означає в Інтернеті термін «капча»?  Логін - це знаменитий адмірал. А яке відношення слово «логін» має до комп'ютера і Інтернет-користувача? Що таке сайт? Ніхто не любить отримувати спам. Що це таке і чому до нього таке негативне ставлення?  Чи може Інтернет чинити негативний вплив на людину? Які ви знаєте правила безпечного Інтернету?  Чи можна знайти в Інтернеті інформацію на тему: «Як написати роман»?»
   Підчас проведення вікторини дієвою підказкою була цікава презентація, підготовлена  самим бібліотекарем. 

  Активними учасниками вікторини були майже всі члени клубу. За правильні відповіді учні одержали нагороду – цукерки.
   А потім всі разом перейшли до Інтернет – центру. Там відбулося практичне заняття. Хлопці та дівчата зайшли в мережу Google, випробовували різні сервіси, вивчали послуги.
   Учні подорожували й  іншими сайтами інтернет - мережі, змагалися на швидкість пошуку заданої теми.
   По закінченні засідання учасники клубу обмінювалися враженнями, обговорювали почуте й побачене, дякували за цікавий та дуже пізнавальний захід.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *