75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

4 квітня 2016 р.

Неймовірне викрадення в бібліотеці в ніч на 1 квітня ...


Ой !  Йо – Йой …
Першого квітня в Каланчацькій центральній районній бібліотеці відбулося неймовірне викрадення – захоплююча детективна історія, в розслідуванні якої взяли участь детективи – професіонали, тобто бібліотекарі  …
            А фінал абсолютно непередбачуваний…
Організатор  проведення святкового дійства та ведуча, бібліотекар відділу вільного доступу до всесвітньої мережі інтернет Ольга Гавран. 
     В ніч на перше квітня...     
     Але,  все по- порядку …
На фоні музики з к / ф «Пуаро Агати Крісті» ведуча розпочинає свято гумору словами:  «Добрий день! Не помилюся, якщо скажу, що багато хто з вас  полюбляє  читати детективи. Напевно ви представляли себе на місці знаменитого сищика і могли визначити злочинця, що не дочитавши книгу.

   Сьогодні ви всі прийшли в школу детективів містера Шерлока Холмса , де  будете брати участь у проведенні секретних операцій , але всі подробиці ви дізнаються згодом,  після проходження інструктажу та спеціальної підготовки. І вас чекають важкі випробовування».   Й  почалося …
… Займає своє почесне місце в святково прикрашеному, майже детективному залі,  господиня – звичайно ж,  Місіс Хатсон, з  квартири 221 –Б, що на Бейкер – стріт - добра та турботлива (методист  Валентина Бабічева)  Господиня сміливо починає господарювати у притаманній їй манері.
Звучить музика В.Дашкевича з к/ф «Пригоди Шерлока Холмса»
З´являється нова особа, літня дама, яка  живе в одному з зелених куточків Англії, в місті Сант-Мери-Дід. Вона не сищик-професіонал, можливо, навіть занадто освічена, проте вся її принадність саме в цьому і полягає.  Ну звичайно,  це вона! Міс….  Марпл (бібліотекар Валентина Гончарова)  Що привело таку поважну особу у школу детективів ? – Виявляється, її запросив сам містер Шерлок Холмс.
 А у містера Холмса накопичилося  багато паперів…Він залишив інформацію про секретний код, а якщо його розгадати – отримаємо назву свята … - Учасники дійства – дуже дотепні люди, з успіхом справилися з складною задачею, вийшло просто – «Перше квітня». Й далі поважні господині – Місіс Хатсон та  Міс Марпл разом з ведучою (консультантом)  влаштовували цікаві та смішні гумористичні конкурси та  ігри, розіграші та сюрпризи.  Взяти участь в їх проведенні виявилося дуже багато бажаючих…  Переможці отримали призи.
Господині  детективної школи нагадали, що  День сміху популярний в багатьох країнах світу. А щоб дізнатися, як відзначають це свято в світі, вони дали завдання нашим детективам – спецкорам, і вони вчасно вийшли з нами на прямий зв’язок  з залом.  В прямому ефірі  кореспондент з Франції, з самого Парижу (бібліотекар Наталя Хребір) та кореспондент з Великої Британії  - з Лондону (бібліотекар Ольга Качур) . Репортажі виявилися просто чудовими – не кожний журналіст – професіонал готовий зробити з першого разу такий змістовний та цікавий репортаж.
   Ведуча свята – консультант  (бібліотекар Ольга Гавран) поставила до відома громадськість., що сталася надзвичайна подія. На передодні 1 квітня в Каланчацькій центральній районній бібліотеці був скоєний самий великий злочин XXI  століття. Були викрадені предмети з книжок ювілярів - 2016 року. Хто володіє будь-якою інформацією про місце знаходження зниклих предметів бібліотекарі та читачі просять повідомити по вказаному телефону 3-11-40 за гарну винагороду. Й почалися пошуки…
  А міс Марпл люб’язно надала чарівну скриньку, яку знайшла по дорозі й в якій знаходяться підказки – речові докази, де, можливо, треба шукати зниклі речі. 
  На свято завітала  й Солоха, яка представилася,  як  міс Соланж (активна  читачка книгозбірні, активна учасниця читацьких об´єднань за інтересами  людей поважного віку «Спілкуймось !» та місцевих літераторів  «Дивослово»  Валентина Данько).  Виявилося, що нова гостя заклопотана пошуками зниклого  свого синочка… Її монолог та телефонна розмова з уявним  співрозмовником своїм гумором та артистичністю підкорили учасників свята. 
… Й як виявилося, що наречена Вакули – Оксана, як завжди, вимагає безліч подарунків та ще й черевички, які носить Дженнифер Лопес,  на ім’я Лябутени… Почалися проблеми матінки  Соланж.
   То ж наступним гумористичним конкурсом був саме конкурс про взуття…  Переможці отримали нагоду станцювати танки в тому взутті – босоніжках на високих підборах, тапках, чоботах, шльонках,  черевичках, калошах… , в яких «виграли» під час конкурсу. Це було дуже кумедно,  всі прекрасно впоралися з завданням, танцювали гарно, артистично, просто неперевершено, перевагу віддали  активному відвідувачеві бібліотеки, учаснику читацького об’єднання людей поважного віку В.П.Маличенку,  йому вручили гарний приз. А оплесків було  - «море», й сміху, й підбадьорювання…
  Детективи – професіонали знайшли в казковій валізі черговий речовий доказ… Це  - мішок з речами…  й розпочався новий захоплюючий конкурс…
Переможцям – отримувачам цікавих призів «зі змістом» необхідно натягнути цей «приз» на себе. Їм надається можливість вийти до середини зали та взяти участь в наступній грі – з хвалькуватою інтонацією виконати роль окремого персонажу та вимовляти притаманні йому конкретні слова. Вийшла імпровізована казка – експромт «Кращий подарунок».     Господині  детективної школи Місіс Хатсон та  Міс Марпл разом з ведучою (консультантом)  відзначили  високу майстерність учасників казкового дійства, й справді, свято вийшло дуже цікавим, наші гості детективної школи виявилися справжніми акторами – в свої ролі увійшли як професійні актори.  
  А далі з’явилася ще одна поцуплена річ …  Заходять нові «герої»  - Ліса – Аліса та Кіт – Базиліо (бібліотекарі Олена Гриценко та Наталя Яковлєва).  Й як то має бути, Базиліо ходить по залу, просить  у учасників свята щось на прожиття, а Аліса тільки те й мріє, як би видурити у Кота золоті монети…Й це їй, звісно, вдається  -  хитра Лисиця домагається свого. Вони лаються…  Ділять «золоті» …  Кіт Базиліо не на жарт розгнівався: «Рахую до трьох,  а потім,  як дам боляче !  Сварка серйозна: « Аліса: «Ты –слепой облезлый Кот», а  Кіт: «Это я - облезлый? А ты –старая и рыжая…»  Ще й … побилися …
    Ведуча нагадала, що цій дуже цікавій книжці виповнюється у 2016 році 80 років, але вона цікава в усі часи.    Учасники  святкового дійства гучними оплесками проводжали «цікаву парочку».
   А далі до святкової зали заходить  амбіційна Мадмуазель Фрекен Хильдер Бок  (бібліотекар Ірина Добровольська)  з чемоданом, з кішкою в клітці, на шиї висить свисток…  Відбувається цікава сценка з учасниками детективної школи… 
Вони разом з»консультантом»  проводять гумористичний  «аукціон синонімів». В конкурсі беруть участь всі учасники, байдужих немає. Переможці конкурсу отримали смачні призи.
  Проводячи конкурс,  Мадмуазель Фрекен Хильдер Бокдуже  «уморилась»,  гукає  «детективш зі смішними іменами» - Господинь  детективної школи Місіс Хатсон та  Міс Марпл. Й починається захоплююча сценка «Про Одесу» - столицю українського гумору. В ході сперечання учасники виясняють, скільки ж жителів у славному місті Одесі й чи серед них євреї… Й як це перевірити ?
   А пісня «Ах, Одеса!» у  майстерному виконанні знаменитого Остапа Бендера (Олександра Крайнова – директора  Партизанського селищного будинку культури, активного учасника багатьох наших масових заходів), пісня доречно доповнила та прикрасила сценку.   До співу приєднується весь зал. Під гучні та довготривалі оплески утворився чудовий «справжній хор»  з гостей свята та бібліотечних працівників.  Ведуча,  організатор «Детективної школи» та «консультант» Ольга Гавран  представила оригінально оформлену в залі книжкову виставку «З гумором  по життю», зосередила увагу (хоча, навряд,  не всі зрозуміли), що  дійство «Детективної школи» було присвячене книжкам – ювілярам 2016 року. 
  На завершення вона представила всіх учасників свята, окремо щиро подякували оператору Ігорю Добровольському за вміле  музичне оформлення дійства та привітала всіх, як говорять в Одесі: «Ну, мужик... Грудь моряка, спина грузчика, словом, красавец.  Вдобавок у него есть голова на плечах та як говорять у нас : «З Першим квітня!».
    А завершилося свято гумору – «Детективна школа»  чудовою піснею «Желаем вам…» у виконанні Олександра Крайнова та всіх учасників заходу.


2 коментарі:

  1. Чудовий захід! Дуже цікаво було прочитати, а ще напевно, й прийняти участь! Залюбки б долучилися до такого детективного дійства! Успіхів Вам в подальшій роботі, шановні бібліотекарі!

    ВідповістиВидалити

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *