75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

7 липня 2014 р.

Ой, на Івана та й на Купала …

                     
                             Сила  народу – в  його  традиціях ! 

    Популяризація народних свят, обрядів та традицій завжди в полі зору бібліотек району. Ось і найбільш цікавішому  та найбільш колоритнішому народному  святу – святу  Івана Купала наші книгозбірні присвятили  значну увагу.   

      Свято Івана Купала – народне, красиве, романтичне дійство, яке неодмінно  відбувається «на природі» й вже цим дуже приваблює жителів мегаполісів, це свято молоді  - Купало або Купайло, називають його ще - свято Роси або  Ліго,  воно  деякою мірою трансформувалося в церковне свято, яке святкується щороку 7  липня, в  період,  коли  сонце  піднімається до зеніту й  подає на землю  найбільше тепла та світла, виявляє свою чародійну силу для рослинного та тваринного світу й для людини. В цей  час вся рослинність досягає свого апогею, все росте, розцвітає, множиться, радіє життю …
      Народна пам’ять зберегла Купальську обрядність та пісні й сьогодні  успішно впроваджуються в Україні ці цікаві традиції.
     Головними героями Свята є Купала та Марена, вони  уособлюють чоловіче (сонячне) та жіноче (водяне) Божества.  Поєднання чоловічої та жіночої стихій породжує життя,  яке на святі  символізує гілочка верби, називають її Купайлицею.
    Каланчацька центральна районна бібліотека та філії  до цього чудового колоритного свята підготували  декілька заходів, серед них книжково –ілюстративні  виставки та перегляди «Ой на Івана та й на Купала», «Сила народу – в його традиціях»,  «Свято Івана Купала»,  «Улюблене свято молоді – Івана Купала» та  інші цікаві літературні представлення.

     Бібліотекарі відділу обслуговування Наталя Яковлєва та Маргарита Молдован, бібліотекарі філій  підготували та провели  для відвідувачів книгозбірні цікаві пізнавальні,  конкурсно – ігрові та розважальні заходи малих форм спілкування  з користувачами, а перед тим розповіли  про історію самого свята,  про традиції його проведення в різних областях, районах  нашої  країни,  про народність, загадковість обрядів…

    Юнаків зацікавило саме дійство свята  - пошук цвіта папороті,  спорудження вогнища, важливо очиститись вогнем – тричі перестрибнувши  вогонь й далі  стрибання вже вдвох через багаття лише з судженим чи судженою – щоб в коханні та щасті прожити все життя,  гадання на судженого – дівчата кидають  на воду свої вінки, а хлопці повинні їх дістати, адже вінок – це символ щастя та одруження.
   Молоді сподобалось, що гарною традицією є й вшанування пам’яті предків після закінчення забав.  Люди від вогнища запалюють свічки та на заготовлених зарання кошиках – віночках і йдуть до річки й пускають їх водою. Цей обряд, дійсно,  дуже зворушливий й має дуже велике виховне значення  - вшанування своїх предків.  А після цього,  всі  учасники свята  Івана Купала зустрічаються за святковою вечерею, віддають шану  батькам та моляться за  щасливе майбутнє. 

     З  прекрасним  святом Івана Купала !  Нехай кожний зустріне свою щасливу долю !  


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *