75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

27 травня 2015 р.

Ажурна краса – в нашій бібліотеці !


     Чудового весняного дня до літературно-мистецької зали Каланчацької центральної районної бібліотеки завітали любителі декоративного мистецтва, шанувальники творчості Ази Іванівни Бойко, яка представила відвідувачам книгозбірні гарні, різні за формою, розміром, кольоровою гаммою та оздобленням, неперевершеної краси вироби, зв’язані гачком.      
     З метою ознайомлення наших читачів із декоративним мистецтвом, пробудудження пізнавального інтересу до вивчення традиційних промислів України, якими так славиться наша Каланчацька земля, виховування у наших відвідувачів почуття високої поваги та пошани до творчості талановитих односельців, залучення інших бажаючих до творчості, випробувування своїх сил організована та проведена виставка – презентація  «Ажурна краса» із циклу «Світ моїх захоплень» народної умілиці нашого селища Ази Іванівни Бойко.



    Презентацію розпочала ведуча, керівник сектору мистецтв нашої книгозбірні, Маргарита Молдован, такими словами: «Радо вас вітаю! Знову гостино відчиняє для вас свої двері сектор мистецтв Каланчацької центральної районної бібліотеки. Сектор створений та працює вже майже 10 років поспіль для того, щоб творчі люди мали змогу показати свій талант, свої здібності. Ось і сьогодні ми запросили талановиту майстриню, хорошу людину та чарівну жінку...  Хто  вона – про це трохи згодом, а зараз визначимось з темою  нашої зустрічі…»
   Маргарита Миколаївна в процесі цікавої розповіді поступово ввела відвідувачів заходу у чарівний світ мистецтва, вона також  відзначила, що людина і праця, людина і витвір мистецтва – це все вічне, безсмертне, щось своєрідне і глибоко вражаюче.
    Вона зауважила, що наш український народ дуже працьовитий, щедрий на таланти, здібний та обдарований. Якщо працювати – то до сьомого поту, якщо творити – то щось неповторне, захоплююче…
    Ведуча сказала, що, звичайно ж, всі люди різні, і по-різному вони творять свої вироби, свої казкові шедеври.
    Далі Маргарита Миколаївна зауважила, що різні майстри по-різному підходять до створення своїх виробів, хтось, перед тим, як взятись до роботи, довго обмірковує її, виважує кожен крок, інший - одразу ж береться за роботу, ну а в декого,  виходить зовсім по - іншому …
    Всі присутні на презентації зрозуміли, що опинились в чаруючому полоні прекрасних виробів, виготовлених гачком. Ці чудо – вироби  наповнили наш літературно – мистецький зал теплою, різнобарвною, захоплюючою аурою творіння краси…
    Ведуча розповіла про техніку в’язання гачком, зауважила, що цей вид рукоділля доступний і легкий, а оволодіти ним може будь-яка людина – було б бажання. Невеликий гачок та клубок ниток – ось і все, що потрібно для роботи, ну і, звичайно ж, бажання створити красу, а ще старанність, уважність, наполегливість, велика фантазія.
    Й запросила до слова нашу народну майстриню Азу Іванівну Бойко.
Присутні зачаровано слухали розповідь Ази Бойко про її роботу, як, начебто, прості на вигляд речі перетворюються на справжній витвір  мистецтва.  Майстриня повідомила про застування різних візерунків, учасники заходу зацікавились різноманітністю переплетінь, як вона наполегливо та  старанно багатьма годинами поспіль створює неповторні одну на одну дуже гарні речі.
Що цікаво, Аза Іванівна почала займатись в’язанням 10 років тому – сама, без нічиєї допомоги, за покликом серця. Й узори компонує теж сама. Її зв’язані речі – ексклюзив – таких ніде не побачити, не знайти.      Майстриня зізналася, що коли починає нову роботу, навіть, сама не знає що підкаже їй фантазія, що вийде з початих декількох стьожок. 
А далі  творча думка розвивається та спонукає  створювати все нові й нові форми,  з’являється свій стиль, фантазія сприяє додати свою родзинку у творчий образ, внести розмаїтість, створити оригінальні неповторні речі.
     Учасники заходу вдивлялись та милувались її виробами, були в захваті – як майстриня проявляє неабияку фантазію та майстерно втілює її завдяки умілому володінню простим гачком та використовуючи клубочки ниток в неповторної краси вбрання.
   Азі Іванівні було задано багато різних запитань, на які вона залюбки дала вичерпні відповіді.
     Щирі слова подяки за одержану насолоду – душею доторкнутись до краси, заглянути в творчу лабораторію нашої народної умілиці – Ази Бойко та побажання їй творчого натхнення, побільше вільного часу для заняття улюбленою справою.
    Нашій майстрині Азі Іванівні Бойко була вручена подяка директора Каланчацької централізованої бібліотечної системи Н.В.Федкевич за активну участь в районній виставці народних умільців «Світ мої захоплень» та вручені гарні квіти.
      Учасники заходу довго не розходилися по домівках, роздивлялись, приміряли на себе ці дуже гарні, неповторної краси вироби …
    Мистецтво, яке розвивається – це величезне багатство і наше завдання не розгубити його, а передати наступним поколінням.
Людське безсмертя з роду і до роду
Увись розте з коріння родоводу.
І тільки той у кого серце чуле,
Хто знає, береже минуле,
І вміє шанувать сучасне, -
Лиш той майбутнє вивершить прекрасне.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *