75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

12 квітня 2021 р.

Пам’ятаємо, бо не маємо права забувати!

 
День визволення в’язнів фашистських концтаборів …
     11 квітня у світі згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН з 1991 року відзначається  Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Цю дату було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальд.
    Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень вийшов із його воріт із сумно відомим написом «Кожному своє». Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів – Дахау, Освенціма, Майданека…
    З метою  збереження історичної пам'яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування присвячено заходи в бібліотеках Каланчацької централізованої бібліотечної системи.
   Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів у всьому світі відзначається пам’ятними заходами, зустрічами колишніх в’язнів
фашизму, поминанням загиблих, поклонінням їх пам’яті, покладанням квітів до могил та місць поховання жертв фашизму. З 18 млн громадян країн Європи, що пройшли через табори різного призначення, в тому числі і концентраційні, було знищено понад 11 млн чоловік. 
     Ці страшні  цифри та опис цих страшних подій можна знайти  на книжковій виставці  «Пам'ять заради майбутнього», що облаштована в Каланчацькій центральній бібліотеці .
    Документальна фотовиставка «Очима болю і вустами гніву» (Гаврилівська бібліотека - філія) та відеоперегляд «Жертви нацизму» (Новопавлівська бібліотека – філія) нагадують відвідувачам: тільки зберігаючи пам'ять про ті страшні події і віддаючи шану загиблим і тим, хто вижив у тому пеклі, можна сподіватися на те, що подібне більше ніколи не повториться в людській історії.
       Віддаючи данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в фашистських концтаборах  Новокиївська сільська бібліотека-філія  облаштувала  інформаційний куточок «Забути цього не можливо», Олексіївська бібліотека – книжкову викладку «Гіркі уроки минулого», Новоолександрівська книгозбірня влаштувала виставку однієї книги «Татуювальник з Аушвіцу»,  до послуг мешканців Хорлів книжкова виставка «Пам’ятаємо, бо не маємо права забувати», а Роздольненська  філія  запросила односельчан на книжково – ілюстративну виставку «Вустами гніву і очима болю».
    На території країн колишнього Радянського Союзу налічувалось близько 817 нацистських таборів примусового утримування цивільного населення та військовополонених, був  такий і на території  колишнього колгоспу ім. С.М. Будьонного в селищі Каланчак (потім радгоспу Жовтневого), про що свідчить пам’ятник встановлений поблизу. Його було відкрито  у 1985 році з нагоди 40-річчя  великої Перемоги, був встановлений на досить великій відстані від селища Каланчак, до нього рідко навідувалися мешканці району, з часом він зазнав руйнації. 
   29 квітня 2013 року  пам’ятний знак  в’язням концентраційного табору в нашому селищі було перенесено на інше, більш привабливе місце по трасі на с. Хорли.   Цей знак – часточка оборони Севастополя, бо саме її учасники, моряки, потрапили до полону в наше селище. Нацисти називали їх «чорною смертю», і свій страх по-звірячому демонстрували на полонених, розправляючись з ними фізично і морально. Жителі селища хоч і намагалися у будь-який спосіб допомогти в’язням, однак вижили далеко не всі.
    Уклонімося мужності та світлій пам’яті людей, чиї життя так трагічно, болісно і несправедливо обірвалися за колючим дротом концтабору. Віддамо данину скорботної пам’яті жертвам нацизму.
     Помолімося за їхні душі!      

     

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *