75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

13 вересня 2016 р.

Великий історик і будівничий нації


Михайло Грушевський – український історик європейського значення !  
                                        "Його постать як політика ще
                                         за життя  увійшла до історії,
                                         але й була, й буде живою та
                                         гігантська праця, яку виконав
                                         він для українського народу..."
                                                                            О.Шульгін
    У вересні 2016 року український народ  святкує 150 - річний ювілей від дня народження М.С.Грушевського, який 104 роки тому першим проголосив народження нової європейської держави – Української Народної республіки, і першим президентом якої його обрала Центральна Рада.
   До 150-річчя від Дня народження українського історика і івничого української нації, історичної постаті першої величини, велетня української культури Михайла Сергійовича Грушевського бібліотеками Каланчацької централізованої бібліотечної системи підготовлено і проведено комплекс різноманітних масових заходів для різних категорій  відвідувачів книгозбірень.     
   В бібліотеках району оформлені книжкові виставки "Перший президент відновленої української держави",  "Борець за незалежність  України», "Михайло Грушевський: життя і діяльність", "Із літературної спадщини",   «Великий українець":  життя та діяльність М.С.Грушевського», "Михайло Грушевський – історик і будівничий нації".
    Центральна районна бібліотека активно включилася а проведення  Всеукраїнського опитування «Михайло Грушевський  – український історик європейського значення». Опитуванню передувала низка інформаційних заходів: інформаційних годин, бесід-обговорювань, годин-повідомлень  "Михайло Грушевський – історик і будівничий нації", "Перший президент відновленої української держави", «Михайло Грушевський: життя та діяльність».
   Бібліотекарі відділу обслуговування та бібліотекар абонементу обслуговування юнацтва, керівник молодіжного читацького об’єднання «Старшокласник» Ольга Качур проводять заходи, обговорення та опитування серед старшокласників Каланчацьких ЗОШ № 1 та № 2, молоді селища. Молодь залюбки разом з бібліотекарями вивчають біографію Михайла Грушевського, пригадують вивчене в школі на уроках історії, висловлюють свої думки, заповнюють анкети.
    При проведенні заходів Ольга Пантеліївна коротко знайомить з біографією  великого вченого, велетня української культури Михайла Сергійовича Грушевського, розповідає учням, що за часів Центральної Ради його називали Батько Грушевський, що він став одним з провідних діячів українського національного відродження в новітній історії України.
   Його багатотомна його “Історія України – Руси” – це унікальна пам’ятка української і всеслов’янської культури, невід’ємна складова світової науки і культури.
    Бібліотекар наголошує, що грандіозна заслуга Михайла  Грушевського полягає в тому, що він на величезному архівному матеріалі показав безперервність історії українського народу від часів Київської держави і донедавна, довів, що український народ, як і всі інші слов’янські народи, має своє власне коріння, яке сміливо проростає й дає гарні  міцні пагони. Адже українська нація завжди зберігала свою національну культуру та історію. 
   Старшокласники дізналися, що перу Михайла Грушевського належить майже дві тисячі фундаментальних робіт, в яких детально, крок за кроком просліджується історія України від найдавніших часів до проголошення Української Народної Республіки.
     Бібліотекар перед опитуванням  розповіла учням, що Михайло Грушевський був видатним організатором наукової  думки та справи в Україні. Він створив в Києві Українське наукове товариство, займався редагуванням. Збірники та серійні видання, редаговані ним,  складають золотий фонд української науки та культури, насамперед історіографії.
    Щоб більше зацікавити молодь до вивчення творчості М.Грушевського, бібліотекарі провели Інтелектуальну гру "Шляхами М.Грушевського" та Інформаційну п’ятихвилинку "Грушевський М.С."
   В своїй розповіді бібліотекар абонементу обслуговування юнацтва наголосила, що  Михайло Грушевський,  як політик, пройшов  великий шлях –  від засновника національно – демократичної партії Галичини і Товариства українських поступовців у Києві –  до творця засад української незалежної держави. Він був обраний головою Центральної Ради. Його політичні погляди  іноді змінювалися, але любов до свого українського народу і до історичної правди та істини – для нього завжди були вищим мірилом в науковій творчості і політичній діяльності.      
    Бібліотекар  зауважила, що Україна цінить свого будівничого нації та видатного вченого, величної постаті першої величини –  Михайла Сергійовича Грушевського. В нашій країні декілька разів перевидані його найголовніші наукові праці, його ім’ям названі вулиці  в містах та селах, академічний інститут, а премія його імені – є однією з найпрестижніших у Національній Академії Наук.
      Годину державності  "Грушевський між історією і політикою" для учнів 8-Б класу Каланчацької ЗОШ № 1  та Годину юних  пізнайликів  - Чомучок  «М.Грушевський.  Хто він?" провела районна бібліотека для дітей.
    До 150-річчя з Дня народження Михайла Грушевського в сільських та селищних бібліотеках-філіях  теж проходять масові заходи.
  Інформаційні Години «Михайло Грушевський – перший президент Української держави», «Михайло Грушевський – історик і політик», «Михайло Грушевський – великий громадський діяч, історик і політик світового рівня» проведені в Олександрівській, Новопавлівській, Каланчацькій, Олексіївській, Роздольненській та Горьківській філіях.

Бібліотекар Олександрівської сільської бібліотеки провела для молоді села Годину спілкування «Роль М.Грушевського в історії українського державотворення та науки».  До заходу бібліотекарем  підготовлена слайд - презентація  «Михайло Грушевський – геній української нації».  
   До заходів в Привільській, Макарівській та Новопавлівській філіях оформлені тематичні полиці та перегляди літератури та статей з періодичних видань  «М. Грушевський – історик і будівничий нації», «М.Грушевський – видатний державний діяч», а Олександівська сільська бібліотека оформила для своїх відвідувачів виставку – портрет «Михайло Грушевський – український історик  європейського значення».
     Молодь  та учні старших класів в бібліотеці вивчають життєвий і творчий шлях Михайла Грушевського та з задоволенням  беруть участь у Всеукраїнському опитуванні «Михайло Грушевський  – український історик  європейського значення».  

   

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *