75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

21 січня 2022 р.

Соборна мати Україна

       

 
22 січня українці відзначають День Соборності. Цього  дня у 1919 році  було проголошено  Акт  Злуки Української та Західноукраїнської  Народних Республік та відбулося символічне об’єднання українських земель в одній державі.
    Цей день став основоположним фактором  для українського державотворення, а  Акт Злуки  увійшов до нашої історії як надважливий крок на шляху до проголошення незалежності України у 1991 році.
   Цій доленосній події  в історії України присвячені заходи в книгозбірнях Каланчацької  централізованої бібліотечної системи.
   Віртуальна інформаційна хвилинка «Україна – соборна країна» та тематична виставка «Велич України в її соборності», на які запросила юних односельців бібліотекарка Світлана Частило (Новокиївська філія)  розповідають про  День Злуки, який є символом об’єднання України. 
      Це свято стверджує нерозривний зв’язок між усіма поколіннями борців за її волю і незалежність, демонструючи перед усім світом неподільність української землі і непохитність та монолітність української нації.    
Адже саме в єдності дій і соборності душ ми можемо досягти величної мети – сильної і   духовно багатої  європейської України.
    Основи всього закладаються в дитинстві, почуття патріотизму не виключення, тож діти і молодь завжди знаходяться в бібліотечному фокусі. Ось і в селі Привілля бібліотекарка Алла Папко спільно з місцевою школою провела до Дня Соборності  «Веселу вікторину про рідну країну»,  з якої  учні молодших класів  дізналися багато цікавих фактів про Батьківщину.
   
Для дорослих односельців Алла  Папко підготувала історичний вимір  «В єднанні сила й міць держави»,  в якому йде мова про те, що успіх побудови демократичної та міцної держави ґрунтується на наших спільних зусиллях на дотриманні принципів незалежності, на усвідомленні власної відповідальності за майбутнє усього українського народу.  Ці державотворчі засади  можна знайти у відеоуроці історичної пам’яті «Захід, схід – одна країна! Це – соборна Україна»   та розлогій тематичній виставці «Україна – моя країна»  створених Оленою Штефлюк (Роздольненська філія).
     Національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян країни, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії. Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність, тому  вони залишаються на порядку денному національних завдань – це суть  книжкових виставок «Славетна мить, що об’єднала  Україну» (Новопавлівська  філія) і  «Соборна мати Україна – одна  на всіх, як оберіг»   (Хорлівська філія).
   Нехай розум, воля і любов до рідного краю згуртовують нас для здійснення високої мети – процвітання соборної незалежної демократичної  і могутньої України, надійної запоруки добробуту й щасливого життя її народу,  –  це головний  меседж  бібліотекарок Тетяни Жук та Євгенії Юдіної.
    Ідея соборності завжди була наріжною й актуальною для українців. Від другої половини ХІХ століття українська політична єдність стала одним із провідних мотивів декларацій та діяльності національного руху по обидва береги  Збруча,  – йдеться в історичному досьє «В єднанні сила і міць держави»,  зібраному для відвідувачів Гаврилівської книгозбірні Галиною Журинкіною. 
   Тематична  викладка  «Моя країна – Україна» облаштована в Каланчацькій селищній книгозбірні бібліотекаркою  Ольгою  Войтюк  наголошує  на тому, що  соборність передбачає не лише пам’ять про минуле, а й потребує згуртованої спільної праці та взаємодії в сучасній Україні.
   Книжкова поличка «Вона наш витвір, наша мрія, соборна вільна Україна» обладнана Крістіною Ніколаєвою в Олександрівській бібліотеці, огляд літератури «Ми єдині – в цьому сила» зібраний Антоніною Демченко в Горьківській філії, книжково – ілюстрована  виставка  «Соборність рідної землі – основа націй і держави» оформлена Оленою Мазник  в Новоолександрівській книгозбірні, які  розповідають про соборність українських земель, яка має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, цілісну державу.
      В Олексіївській сільській  бібліотеці пройшов виховний захід  «З Україною в серці». Звертаючись до присутніх Світлана Мазуренко  наголосила на тому, що в нашій мові «соборність» означає всеєдність, цілісність, неподільність. Тож нехай цей урочистий день утвердить нас в єдності та патріотизмі, додасть кожному наснаги працювати задля блага нашої країни та добробуту людей.   
    Ми повинні бути гідними місії, покладеної на нас долею, мусимо підтримати й продовжити героїчні досягнення наших предків, виправдати сподівання і стати гордістю для наших нащадків.
    З Днем Соборності України!





Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *