75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

11 березня 2011 р.

Іван Дніпровський - наш земляк


Славиться Каланчацька земля своїми людьми. Звідси в світлу дорогу вийшло немало відомих лікарів, педагогів, інженерів...
„У райдузі,в листку, у корені, в риллі
Я буду жить, то мирний, то шалений,
Бо я - матерія, я – син землі,
І смерть, як небуття, не писана для мене”
Ці пристрасні вірші належать перу відомого українського поета Івана Дніпровського /Іван Данилович Шевченко/, якого подарувала нашій літературі щедра Каланчацька земля.





І.Дніпровський ставився до мистецької діяльності як до великої і священної справи, про що свідчить хоча б той факт, що своє справжнє прізвище – Шевченко – він так і не зважився поставити під жодним своїм твором. Письменник часом підписувався псевдонімом „Т.Кобзаренко” та „І.Ш.”, але основні його твори були відомі читачеві, як твори Івана Дніпровського. Цей псевдонім Іван Данилович Шевченко вибрав не випадково. На Херсонщині поблизу Дніпра минули його дитячі й шкільні роки (народився 9 березня 1895 року в с. Каланчак, а в містечку Олешки (тепер Цюрупинськ) закінчив прогімназію і тут уперше спробував свої сили у віршуванні.

Іван Дніпровський – популярний у 20-ті роки поет, прозаїк, драматург. В літературу він прийшов з лав Червоної армії разом з А.Головком, П. Панчем, М.Кулішем.

В літературі відіграв помітну роль у процесі становлення й розвитку української літератури та театральної культури першого повоєнного десятиліття. П’єси І Дніпровського – „Любов і дим”, „Яблуневий полон”, „Шахта „Марія” – з успіхом ставилися на сценах українських театрів. Про значення п’єси „Любов и дим” на той час красномовно говорить повідомлення керівництва театру ім. І.Франка: «До ювілейної постановки на 10-річчя Жовтня театр ім І.Франка ухвалив Вашу п’єсу «Любов і дим» як найбільш відповідальну для демонстрації досягнень Жовтня в будівництві країни».


Репресій Дніпровському пощастило уникнути, але ім’я письменника на кілька десятиліть було викреслене з літератури. Твори його, одразу по смерті, були вилучені з бібліотек, а історики літератури писали про них з осторогою. Крім того, значна частина рукописної спадщини митця потрапила до фондів спецохорони. І основним «аргументом» при цьому була приналежність письменника до ВАПЛІТЕ.


Бібліотеки Каланчацької ЦБС пишаються та постійно вшановують пам"ять Великого земляка, оформлено постійно - діючу виставку творів письменника та літератури про нього, в книгозбірнях пройшли читання творів Івана Дніпровського. До Дня народження письменника в читальному залі центральної районної бібліотеки оформлено перегляд літератури та періодичних видань "Наш земляк - Іван Дніпровський", складено рекомендаційний список та проведений бібліографічний огляд "Він заслужив, щоб його знали".
Учні старших класів, вчителі постійно цікавляться творчістю І.Дніпровського.

Його іменем у нас названі районний палац культури та вулиця в центрі містечка.

Іван Дніпровський – найзагадковіша постать початку ХХ століття. Його творчість є недослідженою та маловідомою сучасному читачеві. Ми запрошуємо Вас до нашої книгозбірні і радимо прочитати книги Івана Даниловича та матеріали про нього:
1. Дніпровський І. Д. Яблуневий полон: Вибрані твори/ передм. М.Наенка . – К.: Дніпро, 1985. – 359с.; іл.
Поезії: „Моя муза”, „Ми йдемо”, „Безпритульні”, „1922”, „Не на майдан, не на редут...”, „Одпливають мережані баржі...”,
Поеми: „Добридень, Ленін”, „Плуг”,
Драми: „Любов і дим”, „Яблуневий полон”,
Оповідання: „Долина Угрів”, „Анабазис”, „Яхта „Софія”, „Анатема”.


А про життєвий та творчий шлях І. Дніпровського ви можете прочитати в публікаціях:
1.А душа кричить негодованою дитиною: Рядки з листів І.Дніпровського до М. Пилинської: / Передм. та публ. С.Сухопарова // Слава праці , 1990. – ( січень – жовтень)
2.Баран Л. Іван Дніпровський: Невідомі сторінки творчості /До 100-річчя з дня народження //Наддніпрянська правда, 1995. – 11лютого.
3. Голобородько Ю. На землі Івана Дніпровського: / Про нашого земляка письменника І.Д. Дніпровського (Шевченка) // Літературна Україна, 1984. – 20 грудня.
4. Голобородько Ю. Пам’ять: / Про письменника І.Д. Дніпровського (Шевченка) // Літературна Україна, 1984. – 20 грудня,
„Здрастуй, Жане!”:/Неопубліковані листи М.Куліша до І. Дніпровського
/Вступ, підготовка текстів, післямова і примітки О. Голобородька // Наддніпрянська правда, 1990. – 22 квітня,
6. Куліш Л. Наш земляк Іван Дніпровський : творчисть сповнена горіння.// Слава праці, 1990. – 6 березня,
7. Куліш Л. Неспокійний і натхнений: /Про письменника-земляка І.Дніпровського.// Наддніпрянська правда, 1975. – 1 лютого,
8. Куліш Л. Яблуні пахли отруйно: /Прем’єра п’єси І.Дніпровського „Яблуневий
полон” на сцені Херсонського драматичного театру.// Наддніпрянська
правда, 1977 – 24 листопада,
9. Параскевич П. Іван Дніпровський і Микола Куліш: /До 100-річчя народження
І.Дніпровського.// Наддніпрянська правда, 1995 – 21 березня
10. Первозвана Л. Вони були друзями: /Про Івана Дніпровсього та Миколу Куліша // Слава праці, 1991 – 27 березня.
11. Первозвана Л. Його учило життя: /Про Івана Дніпровського // Слава праці, 1995 – 11, 18 березня,
12. Супрун О. Визначний повістяр, талановитий драматург: /Про Івана Дніпровського // Слава праці, 1985 – 18 грудня.
13. Федкевич Н. Вшануймо пам’ять земляка: / Івану Дніпровському - 100 // Слава праці,
1995 – 15 лютого,
14. Ходоровський М. Гвалт заліза над душами: / Про Івана Дніпровського // Слава праці,1990 – 18 жовтня/Рекомендаційний бібліографічний список творів І.Дніпровського та матеріалів про його життя та творчість склала бібліограф ЦБС Маргарита Молдован.


Директор Каланчацької ЦБС,
Лідер бібліотечної справи України,
Надія Федкевич.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *