75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

15 квітня 2016 р.

Пам´ятаймо про "Фабрики смерті" !

       
      Щороку 11 квітня  в світі відзначається  Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Саме в цей день в 1945 році в’язні концтабору Бухенвальд  підняли повстання проти нацистів та вибороли свою свободу й отримали шанс на життя.
    До Міжнародного Дня в’язнів фашистських концтаборів бібліотеки Каланчацької  централізованої бібліотечної системи  підготували  комплекс заходів. Працівники книгозбірень підчас  спілкувань з користувачами  та в процесі проведення заходів розповіли та нагадали, що централізована система фашистських концтаборів призначалася для фізичного знищення цілих народів, в першу чергу слов’янських,  знищення євреїв, як нації, ромів, а також нещадної експлуатації в’язнів в якості робочої сили. Концентраційні табори оснащувалися душогубками, газовими камерами та іншими засобами масового винищення людей  та крематоріями.
Були створені справжні «Фабрики смерті», де ліквідація в’язнів йшла безперервним і прискореним  потоком.    Ув’язнені жили не більше трьох – шести місяців: там розповсюджувався наказ про «умертвіння роботою». 1 квітня 1945 року в’язні Бухенвальда, дізнавшись про підхід союзних військ, успішно здійснили збройне повстання, обеззброїли і захопили в полон більше 800 есесівців і солдатів охорони, взяли в свої руки керівництво табором. Тільки через дві доби американські війська, які знаходилися поблизу, дісталися табору. Здійснивши повстання, в’язні «Табору смерті» врятувалися від знищення, так як гітлерівська влада напередодні віддали наказ про фізичне винищення усіх ув’язнених.   Крім Бухенвальда та  Дора, були сформовані й інші концтабори – Освенцім,  Аутвіц,  Майданек, Маутхаузен,  Штутгоф,  Маутгаузер, Белжець, Заксенхаузен, Треблінка, Собібор...
   З 18 мільйонів громадян країн Європи, що пройшли через табори різного призначення, в тому числі і концентраційні табори, було знищено понад 11 мільйонів чоловік. Система концтаборів у Німеччині була ліквідована разом з розгромом  фашизму та засуджена вироком Міжнародного військового трибуналу підчас Нюрнберзького процесу.    Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів у всьому світі відзначається пам’ятними заходами, зустрічами колишніх в’язнів фашизму, поминанням загиблих, поклонінням їх пам’яті, покладанням квітів до могил та місць поховання жертв фашизму,      В літературно – мистецькій залі оформлено книжкову виставку «У нашій пам’яті вічно».  Для старшокласників проведено урок історії «Не будь байдужим – пам’ятай та поважай свою історію».
   Інтернет – центром підготовлено та проведено в читальному залі відео - перегляд «Фабрики смерті» та «Освобождение  узников  концлагерей» (архівні  кадри).
   Для відвідувачів були підготовлені та роздані інформаційні закладки  (зі списками сайтів) «Забути цього неможливо».
   Не залишились осторонь й  сільські книгозбірні. В Олександрівській, Олексіївській та Новокиївській філіях оформлені книжкові виставки «Й пам’ятає світ врятований», «Опалені душі і серця», «Забути цього неможливо».
  Олександрівська  та Роздольненська бібліотеки – філії  провели для підлітків інформаційні години «Опалені душі і серця» та «Стійкість – Символ Перемоги».
   В Макарівській книгозбірні відбулася Година пам’яті «Війна – це жах століть і поколінь», а  в Горьківська філія ЦБС провела для своїх користувачів інформаційну бесіду «Якщо на землі є пекло».
Пам’ятаймо !  Ніколи знову !

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *