75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

3 березня 2011 р.

... До людей промовлятиму я ...

Велика людина - Велика поетеса !
Мужня, талановита, сильна, мудра, добра !










Наша видатна поетеса Леся Українка.
Про неї говоримо слово ...


Не одна важлива подія, ювілей видатного письменника чи поета, знаменитої постаті України чи світу не залишаються поза увагою користувачів Каланчацької центральної районної бібліотеки. Ось й днями передова світова спільнота відзначила 140 –річчя з Дня народження великої української поетеси Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач), центральна районна бібліотека підготувала цикл заходів, а заключним підсумковим став літературний вечір „Леся Україна: погляд з минулого” для членів клубу „Старшокласник” та учнів Каланчацьких ЗОШ № 1 та № 2.

Ружею і барвінком заквітчують сліди дорогої людини в українських піснях. Ружею і барвінком оповита пам’ять про мужню, сильну, талановиту, мудру, добру жінку, прекрасну поетесу Лесю Українку, та ще не всі стежки й дороги далекі по інших краях вивчено, ще так багато таємниць у бурхливому, динамічному, мандрівному житті поетеси не розгадано. Тому книгозбірня запрошує знов й знов до вивчення життя і творчості великої поетеси.


Ведучі вечора бібліотекарі Олена Гриценко та Наталя Хребір намагались передати силу та глибину поетичного світу Лесі Українки, детальніше ознайомити з етапами життя і творчості, поетичною спадщиною, переплітаючи розповідь віршами поетеси. Адже Леся українка – це багатогранна особистість, про яку М. Бажан сказав: „В історії світової літератури важко знайти таке ім’я, яке дорівнювало б їй талантом, мудрістю, проникливістю”. Видатні поети ніколи не полишають нас. З’єднавши своє життя з мріями та стражданнями людей, із їхнім пориванням до волі й щастя, вони крокують великою землею безсмертя. Будуть відходити віки, будуть приходити віки ..., а вічне увійде у вічність, не так у бронзу чи мармур, як в очі людські, в надії людей, бо допоки живе надія – живий і народ. Тож ведучі закликали вчитися терпінню, вірі, любові і надії у нашої неповторної Лесі.


Члени клубу „Старшокласник” Валентина Герасимчук, Надія Котенко та Катерина Кравченко майстерно виконали ролі уявної Лесі Українки, декламували напам’ять вірші, розповідали про життєвий та творчий шлях письменниці.

До заходу була створена презентація „Леся Українка”, яку коментували ведучі цікавими розповідями про близьких та рідних поетеси, пам’ятники, відомі музеї, де зібрані матеріали про видатну Українку, місце, де похована письменниця.

По закінченню заходу проведено ще й літературну вікторину по творчості відатної української поетеси - улюбленці наших користувачів - старшокласників. А бібліотекар Наталя Хребір запросила відвідувачів книгозбірні до виставки творів поетеси, ще й наодинці пройтися життєвим шляхом Лесі Українки, а може й додому взяти її збірочки, з яких долинуть щирі слова Великої Українки. Згадаймо:
"Довго щирими сими словами
До людей промовлятиму я ..."

Захід підготувала керівник клубу „Старшокласник”, бібліотекар читального залу Наталя Хребір разом з активом і радою клубу.

Матеріали до літературного вечора були підібрані при використанні літератури з фонду бібліотеки та інформації з всесвітньої мережі інтернет, завдячуючи програмі „Бібліоміст” Ради Міжнародних наукових досліджень та винаходів (IREX), в рамках якої працюють бібліотеки Каланчацької ЦБС.

Директор Каланчацької ЦБС,
Лідер бібліотечної справи України,
Надія Федкевич.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *