75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

4 серпня 2016 р.

Новий подарунок від Людмили Постриган


    Просуваємо літературне краєзнавство !
Новий,  дуже цікавий подарунок від нашої письменниці Людмили Постриган.
     І знов Херсонська письменниця, уродженка села Гаврилівки нашого району,  вчитель за фахом  й покликом душі, а ще знаний на Херсонщині літератор та бібліограф, наш щирий друг Людмила Постриган відвідала нашу Каланчацьку книгозбірню з дуже гарним і цікавим подарунком – бібліографічним довідником «Письменники Херсонщини».
      Нагадаємо, що Людмила Постриган, дівоче прізвище Бугаєнко, народилася 7 травня 1958 року . у селі Гаврилівка Каланчацького району Херсонської області. Успішно закінчила філологічний факультет Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка у 1984 році й отримала кваліфікацію «Філолог, вчитель російської мови та літератури» та Херсонський педагогічний інститут у 1996 році, за фахом вчитель української мови та літератури.

  Людмила Іванівна працювала вчителем в загально-освітніх школах  нашого Каланчацького та Каховського районів, а з 1990 року працює в школах м. Херсона. Х 1994 року Людмила Постриган –керівник гуртка «Літературне краєзнавство».
  Подарований нашій  центральній районній бібліотеці бібліографічний довідник «Письменники Херсонщини»  має для нас велику цінність. Він дуже змістовно поповнив наше літературне краєзнавство. Цей посібник – вже п’яте видання нашої знаменитої літераторки.
  В довіднику подаються стислі відомості про членів та керівників Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України, про літературні клуби та об’єднання м. Херсона, що нині існують, про  перебування відомих українських та зарубіжних письменників на Херсонщині.

  Книжка дуже цікава та пізнавальна. Вона розрахована на широке читацьке коло освітян, краєзнавців, студентів. Учнів, на всіх, хто цікавиться літературною спадщиною Херсонщини.
   Херсонський письменник, член Херсонської обласної організації НСПУ, член Міжрегіональної спілки письменників України, колега Людмили Іванівни по перу, Леонід Марченко написам: « Чи потрібні такі видання та перевидання, як біографічний довідник «Письменники Херсонщини»?  Безперечно !
  Літературний процес, як і життя, рухається,  постійно змінюється… У когось з-під пера вийшла нова книжка, хтось уже став лауреатом престижної премії, хтось залишив наш край або пішов за далекі обрії, когось прийняли до письменницьких лав…
  Тому праця Постриган Людмили Іванівни – дуже важлива! В першу чергу – для літераторів. Бібліотекарів, учителів, а також для пересічних читачів, тих, хто небайдуже  ставиться до класного письменства. Біографічні довідники з часом стають історичним джерелом, їх шукають, щоб якнайбільше дізнатися про того чи іншого письменника, його творчий шлях.  Таких дослідників та пропагандистів літературної творчості наших письмеників-земляків, як Л.І.Постриган, можна з впевненістю вважати вартовими сучасності, які зберігають необхідні відомості для історії».
   Довідник складається з розділів: Ювілейні та пам’ятні дати письменників Херсонщини 2016 року, представлені ювіляри Херсонщини 2016 – цікава інформація з описом літературної діяльності та літературних надбань Петра Питалєва до 75-річчя з дня народження, Олександра Бутузова,також до його 75 –річчя, Павла Кіндратовича Параскевича до 95-річниці з дня народження, Валентини Нижеголенко, до її 80-річчя та  Ярослава Юрійовича Голобородька до 55-ї річниці з дня народження.
   До уваги читачів список членів Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України, Керівники Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України: Петро Резніков –1959 – 1968, Никифор Білоконь – 1968 – 1971,  Микола Братан –1971 – 2006,  Василь – Загороднюк – 2006 – 2016 років. В дописах представлені біографічні відомості, літературна діяльність, перелік творів…
   В наступному розділі кожному члену Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України присвячена коротенька розповідь, фото, біографічні дані, літературна діяльність, твори письменника, нагороди та звання.
   У збірничку подається список літературних клубів, студій, товариств та об’єднань м. Херсона з зазначенням назви, прізвище керівника, дата створення та місце знаходження.
  У всіх розділах представлені  цікаві кольорові фотографії.
 Й завершує довідник яскравий розділ «Побачення з літературою», це фото звіт Людмили Постриган, як керівника гуртка «Літературне краєзнавство».
   В збірнику подається в абетковому порядку матеріали про перебування українських та зарубіжних письменників на Херсонській землі в різні часи.
   В бібліотеці зразу ж оформили виставку однієї книги «Просуваємо літературне краєзнавство: Письменники Херсонщини».
  Від щирого серця дякуємо нашій письменниці Людмилі Іванівні Постриган за дружбу, співпрацю та гарний подарунок.
   Запрошуємо до літературно – мистецької зали Каланчацької центральної районної бібліотеки  до куточка «Літературне краєзнавство» та переглянути довідник Людмили Іванівни Постриган «Письменники Херсонщини», детальніше ознайомитися з життєвим та творчим шляхом поетів та письменників Херсонщини та їхніми чудовими творами.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *