75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

21 жовтня 2015 р.

Режисер, актор, сценарист …


       Каланчацька центральна районна бібліотека активно просуває творчість Сергія Бондарчука - видатного режисера із світовим іменем, актора, сценариста, нашого земляка.

    Теплого осіннього дня до літературно – мистецької зали завітали учні 9-х класів Каланчацької загальноосвітньої школи I-III ступенів № 1, старшокласники прийшли щоб стати, нарешті, повноправними користувачами нашої бібліотеки та членами бібліотечного клубу за інтересами для юнацтва «Старшокласник», що працює в бібліотеці понад 30 років.
    Бібліотекар Ольга Пантеліївна Качур разом з активістами підготували до 95 – річниці з Дня народження нашого земляка, уродженця селища Білозерка нашої рідної Херсонщини Сергія Бондарчука цікаву літературно – кіно програму «Всесвітньо - видатний режисер, актор, сценарист Сергій Бондарчук – наша знаменитість, наша гордість» - цікаву розповідь про життєвий і творчий шлях відомого земляка.
   У своєму вступному слові Ольга Пантеліївна ознайомила учнів із цікавими сторінками біографії Сергія Федоровича Бондарчука. Старшокласники пригадали вагомі творчі здобутки, які принесли режисеру широке суспільне визнання і світову славу.
     Юнаки та дівчата узнали дуже багато цікавого. Учні узнали, що  Сергій Бондарчук – автор сценарію та  режисер кіно - епопеї «Війна і мир» за романом Л.М.Толстого, яка у 1968 році була удостоєна Оскара в категорії «Найкращий іноземний фільм». Сам Сергій Бондарчук зіграв у ньому роль П'єра Безухова.
    У 1937–1938 роках Сергій  Федорович  працював ведучим актором  Єйського драматичного театру в Ростовській області Росії.
    Сергій Бондарчук – актор зіграв багато цікавих ведучих ролей, зокрема роль підпільника Валька у фільмі «Молода гвардія» за твором О.М.Фадєєва. Саме з цієї роботи почалася кар'єра Сергія  Бондарчука у кіномистецтві…  А далі пішли як з невичерпного творчого джерела Борис Годунов, Тарас Шевченко, Матвій Крилов, Андрій Соколов, Тихон Прокоф’єв, Боярин Морозов, Іван Франко …

   У творчій скриньці Сергія  Федоровича багато десятків визначних ролей. Сергій Бондарчук став улюбленцем кінопубліки на віки.
    Сергієві Бондарчуку широке суспільне визнання принесла провідна роль у фільмі «Тарас Шевченко», за яку він був нагороджений  Державною премією. Зовсім молодим,  у віці 31 рік Сергій Бондарчук отримав звання народного артиста Радянського Союзу.    Сергій Бондарчук дебютував як кінорежисер у 1959 році кінострічкою «Доля людини». Фільм зразу ж був визнаний як етапна подія у кінематографії й він зразу ж став лауреатом найвищої премії на той час - Ленінської премії.    Визначною кінострічкою Сергія Бондарчука став батально -психологічний фільм  «Вони захищали Батьківщину», в цьому фільмі  зіграли розі визнані зірки кіно В. Тихонов, В. Шукшин, Ю. Нікулін Г. Бурков та інші.
   За творами відомого російського письменника А. П. Чехова Сергій Бондарчук поставив кінострічку «Степ», в ній широко відкрився його  лірико – філософський талант митця.
  Старшокласники з цікавістю слухали розповідь про те, як Сергій Бондарчук виношував ідею екранізації «Тихого Дона» Михайла Шолохова. Режисер пережив багато різних  перепитій, негараздів…  На жаль, так й не вдалося  здійснити кінцевий монтаж фільму. Робота над фільмом припинилася.
   У 1980 році приємною новиною стала звістка про присвоєння звання Герой соціалістичної праці, а в 1984 році він знову одержав звання Лауреата Державної премії.
   Сергій Бондарчук вніс величезний внесок у розвиток українського кіномистецтва, велике патріотичне значення українського митця для традицій європейського кіно, спрямованого на дослідження й вираження глибинних людських поривань, мрій, поглядів, переживань, прагнень…   

    Ведуча заходу,  бібліотекар  О.П.Качур наголосила, що Сергій Бондарчук - видатний режисер із світовим іменем, актор, сценарист, він став засновником  кінематографічної династії. Справжньою кінозіркою стала його донька Наталя Сергіївна Бондарчук,  вона зіграла у низці солідних теле - і кінофільмів. Активною кіно- і телевізійною діяльністю займається й його син Федір Сергійович Бондарчук.   Старшокласники довідалися дуже багато цікавого. Щиро дякували працівникам бібліотеки,  керівнику читацького об’єднання «Старшокласник»  Ользі Пантеліївні Качур за цікавий захід, пізнавальну подорож відділами книгозбірні, знайомство з широким спектром можливостей, послуг, які надає користувачам наша центральна районна бібліотека.  

      На кінець зустрічі всі з цікавістю переглянули фільм Сергія Бондарчука «Сережа».



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *