75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

12 квітня 2012 р.

ВИДАТНІ ЖІНКИ УКРАЇНИ

     Чимало жінок, які прославляли нашу рідну землю, увійшли в її історію як будівничі, творці, взірці жіночності, історичні постаті. Це і поетеси Леся Українка та Ліна Костенко, художниця Катерина Білокур, співачки Раїса Кириченко та Ніна Матвієнко, актори Соломія Крушельницька та Наталія Ужвій і багато - багато інших.

      Протягом багатьох століть люди оспівували та прославляли в піснях і віршах образ матері - берегині чи коханої жінки, благословляючи її ім'я. Деякі філософи вважали, що доля жінки - у домашньому господарюванні та материнстві. На їхній погляд, жінка не здатна до великих справ і почуттів. Але українки вже багато століть виявляють і велич почуттів, і талант материнства, і велич справ. Творцем історії є народ, але окреме місце в ній відводиться видатним особистостям.


         Саме цій цікавій темі було присвячене чергове засідання клубу «Старшокласник».

Юнаки та дівчата разом з бібліотекарем Ольгою Качур з допомогою цікавої презентації зробили своєрідний екскурс в історію славного жіноцтва України. Затамувавши подих слухали учасники бібліотечного об’єднання розповіді своїх одноклубників про загадковість і велич жіночих постатей, кого приховує історія під цими іменами, іноді, навіть, занотовували цікаві історичні факти та вислови.

       Велика Княгиня Київська Свята рівноапостольна Ольга. Віками ткалось мереживо народних переказів про неї, як про діяльну, мудру правительку й захисницю землі Руської. Образ Ольги постає перед нами зі сторінок "Повісті минулих літ" Нестора - літописця, візантійських хроністів і письменників. Життя та громадська діяльність мудрої та справедливої княгині Ольги вивели Русь на світову арену. Сама жінка змусила державних мужів рахуватися з інтересами її країни, поважати її.

     Весь світ знає про вродливу українську дівчину, яка полонила серце молодого султана Сулеймана і стала всемогутньою Роксоланою. Перебуваючи далеко за межами рідної України, вона сприяла розвитку національної культури, дбала про добробут народу.

     Не минуло і століття, як щедра на таланти українська земля подарувала людству чарівну й талановиту Чураївну. Легендарна постать Марії Чурай. В історії української культури є чимало недосліджених сторінок, нерозкритих таємниць. Про поетесу та співачку Марусю Чурай ще в минулому столітті в Україні ходило чимало переказів і легенд, які дають підстави стверджувати, що ця чудова піснярка - особа історична. «Її пісні - як перло многоцінне, Як дивен скарб серед земних маркот...» Саме такими словами Ліни Костенко можна охарактеризувати творчість Марусі Чурай. Марусині пісні про кохання та вроду й досі бентежать наші серця, наповнюючи їх то смутком, то радістю.

      Серед тих, хто навічно залишився в пам'яті значної кількості громадян не тільки України, а й інших країн світу, є Марія Заньковецька, яскрава зірка української сцени, перша народна артистка України.

    Чарівний світ Катерини Білокур. Її життя - то як роман, сповнений драматизму, де було й нерозділене кохання, і чиєсь нерозуміння, де були і конфлікти з близькими людьми, і причиною всьому була одержимість, нездоланність, відданість мистецькому покликанню. Народжена холодного зимового дня К. Білокур принесла в цей світ стільки тепла, що гріє нас і досі. У високому та світлому сузір'ї діячів культури рідного народу пломеніє незгасним вогнем зірка Катерини Білокур, яка виписувала на своїх полотнах диво-чари української землі.
                                                       
   Золотий голос України  -      Ніна Матвієнко. Лине пісня, негучна, гарна, народна пісня. І витончена її мелодія бринить легко, наче натхнення самої весни. "Піснею до серця - серцем до народу", - кажуть у народі.  Пісня! Вона - серце народу, його душа,  його  крила.   Витворена народом, пісня пахне травневими дощами, синіми льонами, материними руками. Скільки людей, затамувавши подих, слухали її трепетне і лагідне тужіння...  «Українським соловейком» назвав Дмитро Гнатюк Ніну Матвієнко. І справді, у неї неповторний фольклорний стиль співу. Ніна - дуже тонка душа, завжди безпосередня у своєму співі. Сольний спів Матвієнко своєрідний, оригінальний. Він, як чисте ранкове повітря, непомітно проникає в серце, зачаровує магією м'якого голосу, глибиною почуттів, трагізмом людським. Співачка майже ніколи не повторює один і той же репертуар. Майстерністю народної артистки України, лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка Ніною Матвієнко захоплювались у багатьох країнах. Найбільшої глибини сягнула співачка у виконанні народної пісні.
        Жінка з легенди - так називають улюблену поетесу сучасності Ліну Василівну Костенко, найяскравішу зірку на небі сучасного українського письменництва. Українській літературі таланить на великих жінок. Ліна Костенко - поетеса вищої інтелігентності та порядності, не ласа ні до слави, ані до почестей. У творчому житті вона залишалася сама собою. Вона з тих поетів, які здатні крізь людське бачити національне, переходячи одразу на загальнолюдський рівень. Поетеса не байдужа до проблем нашого сьогодення. Поезія Л. Костенко торкає серця читачів, по-справжньому хвилює та змушує замислитись про сенс свого власного життя.

Найбільше щастя - відчувати, що ти потрібен людям. Прожити своє життя так, щоби бути людиною в широкому розумінні цього слова. Старовинна мудрість каже, що людина - творець свого щастя. Справжнє щастя - це передусім уміння любити життя й людей. І вчить цього нас безсмертна поезія Ліни Костенко.

         Засідання  підготували  керівник  клубу,  бібліотекар Ольга Качур   та  активні   учасники клубу  «Старшокласник»,  учні  Каланчацьких  ЗОШ № 1 та № 2:  Юля Була,  Інна Качур,  Віка Канівець,  Віка Стрельнікова,   Аня Ястреб,    Денис Ковальчук,   Женя Буря,  Наташа Кишиневська,  Аня   Якушенко,   Лєна Плаксенко,  Діана Спорихіна,  Катріна Хмельовська.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *