75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

15 вересня 2015 р.

Степами нашими таврійськими летять орли понадальпійські ...


                     Летять орли понадальпійські торкаючись крилом степів наших таврійських …
             Книжкові фонди бібліотек Каланчацького району поповнилися новими 
             надходженнями – поемами «Степові орли понадальпійські» та «Козачка» 
             В.М.Пащенка.

       Володимир Михайлович Пащенко, видатний вчений, науковець, дослідник, письменник, краєзнавець, оспівувач історичних подій наших таврійських степів - знов подарував нашій книгозбірні бібліотечку своїх книжок, за що ми від щирого серця дякуємо авторові – щирому другові нашої Каланчацької централізованої бібліотечної системи.
Володимир Пащенко народився на Чернігівщині в родині фахівців - аграріїв. Закінчив географічний факультет Київського державного універ­ситету їм. Т.Г.Шевченка та аспірантуру Сектору географії Академії наук України. Захистив кандидатську, а потім й докторську дисертацію.  Доктор географічних наук, із 2002 року професор.

    Володимир Пащенко - Голова Київського відділу Укра­їнського географічного товариства. З 2008 року працює професором Національного університету біоресурсів і природокористування України.
Він автор багатьох наукових статей і монографій із теорії, методології та метатеорії природничо-географічних наук, зокрема ландшафто­знавства, із сутнісних проблем підтримуваного розвитку й кадастрування земель, навчальних посібників і підручника з методології та методів наукових досліджень, є автором і співавтором книг і карт, присвяче­них ландшафтам України, її окремих регіонів і проблемам їх екоеволюції.
 Володимир Михайлович пише чудові вірші,  звернувся до поетичного слова ще в юності, а доленосним для себе вважає знайомство у 1988 році з Олесем Гончаром, який підтримав його на ниві поетичної творчості,  вселив віру та впевненість в поетичний дар.
Незабаром побачили світ його поетичні збірки віршів «Соколинь» (1996), збірки віршів і поем «Пелюстка Всесвіту» (1997), «Хрестоцвіт» (2000), «Осоння» (2006), «Земні принади» (2010) і видання окремих поем «Козачка» (2001, 2008), «Бабуся Варка», «Незгай Козоріг» (2002), «Степові орли понадальпійські» (2002, 2012, 2014).
У 1999 році він був прийнятий до Національної спілки письменників України.
Володимир Михайлович започаткував і здійснив серію українознавчих історико - біографічних видань «Українські достойники» (з 2002 р.) та географічно-крає­знавчу серію видань «Рідні місця українців» (з 2008 р.).
Він є літературним редактором видання «Вибраних сонетів» Вільяма Шекспіра в перекладі Юрія Кочержинського (2009).
 Як вчений світового рівня, Володимир Пащенко вніс великий внесок в розвиток теорії та методології ландшафтознавства та природничої географії в цілому. Володимир Михайлович запровадив такі наукові поняття як геоморфологія, геореали, постнеокласична методологія.
     За книгу «Степові орли понадальпійські» у 2013 році В.М.Пащенко отримав Херсонську обласну літературну премію імені Миколи Куліша.  Декілька примірників поеми він подарував нашим книгозбірням району.
   Поема Володимира Пащенка «Степові орли понадальпійські» вийшла в світ в серії «Українські достойники». Це цікавий епічний художній твір з ба­гатоплановими природничими, історичними краєвидами та фактами, подіями та сюжетно - психологічними описами життя, боротьби, становлення, спадщини історичних постатей. Поема охоплює події таврійського краю останньої чверті XIX та початку XX століть. Автор описує драматичні долі восьми по­колінь німецького колоністського роду Фальц -Фейнів.
   Серйозна історико – художня монографія у віршах свідчить про неабиякий потенціал автора як відомого на весь світ вченого та високо творчої людини. Для нас, жителів таврійського краю, особливо є цінним те, що головні особи цієї книги – рід баронів Фальц – Фейнів. Адже всім загальновідомо, що саме Софія Богданівна Фальц – Фейн перетворила ці безводні, а значить й позбавлені життя степи в зелені оази. Пригадаймо, хоча б, всесвітньовідому Асканію – Нову, геніально – ландшафтне творіння Фальц – Фейнів.
Дуже ємко, стисло й виразно, з великою емоційною силою й красою поетичного слова, в той же час, науковою достовірністю Володимир Михайлович передає основні історичні події та обстави­ни тяжкого виживання і поступового спадкоємного розквіту родини умілих та талановитих працелюбів підпри­ємців і щедрих добродійників. Ці люди подолали неабиякі труднощі освоєння та розбудови сухих, необжитих степових земель Таврії і зробили величезний внесок у побудові, розвитку різнопланового господарства, який називали «державою в державі», величезний внесок господарів Фальц – Фейнів у збереження і збагачення природи таврійської землі.
Головні герої поеми - засновниця порту Хорли Софія Богданівна Фальц-Фейн, її син Фрідріх Едуардович Фальц-Фейн - природолюб і зоо-лог-експериментатор, творець «Асканії-Нова», тепер біосферного заповідника його імені, її внуки: Александр Александрович, один із піонерів вітчизняного літакобудування і повітроплавання, Едуард Александрович, барон, теперішній глава роду, відомий меценат та Еду­ард Фрідріхович, син засновника заповідника і простої українки, ліхтенштейнські нащадки якого є спадкоємцями знаменитого роду.
В бібліотеках Каланчацького району Херсонщини можна знайти не один десяток книжок присвячених баронам Фальц – Фейн, а також краєзнавчих досліджень присвячених цьому достойному роду, але сміливо можна стверджувати, що саме в книжці Володимира Пащенка наводяться найбільш цікаві факти з не такого вже й безхмарного життя однієї з впливовіших родин  півдня України середини XIX – початку XX століття. Безцінні знахідки – факти, подробиці генеалогії, просторі коментарі, архівні фото – це робить поему не тільки цікавою, а й дуже корисною будь – якому читачеві.
Основна ідея твору – патріотична, повчальна для наших сучасни­ків. Торжество всеперемагаючої любові до української землі, її красот, багатств, тих людей, хто на ній народив­ся, безвідносно до етнічної належності, віросповідання і громадянства.

Володимир Михайлович подарував  нашим бібліотекам й декілька примірників чудової поеми «Козачка».
Поетичний твір «Козачка» розкриває читачам руйнівну сутність радянських і царських імперських сил Радянського Союзу та Росії, спрямованих проти українства та українського козацтва. Поема присвячена трагічним подіям листопада 1708 року – плюндрування гетьманської столиці Батуріна російськими каральними військами.  У центрі сюжетної лінії  представлено вольове переборення і драматичне утвердження долі жінки – юної українки.
Поема «Козачка» легко читається та засвоюється, спостерігається змістовне і образне наповнення кожного рядка, кожного речення, кожного вірша.
Завітайте до наших бібліотек, знайомтесь з чудовими книжками Володимира Пащенка!  Вони користуються неабияким попитом у наших читачів, бібліотекарів, членів літературного об’єднання «Дивослово», учасників читацьких клубів «Старшокласник» та «Спілкуймось !», молоді, краєзнавців, жителів району та гостей таврійського краю. В літературно – мистецькій залі зібрані матеріали й про життєвий й творчий шлях Володимира Михайловича Пащенка. Знайомтесь з його творчим доробком, повірте, його твори дуже цікаві !

Пишаємось дружбою з видатним вченим, науковцем, дослідником, письменником, нашим краєзнавцем Володимиром Михайловичем Пащенком. Щиро дякуємо за співпрацю, гарні подарунки, висловлюємо надію й надалі підтримувати теплі дружні стосунки на благо наших читачів, жителів таврійського краю.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *