75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

31 жовтня 2013 р.

ПОДВИГ НАШОГО ЗЕМЛЯКА


 Жителі  селища та району, наші читачі, бібліотекарі днями відзначають 100 - річчя з Дня народження Героя Радянського Союзу, нашого земляка  Тимофія Яковича Левицького.

Прізвище Т.Я.Левицького в районі відомо всім, і стар і мал  знають  і пишаються подвигом відважного земляка,  якому  4 листопада  виповнилося  б 100-річчя з Дня народження.  
Тимофій Якович Левицький  народився в нашому селищі, тут жив, учився, працював механізатором, у 1940 році був призваний  до лав  Радянської  Армії.  На фронт попав з перших днів війни – з червня  1941 року,  незважаючи на молодість,  був дуже  відважним, одержав  багато  бойових  нагород…
        Подвиг здійснив  4 грудня 1944 року при форсуванні  річки  Дунай.   Це була  надзвичайно смілива операція. Від її здійснення залежало виконання завдання поставленого перед 108 гвардійською Червонопрапорною ордена Суворова стрілецькою дивізією. Бійці, якими командував Т.Я.Левицький,  забезпечили форсування  Дунаю, собою прикрили переправу наших військ через річку.
У нагородному листку говориться,  що успішно проведена операція – результат  умілого командування,  хоробрості  і  стійкості особисто  командира  десантної  групи  сержанта  Т.Я. Левицького.
        За виявлені героїзм і відвагу при форсуванні Дунаю сержанту Т.Я.Левицькому було присвоєно  звання Героя Радянського Союзу.  Проте наш славний земляк – відважний воїн не зміг прикріпити до грудей Золоту Зірку Героя. Він загинув у боях за Будапешт 9 березня 1945 року.  Похований у румунському селі Сельгаздьхоз. 
Односельчани  пам’ятають і високо цінують подвиг  Героя – земляка.
Ім’ям Т.Я.Левицького названа одна з вулиць в нашому селищі  Каланчак на малій батьківщині Героя  і  кожного дня земляки,  йдучи по ній на роботу, в школу чи в особистих справах, згадують сміливого солдата, відважну людину,  який,  ризикуючи самим дорогим  на світі – особистим  життям,   здійснив подвиг,  став Героєм  та  прославив  наш Таврійський  край.    
В краєзнавчому секторі центральної районної бібліотеки бережно  зберігаються статті, книжки,  матеріали та документи про нашого Героя – Тимофія Яковича Левицького,  є  фото та  спогади минулих років,  є  спогади про незабутню   зустріч  в  бібліотеці  юних  користувачів  з  дружиною Героя   - Левицькою Євгенією Єлісеївною.

До 100-річчя з Дня народження Т.Я. Левицького оформлена книжкова  виставка  «За ним йшли відважні...»,  для старшокласників та молоді в читальному залі проведено  Урок пам’яті  «Подвиг земляка», який викликав шквал емоцій, питань, бажання  побільше дізнатись про свого славного земляка.

 В нашому селищі  Каланчак біля Партизанського  будинку культури у 1969 році встановлено бюст Т.Я.Левицького, до якого в свята і будні, в урочисті хвилини життя з найкращими квітами поспішають земляки до пам’ятника свого Героя…  

  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *