75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

25 грудня 2015 р.

Нові надходження – свято для читачів !


   Подарунки письменників, поетів своїх літературних творінь – для бібліотеки –  це справжній скарб !
   Протягом  2015 року  Каланчацька централізована бібліотечна система  одержала в подарунок 326 примірників літератури різних жанрів та за різною тематичною направленістю.  Якщо уважно переглянути наші нові надходження, варто зупинитися на деяких знакових моментах.  
   Бібліотека отримала три останні томи дванадцятитомного Повного зібрання літературної і мистецької спадщини Тараса Григоровича Шевченка, це, дійсно, фундаментальне цінне видання, значимо поповнило книжковий фонд центральної районної книгозбірні й передано для користування відвідувачам літературно – мистецького залу.
    У цьому році нам випала щаслива  нагода познайомитися з книгами наших земляків, знаних на Херсонщині авторів і великою мірою меценатів, вони  безкоштовно передали книги до нашої бібліотеки.   
    Одного теплого літнього дня до центральної районної бібліотеки завітала чудова жінка, відома на Херсонщині людина, знаний, досвідчений, високопрофесійний редактор – упорядник, письменник, краєзнавець, наша землячка Людмила Іванівна Постриган (дівоче прізвище Бугаєнко) та подарувала  двотомник «На шкільному вітрильнику – океаном Знань» і книгу «Приглашаем в Любовландию», в якій досліджується історія власного роду.



     Цікаві, повчальні книжки Людмили Іванівни зразу ж набули популярнісь у читачів центральної книгозбірні. На сторінці нашого бібліотечного блогу у всесвітній мережі інтернет «Блог Каланчацької ЦБС» розміщенло допис «Моє село – моя частинка долі…» про Людмилу Постриган та її книжки.
   Свій двотомник  «Так было …» подарував бібліотеці учасник Великої Вітчизняної війни, наш земляк Микола Михайлович Пастернак - це два томи власних роздумів і міркувань з питань історії і сьогодення.
Двотомник охоплює великий проміжок часу, це спогади автора про події Великої Вітчизняної війни – пережиті самим Миколою Михайловичем та події сьогодення – очима автора.
    В книжках висвітлені індустріалізація, колективізація, культурна революція, голод 1932 – 1933 рр та 1946 -1947 років та багато іншого. Ця книга, як пише  сам автор, - «своєрідний короткий звіт-конспект про пройдене та побачене», щоб сьогоднішні та майбутні покоління не тільки пам’ятали події далеких часів, але й берегли пам’ять свої пращурів й учились у них патріотизму, уміли самостійно робити вірні висновки».
   Твори написані просто, цікаво, доступною мовою.  
   Книжкові фонди бібліотек району поповнилися новими надходженнями – поемами «Степові орли понадальпійські» та «Козачка» Володимира Пащенка. 
    Володимир Михайлович Пащенко, видатний вчений, науковець, дослідник, письменник, краєзнавець, оспівувач історичних подій наших таврійських степів, нині мешкає В Києві,  - знов подарував нашій книгозбірні бібліотечку своїх книжок. «Степові орли понадальпійські», широке лірико – епічне полотоно присвячене дослідженню родоводу, досягнень, добрим діянням родини баронів Фальц-Фейнів та поетичний твір «Козачка». Твір розкриває читачам руйнівну сутність радянських і царських імперських сил Радянського Союзу та Росії, спрямованих проти українства та українського козацтва.
  Поема присвячена трагічним подіям листопада 1708 року – плюндрування гетьманської столиці Батуріна російськими каральними військами. У центрі сюжетної лілії  представлено вольове переборення і драматичне утвердження долі жінки – юної українки.
   Поема «Козачка» легко читається та засвоюється, спостерігається змістовне і образне наповнення кожного рядка, кожного речення, кожного вірша.

    Микола Каляка - прозаїк, поет, драматург, журналіст Член  Національної спілки  письменників України, член  Спілки  журналістів СРСР, Лауреат  обласної  літературної премії імені  М. Куліша за  книгу  „Рукопис знайдено в каюті Ушакова”  подарував нашій книгозбірні два томи своїх досліджень «Літературна лоція Херсонщини від  XVII ст. до XXIст.». В ній зібрані короткі біографічні дані всіх відомих, славетних, знаних літературних діячив, які мешкали або перебували деякий час на Херсонщині за більше ніж чотири століття.
     Про сучасне життя в Україні, про людей які тут мешкають, про їх стосунки і почуття можна прочитати у творах Л.Дереша і Ж Куяви, а якщо хочете переконатись в тому,  наскільки мальовнича наша Батьківщина візьміть до рук чудово оформлений альбом «Україна. 500 чарівних куточків, які варто відвідать».     Всім, хто захоплюється творчістю Арсенія і Андрія Тарковських, варто  буде почитати фундаментальне видання Н. Тарковської –Гассанової «Династия Тарковських», в якій досліджується вісім поколінь талановитих і непересічних людей з цього роду. Особливу увагу в цьому дослідженні приділено родинним зв’язкам з корифеями українського  професійного театру, сім’єю Тобілевичів.
      Цікавими серйозному і вдумливому читачеві можуть бути книги А. Бальцеровича, батька «шокової терапії» в Польщі, дві його книги  «800 днів: коротка історія великої зміни» і «Треба боротись» віднедавна  можна знайти на наших полицях у літературно – мистецькому залі.  Як дорослих, так і підлітків зацікавлять науковопопулярні видання "Проклятие Фараонов. Тайны древнего Египта" і "Атлантида и другие исчезнувшие города". Малесеньким читачам пропонуємо нові, сскраві видання казок - це настиільки захоплюючі видання, що від них не відірвати малюків будь якими ігрпшками. 
   Особливе місце на книжній полиці займає громадсько – політичне видання «Хронологія мужності 2014 - 2015», присвячена героям Херсонщини, котрі поклали свої життя захищаючи суверенітет і цілісність України під час АТО.
   Герої не вмирають … Вони назавжди в пам’яті народній !
бібліотека отримала громадсько-політичне видання «Хронологія  мужності. 2014 – 2015» - присвячене бійцям Херсонщини, котрі поклали своє життя, захищаючи державний суверенітет та територіальну цілісність України під час  антитерористичної операції.
    Видання книжки - це спільний проект управління культури Херсонської державної адміністрації та Херсонської обласної організації Національної Спілки журналістів України. Видання налічує п’ятдесят невеличких розповідей з фотографіями про херсонців - Героїв АТО.  П’ятдесят різних доль за своїм мирним життям й однаковим в зоні АТО…
    Є в книжці й розповідь про нашого земляка – Березу Олександра Григоровича.
    А ця бібліотечка є дня нашої книгозбірні дуже цінною.  Це перше видання творів Вячеслава Чорновола й, що дуже приємно, свіжовидрукуваний  багатотомник  зразу потрапив до читачів Каланчацького району.
   Перед  користувачами представ Вячеслав Чорновол – відомий та невідомий,  багато цікавих сторінок його життя та літературної спадщини вперше відкрились читачеві …
     Саме такі сучасники вдихають у нас історію і рухають уперед наше національне буття. Вони стають тими взірцями, від яких уже важко втекти, відмовитися чи поставити під сумнів, занурившись у безвідповідальність самотності. Адже їх не можна не помічати, протест проти них означає ви­знання, а ігнорування — безвихідь. Таким і був Вячеслав Максимович Чорновіл... Велична постать, немовби ан­тичний герой, зразковий громадянин багатомільйонного полісу Україна, життя якого творило історію міста, про­мови якого формували думки та вчинки співгромадян.
  В подарованій бібліотечці також  книжки:
Біографія  Вячеслава Чорновола «Вячеслав Чорновіл: біографія. Статті. Цитати», Унікальний документ з архівів КГБ «Окупанти без маски», автори  Р.Сушко та  М. Левицький,   «Хроніка нищення Української мови: факти та коментарі» та  диск «Советская  история». 
        Бібліотека одержала в дар цікаву книжечку творів Богдана Мисака з міста Броди, що на Львівщині. Збірничок поезій, нарисів, оповідань та замальовок «Надії солодка печаль» адресований читачам, кому подобається щира, мила, ніжна, лірична та глибоко реалістична поезія, хто любить життєво стверджуючі, цікаві, хвилюючі, сюжетно захоплюючі прозові твори. 
       Автор збірничка Богдан Мисак – великий життєлюб і філософ за покликанням душі, спортивний тренер за фахом, але його творча душа знаходить час «взятися за перо» та порадувати душу та схвилювати розум пересічного читача не тільки на рідній Львівщині, а й далеко за її межами.
   Читається дуже легко, захоплює з першого рядка, життєва простота підкорює …
    З чистої криниці ллється слово – дивограй   … Так впевнено можна сказати про твори Олега Олексюка - письменника, поета, пісняра, громадського  діяча, члена Національної спілки письменників України.  
     Олег Олексюк – є засновником та ідейним натхненником літературної кав’ярні «Ліtterra» у наших колег - при Голопристанській районній бібліотеці. Літературна кав’ярня «Ліtterra» вже багато років поспіль регулярно проводить свої засідання, залучає до літературного слова все нових й нових любителів та шанувальників, зацікавлює нових читачів до бібліотеки.
    Особливо приємно, що всі подаровані книги мають автографи авторів з найкращими побажаннями працівникам бібліотеки і її читачам.
    Хоча, ми змушені констатувати, що підтримка державою публічних бібліотек залишає бажати кращого,  книжковий фонд бібліотек поповнюється недостатньо, але бібліотеки живуть і шукають різні засоби для оновлення і поповнення своїх фондів і, як завше, радо зустрічають кожного свого читача.
    Завітайте до наших бібліотек, знайомтесь з чудовими книжками – подарунками наших  друзів – літераторів. Книжки користуються неабияким попитом у наших читачів, бібліотекарів, членів літературного об’єднання «Дивослово», учасників читацьких клубів «Старшокласник» та «Спілкуймось !», у молоді, краєзнавців, жителів району та гостей таврійського краю. В літературно – мистецькій залі зібрані матеріали й про життєвий й творчий шлях літераторі краєзнавців, на літературному блозі у всесвітній інформаційній мережі представлено короткі біографічні дані, огляд творів та бібліографічні матеріали.   
    Для учасників читацького клубу  "Дивослово" нові надходження - особлива радість, свято, джерело натхнення,  привід зустрітись знов й знов ...
   Обробляє нові надходження бібліотекар відділу комплектування, обліку, інвентаризації та обробки Ірина Добровольська. Ірина Петрівна в короткі терміни ставить на облік, обробляє подаровані видання, робить  їх «бібліотечними» й передає у відділ обслуговування читачів для користування відвідувачам книгозбірні.
Знайомтесь з новими надходженями, з  творчими доробками наших літераторів - краєзнавців, повірте, ці твори дуже цікаві !
  


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *