75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

15 травня 2015 р.

Поезія – це завжди неповторність !


“Поезія – це завжди неповторність,
 якийсь безсмертний дотик до душі".

     Спільне засідання читацьких клубів за інтересами – місцевих письменників та поетів «Дивослово» та людей поважного віку «Спілкуймось!» до Дня Матері та Дня сім’ї відбулося в літературно – мистецькій залі центральної районної бібліотеки по темі «Поезія – це завжди неповторність !», яке підготували керівники цих об’єднань Ірина Добровольська та Тетяна Петруненко та були ведучими цього літературного свята.


    А розпочалося засідання клубів словами Вільяма Шекспіра: «Нехай комусь від щедрої планети високі титули, гучна хвала. Таких дарів не дістають поети, мені зоря любов твою дала» та Оскара Вайлда, який говорив, що поезія існує, або у житті, або на папері. Усі погляди й думки майстрів слова література бережно плекає, адже кожен поет – це  таємниця, його історія унікальна.

   Далі ведучі літературного вечора Ірина Добровольська та Тетяна Петруненко вже своїми словами продовжили розповідь про поезію, яку називають мелодією кохання, про свою любов до цього неповторного виду мистецтва, стану душі, романтики та любові …

    Поезії – це  сенс  життя, покликання.  Багато хто вважає поезію грою, це певною мірою так, але водночас вона має  вищий божественний смисл. Коли мова керує поетом, коли поет віддається мовній стихії, занурюється в глибинні пласти і намагається донести до читача свої відчуття як передавач почуттів, емоцій. Без образної системи поезія неможлива. Чим вона автентичніша, тим поет цінніший у світовій системі.

    Поезія – це метафора, образ, своєрідний код, іскра, яка швидко спалахує.
    Поезія, як і будь-який інший жанр мистецтва, мусить промовляти і надихати. Поезія буває і раціональною і емоційною. У неї немає кордонів і сталих форм, проте хорошу поезію вирізняє одна річ – це мелодика і ритм.

    Поезія – це почуття, біль, драма, досвід, історія, культура, філософія та естетика, інтуїція та містика… Поезія – це доля !

   Найкращим визначенням поезії є слова Ліни Костенко: "Поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі". З цим важко посперечатися та і не варто сперечатись. Цінність поезії в тому, що кожен читач знаходить тут щось своє. Цю думку довели  запрошені на засідання місцеві поети Нігачова Г.Д. і Суганяк  А.С., який  і  продовжив засідання.
    А далі ведучі надали слово учасникам заходу.  Любителі та шанувальники літературного слова один за одним читали поезії…
   Члени клубу «Спілкуймось!» активно підтримали і продовжили тему кохання, любові до Батьківщини, Матері, рідної мови, батьків, міць родинних стосунків … Звучала і військова  тематика, в якій виразно присутній біль і переживання за долю України.
    На літературному святі майже дві години поспіль лунали вірші самих учасників клубів, улюблених українських поетів та світових майстрів літературного слова. 

     Зі своїми віршами виступили члени клубу Бруяка Л.К., Марченко О.Г., Радіонова Л.А., Козачок А.М., Радіонова Ю.В. Вірші улюблених поетів  читали Петренко Є.П., Кушнір Н.Ю., Ракова В.М., Каленська Н.М., Глушко Р.А., Овчаренко Т.Ф., Кравченко Ю.С.,  Данько В.І. Завершила поетичний вечір віршами про кохання місцева поетеса Галина Нігачова.

     На зустрічі рефреном звучало  питання: чи може  поезія щось змінити, беззаперечне ствердне -  «Так !»  Поезія суттєво змінює людей, робить їх чутливішими до краси, добрішими, відкритішими, ніжнішими, вчить насолоджуватися миттєвостями життя, дарує яскраві та неповторні моменти…
 Велика вдячність поетам за думки і емоції народженні їх віршами.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *