75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 жовтня 2009 р.

ПРЕМ’ЄРА ВИСТАВИ «Ночь перед Рождеством или Здравствуй, Первое апреля!» за творами М. Гоголя.





Двісті років тому, 1 квітня 1809 року у Великих Сорочинцах, під наглядом місцевого лікаря у сім’ї Гоголів- Яновських народився син, якого назвали на честь святого Миколи Чудотворця і який через кілька десятиліть стане відомим письменником Миколою Васильовичем Гоголем. Не просто відомим, а унікальним колоритним творцем світового рівня, який володів блискучою веселістю і тонким почуттям гумору. Саме йому судилося сформувати національний міф про українців і розповісти світу про унікальну українську природу, багатовимірність і неповторність української культури, українських традицій та велич нашої історії.
Каланчацька районна бібліотека не могла стояти осторонь коли вся Україна і не тільки, освідчується в любові славетному письменнику і теж організувала низку заходів до 200-річчя з Дня народження Миколи Гоголя, тим більше, що 2009 рік і ЮНЕСКО і Міністерством культури і туризму України було оголошено роком Гоголя.
1 квітня у Малому залі районного Будинку культури відбулася прем’єра вистави «Ночь перед Рождеством или Здравствуй, Перове апреля!» за творами М. Гоголя. Задіяні у ній були майже всі працівники центральної та районної дитячої бібліотек. Незважаючи на відсутність досвіду до справи колектив взявся з великим ентузіастом. На кілька репетиційних тижнів бібліотекарі перетворилися на артистів і терпляче навчалися азам акторської майстерності, поринали в таїну театрального мистецтва. Допомагала у створенні вистави директор Будинку культури Ірини Чурай.. Результат був вартий затрачених зусиль і часу. Глядачі прихильно зустріли прем’єру і мабуть не скоро забудуть вибагливу і вередливу, як усі красуні Оксану ( В.Гончарова), закоханого, вразливого і винахідливого Вакулу (І. Біган), спокусливу Солоху (І. Красновська), велелюбного Дяка (А. Радіонов), сварливу Хиврю (І. Добро вольська), симпатичного шибеника Чорта (О. Гриценко) Дівчат ( В. Бабічева, С.Красновид, Н. Хребір) , які надивившись містичних серіалів задумали викликати духів.
Іскрометна, весела, а завдячуючи старанням звукооператора Будинку культури С. Овдійчука , ще і музична, інсценізація викликала захоплення, підняла настрій і нікого не залишила байдужим.
Колектив бібліотеки намагався повернути Гоголя, безкінечного, загадкового, містичного, до читача і читача до Гоголя, саме в такій, українській складовій. Дуже хотілося щоб українці XXI століття знову і знову відкривали для себе постать Миколи Гоголя, щоб романтична спрямованість, опоетизованість життя, ліризм, проникливість і любов автора до зображуваного, неминуче справляли враження на читачів захоплюючі їхню уяву.
Треба зазначити, що прем’єра вистави відбулася у рамках щойно створеного у центральній бібліотеці літературного театру. Мета театру - проведення цікавих заходів, відгук на неординарні події в літературному і культурному житті нашої країни.
16 квітня у Каланчацькій центральній бібліотеці пройде районний Фестиваль бібліотечних клубів за інтересами на ньому будуть присутні делегації Херсонської обласної бібліотеки та Чаплинської ЦБС. Після фестивалю запрошуємо всіх бажаючих на виставу «Ночь перед Рождеством или Здравствуй, Перове апреля!»
І.Добровольська керівник літературного театру

1 коментар:

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *