75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

29 жовтня 2012 р.

Святкуємо своє славне 100-річчя !!!



Нашій  рідній Каланчацькій  бібліотеці  -  100 років !         100  років - це мало,   чи багато ?

- Что такое   100 лет ?   Это много, друзья, или мало?
- Что такое   100 лет ?  Это век   или вечности миг?
- Завершенье пути  или новой дороги начало?
- Не понять, не узнать и не вычитать это из книг.
- Что такое 100 лет?  Это годы труда и свершений.
- Это радость побед,  это горечь потерь и утрат.
- Это смена событий, времён, череда поколений,
- Это память, история, жизни особый уклад...

- Нашей библиотеке -   100 лет!    Этой датой мы вправе гордиться!
- Нашей библиотеке  -  100 лет!   100   с достоинством прожитых лет!
- В ней сложилось немало красивых и добрых традиций!
- Целый век позади  и опять наступает рассвет!

  На площі біля бібліотеки зібрались наші справжні  друзі, шанувальники літературного слова, друзі книги,   друзі     бібліотеки, керівники району та  селища,  колеги з Скадовського району, ветерани бібліотечної  справи, колективи художньої  самодіяльності Партизанського  та Жовтневського будинків культури, «Осіннє золото» Територіального центру обслуговування одиноких непрацездатних громадян, «Тещі та свекрухи» громадської організації «Первоцвіт», представники та делегації організацій та підприємств селища та району, педагогічних колективів загально-освітніх шкіл, Каланчацької школи естетичного виховання, дитячо-юнацького центру, редакція районної газети "Слава  праці", жителі селища та району ...,  з якими бібліотеку об’єднує тривала дружба та багаторічна плідна співпраця, адже немає людини, через життя якої не пройшла би книга та бібліотека. Саме книжка – головне в духовному житті людини, що саме через неї проходить життя дитини, всі етапи розвитку і становлення юнацтва та дорослої людини. Бібліотека – транслятор нових ідей, нових починань…

       Є дати та події в історії нашого району, які є визначними. До таких дат можна сміливо віднести 100-річчя Каланчацької бібліотеки.

В день святкування ювілею настала добра нагода, щоб підвести підсумки минулого, дати оцінку сьогоденню і поринути в плани на майбутнє.
          Адже, першому закладу культури на Каланчацькій землі, Каланчацькій бібліотеці - 100 років !

З малесенької хати – читальні – в сучасну книгозбірню ! За цей час бібліотека трансформувалася у сучасний інформаційний центр громади, який працює на рівні світових стандартів, оснащений сучасним технічним обладнанням, це кладова знань.
На сьогодні бібліотечний фонд налічує майже 200 тисяч примірників, серед яких є чимало рідкісних, старовинних та дорогоцінних книг, цікавих подарунків з автографами, підшивки періодичних видань, зокрема районної газети «Слава праці» з 1967 року…

       Бібліотека склала та віддрукувала 1 випуск бібліографічного покажчику «Каланчацька бібліотека на сторінках періодичних видань» 1967 – 2012 р. – 695 дописів, більшість в районній газеті «Слава праці», в обласних часописах «Новий день», «Наддніпрянська правда», в Всеукраїнських дитячих журналах «Однокласник», «Юний натураліст», і навіть, в фаховому журналі «Бібліотечна планета» і представила на огляд гостям свята.
 На святі виступила директор
бібліотечної системи Надія Федкевич, вона розповіла про шляхи розвитку та становлення бібліотеки з дня заснування, про успіхи та досягнення книгозбірні і що, за великими та малими справами стоять люди, працівники бібліотеки всіх часів, саме завдяки їх праці бібліотека завжди була на вістрі часу, з великою теплотою згадала наших дорогих ветеранів, колишніх працівників книгозбірні, які стояли у витоків бібліотечної справи в районі, які в нелегких умовах розвивали бібліотечну справу. Сьогодні вони на заслуженому відпочинку, а багатьох вже немає серед нас, але ми їх пам’ятаємо, вшановуємо їх пам’ять…
Надія Василівна щиро подякувала нашим партнерам, помічникам, спонсорам, які не байдужі до наших проблем, які відгукуються, підтримують нас, допомагають.


       Книгозбірня сьогодні - це не тільки гарно оздоблені читацькі приміщення, бібліотека видає книги чи періодичні видання, надає довідки та інформації з будь-якої галузі знань,  вона  задовольняє найвимогливіші запити постійних користувачів та разових відвідувачів книгозбірні.
         До свого славного 100-річчя бібліотека прийшла з вагомими результатами, певними успіхами та досягненнями. Нині бібліотека - одна з провідних освітніх, інформаційних і культурно-просвітницьких установ не тільки району, області, а й країни. Завдяки активістам бібліотечного руху бібліотека взяла участь в Всеукраїнських та Міжнародних акціях, проектах та конкурсах, одержала перемогу в шести проектах, які принесли їй світове визнання. Це шість великих перемог – шість грантів, які значно покращали матеріально – технічне становище бібліотеки, відкрили простір в світове інформаційний простір. 


  Каланчацька книгозбірня бере участь  і  в обласних конкурсах, акціях та фестивалях та інноваційних майданчиках й майже завжди перемагає.     Для жителів району та області бібліотека ще і депозитарій краєзнавчих матеріалів, методичний та координаційний центр для всіх бібліотек, центр одержання інформації, цікавого спілкування та змістовного дозвілля. 

     

Книгозбірня пишається своїми інноваціями, створено, організовано та активно працюють:
- Сектор мистецтв, виставки та презентації робіт народних умільців;
-  Презентації творів письменників та поетів Каланчацького краю;                                                                                                                                                               - Літературний театр «Бібліо –Арт», поставлено три вистави силами працівників книгозбірні;
- Успішно працюють читацькі клуби та об’єднання за інтересами «Старшокласник», «Дивослово». «Спілкуймось !»;
- Бібліотечний блог в Інтернеті зв’язує Каланчак з усім світом;
- Буккроссинг – вільне плавання книг;
- Літопис бібліотечної справи в районі з 1912 до 2012 роки;
- Книга Пошани кращих читачів бібліотеки;
- Музейна експозиція розвитку бібліотечної справи в районі та багато інших цікавинок …



Вагомий та багатосторонній внесок нашої книгозбірні у створенні умов для розвитку інтересів, пошуку друзів, на допомогу освіті та вихованню, вирішенню багатьох довідкових, правових, соціальних, юридичних та комерційних питань жителів громади.

Наша бібліотека сьогодні -
це осередок добра, комфорту,
відпочинку та спілкування.
Й створюють це наші прекрасні 
працівники, фахівці з великої
літери,  ділові, творчі, люди
закохані в книгу, бібліотеку
та бібліотечну справу.

Директор бібліотеки щиро подякувала та відзначила роботу кожного працівника нашого невеликого колективу книгозбірні та нагородила квітами, почесними грамотами та грошовими преміями. 
 А гостям свята побажала частіше відвідувати книгозбірню, сказала віршованими рядками:
Бібліотека – море книг!
Бібліотека – храм науки!
Переступайте наш поріг,
Беріть скарби нетлінні в руки ! 

Тут на Вас чекають,  тут Вам завжди раді !"

  І далі   пішли  вітання,   вітання,    вітання...  щирі, теплі, задушевні, зворушливі  …

   Працівники бібліотеки підтверджують своє уміння  не тільки прекрасно працювати в стінах книгозбірні, досягати певних вершин,  виконувати  суто  бібліотечні  обов"язки,  працювати  в  Міжнародних проектах та  акціях,  проводити Всеукраїнські семінари, а ще й  співати, танцювати, писати літературні  твори, створювати прекрасні картини, виступати в інсценівках  та  виставах,  колекціонувати, й навіть,  шити  ляльки та вчити цьому своїх відвідувачів...
Всім  учасникам  святкового дійства подаровано  на  добру згадку візитні карточки  бібліотеки та гумористичні солодкі  сувенірчики.                                    
Крокуймо з книгою по життю !
Зі святом,  дорогі наші гості !
Зі святом книги та бібліотеки !






1 коментар:

  1. Ой, які ви молодці. Так гарно відсвяткували. Ми Вас вітаємо.

    ВідповістиВидалити

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *