75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

17 березня 2011 р.

"Стихи вечностью станут – в них одно откровенье !"

"Мне бы мечтою взлететь к облакам...
Там, на звезде мое счастье горит,
А до звезд мало кто долетает...
Но я до счастья долечу,
Силы найду. Сумею!
Пусть что-то будет не по плечу.
И все же смогу, посмею !"


Учасників та гостей літературного об’єднання „Дивослово” схвилював, протримав майже дві години в прекрасному літературно – музичному полоні літературний вечір „Думали ль вы о чуде ?”. Відбулась презентація поетичної збірки місцевої поетеси Лідії Анатоліївни Норченко (Дівоче прізвище Калиновська), яка побачила світ вже завдяки її сестрі Оксані Удаловій.

Працівники центральної районної бібліотеки підготували цікаве літературне дійство. Запросили рідних Лідії Норченко. Приїхали мати, чоловік з сином і онучкою.
Протягом літературного вечора сторінка за сторінкою „пропливали” роки її нелегкої долі, які переплітались в єдиному поетичному пориві душі та серця. Світла поетична душа, добре серце, великий талант до поезії та малювання, любов і ... таке коротке життя, сповнене нескінченними хворобами, операціями, біллю ...










Стихи вечностью станут,
А быть может, мгновеньем,
В них ни капли обмана,
Лишь одно откровенье.
Ивы косы сплетают,
Просыпаются птицы,
И листают, листают
Нашей жизни страницы …
Майбутня поетеса Лідочка Норченко ... Це талановите, тендітне, дивне творіння з’явилось на світ в червні 1960 року, підростало, дивувало рідних неординарністю мислення, воно дивилось захоплено на оточуючу чарівну природу, вбирало її красу і дитячі враження віршами лягали на папір, іноді дивували й саму юну авторку.




Велика любов до читання... Книжки цілком захоплювали її, вона проникалась в образи улюблених героїв і писала, писала вірші, все глибше розкриваючи свій літературний талант. А улюбленою літературною героїнею стала Ассоль з повісті А. Гріна. І сама вона була чимось схожа на свою милу героїню, була дорослою не по рокам. Підростала не просто поетеса, формувалась особистість.
Ассоль... Ассоль – дитя мечты прекрасной,
Дитя земли суровой, но родной.
Лети, лети, купаясь в солнце ясном,
Навстречу счастью в дали голубой…
Лідія прекрасно малювала, до своїх віршів вона робила малюнки, ескізи. Свої літературні образи вона уявляла і переносила на папір.




Вона любила музику, пісні. Гарний музичний слух та прекрасний голос дозволяли їй ідеально відтворювати навіть один раз почуту мелодію чи пісню. І, навіть, в шумі дощу та розкатах грому її лірична душа чула чарівні мелодії на скрипці. І з’являлись прекрасні вірші.










...Кто – то не любит дожди – ну и пусть,
Кто – то твердит, что дожди – это грусть ...
А дождь – это просто скрипка,
Воск, огонек, улыбка ...



Кохання ... заміжжя ... велика любов до життя та рідних і близьких, й вірші... вірші ...вірші... В них вона поринала з головою... й писала, писала, писала...Вона була дуже сильною духом, раділа життю, підбадьорювала оточуючих, а особисте тіло не підкорювалось, кожен день був пронизаний фізичною біллю. Операції, прогресуюча хвороба не зламали її. А надія на Бога спасала в самих неймовірних ситуаціях. Молитва допомагала, вселяла надію, на деякий час повертала до життя...
Був листопад 2007 року, а було їй лише 47. На вулиці раптом пішов пухнастий – пухнастий сніг ... І біль її відпустила ... Вона тихо заснула ... назавжди.
И это все … назавтра пустота
И ничего уже не возвратится,
Не будет тьмы, … лишь свет и чистота,
И тишина …, а в поднебесье птицы …

В презентації збірки „Думали ль вы о чуде ?” взяли участь рідні поетеси, викладачі Каланчацької дитячої музичної школи Андрій Гаджа, Лариса Шередько з донечкою Вікою, учасники драматичного гуртка Каланчацького дитячо – юнацького центру (Керівник Наталя Походай), працівники районного палацу культури Галина Миронюк та Сергій Овдійчук та інші. Ведучі вечора бібліотекарі Олена Гриценко та Інна Красновська.




Поетична спадщина самодіяльної поетеси з села Хорли Каланчацького району Лідії Норченко, вірші з її збірничка „Думали ль вы о чуде ?” не залишили байдужим нікого. Після закінчення заходу ще довго не розходились, обговорювали, читали вірші, висловлювали побажання ...

Ознайомитись з прекрасними віршами Лідії Норченко можна в читальному залі центральної районної бібліотеки. Ласкаво просимо !

Директор Каланчацької ЦБС,
Лідер бібліотечної справи України
Надія Федкевич.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *