75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

6 січня 2022 р.

Різдвяна територія добра

  

   Ось і прийшов  Новий 2022 рік,  а з ним  розпочали  свій хід і довгоочікувані  та улюблені зимові свята, зокрема і Різдво.   Різдво Христове є важливим, урочистим, сакральним  святом з багатьма символами та атрибутами. Один із них полягає у неодмінному вітанні одне одного зі святами і побажаннями всього найкращого.
   З такими теплими і щирими словами  звернулася до присутніх на першому у новому році засіданні об’єднання  «Територія добра» його очільниця Тетяна Петруненко. Засідання проходило в рамках спільного проєкту  районного товариства Червоного Хреста і Каланчацької центральної бібліотеки «Їхні долі – наша  турбота».
   
Зустріч в літературно – мистецькій залі центральної книгозбірні відбулася на передодні Різдва і мала таку ж святкову назву «З Новим роком!  З Різдвом Христовим!». Варто нагадати, що об’єднання  «Територія добра»  створено заради і для людей, які мають статус внутрішньо переміщених осіб з Луганської, Донецької областей та АР Крим. І коли, як не на Різдво доречно  зібрати гостей в бібліотеці,  яка  для багатьох давно стала  справжнім
душевним острівцем надії  та гарного настрою
    До святкування  долучилася керівниця Сектору мистецтв  Маргарита Молдован, яка перш за все, звернула  увагу присутніх на виставку робіт знаної місцевої майстрині  Катерини Корніївни Сидорової і розповіла про її творчість.
    Пані Катерина добре відома майстриня в Каланчацькій громаді, починала вона з робіт у техніці квілінгу і торцювання, але  постійно ускладнювала  і розширювала  перелік технік і асортименту. Сьогодні  в арсеналі майстрині  є прекрасні предмети  декоративно – ужиткового мистецтва, неймовірної краси і реальності букети з текстилю і фоамірану, літні сувеніри з морських черепашок, винний  "hand-made" і  багато інших  гарних  і витончених речей.   В новорічно – різдвяний період доцільною виглядає  розмова  про ялинкові прикраси.
Ялинкові іграшки – один з невід’ємних атрибутів свята, так як і ялинка та святкова вечеря. Все має свою історію, і новорічні прикраси не є винятком.  
   Маргарита Молдован спробувала  розібратися, звідки вони з’явилися, а між іншим традиція прикрашати будинок та святкове дерево на новорічні свята, виникла  у дуже давні часи. Перші прикраси були їстівними: яблука,  яйця, горіхи, солодощі,  згодом  на гілках з’явилися  квіти і свічки. Але вже наприкінці XVIII століття люди почали вдосконалювати ялинковий декор і на дереві з’явилися паперові іграшки, яєчні шкаралупки, шишки, та фігурки з латуні.  
      Першу скляну кулю було виготовлено у 1848 році в німецькому містечку Лауша. Життя і політика втручалися навіть в такі невинні речі, як ялинкові прикраси  і був час коли святкові деревця прикрашали солдатики, космонавти, артисти і кульки з серпами і молотами.
      Верхівку ялинки також завжди прикрашала якась іграшка,  фігурка Ісуса Христа, золотий янгол, чи зірковий шпиль, як  нагадування  про Віфлеємську зірку. Насправді ж зірка – значно давніший символ зимових свят і увійшла в культуру пра - українців задовго до прийняття християнства. Це згодом вона стала символом Віфлеємської провісниці, а первісно була символом самого Сонця, яке  25 грудня  повертає на весну.
    На цьому етапі зустрічі об’єднання «Територія добра»  до святкової розмови долучилася методист централізованої бібліотечної системи, творча натура  і вправна майстриня  Лариса Шаваровська, яка  запросила  членів об’єднання  на майстер – клас по виготовленню  Різдвяної зірки.
    Творча робота захопили всіх, гості бібліотеки азартно виконували настанови  пані Лариси, вимірювали квадратики
фоамірану, надрізали їх, скручували промінчики  і склеювали  спеціальним пістолетом, зрештою кожен своїми руками створив  восьмипроменеву Різдвяну зірку – символ Сонця, вогню і тепла та сповнену позитивної енергетики.   Нехай же в переддень Різдва кожна душа сповниться теплом і світлом магії свята!
   Нехай лунають колядки,  віншують усім добром, усім гараздом Каланчацьку громаду і Україну!
  Нехай Різдвяна зірка буде дороговказом в країну щастя і добра!
Різдвяна зірка полум'яно сяє,
Що Ісус родився, світу сповіщає.
Різдвяна зірко, новорічним небом
По стежках любові ми йдемо до тебе.
Щасливого Різдва, шановна громадо!  Смачної куті !




ної куті!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *