75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

27 січня 2021 р.

Голокост нам треба пам'ятати !

 Голокост нам треба пам’ятати,
Адже пам'ять – то є наша совість.
Помилок таких не допускати,                                           Не писати геноциду повість.
     27 січня  світ відзначає Міжнародний День пам’яті жертв Голокосту. Саме цього дня війська 1-го Українського фронту  визволили в’язнів найбільшого нацистського табору  в смерті Аушвіц  - Беркінау.
     В Каланчацькій центральній бібліотеці до уваги відвідувачів книжкова виставка-факт «Трагедія Голокосту» та Оn-line – перегляд «Голокост. Історична правда».
    Трагічним подіям Голокосту присвячений флешбук  «Скорботна свічка пам’яті святої», створений  Ларисою Шаваровською, керівником клубу «Старшокласник», що багато років діє в Каланчацькій центральній бібліотеці.
     Голокост позначає систематичне переслідування і вбивство шести мільйонів євреїв, що його вчинив нацистський режим, їхні союзники та колабораціоністи. Нацисти  вважали, що німці належали до «вищої раси», ніж інші народи. Вони стверджували, що євреї були «меньшовартими » і загрожували так званій німецькій расовій спільноті.
    У часи Голокосту німецькі органи влади переслідували й інші етнічні групи через їхню нібито расову та біологічну меншовартість: ромів,  деякі слов’янські народи та людей з інвалідністю.
     Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. Розстріли тут розпочалися відразу після вступу нацистів до Києва. Лише за місяць, з кінця вересня до кінця жовтня 1941 року, в Бабиному Яру загинуло майже 34 тисячі  євреїв – військовополонених і цивільних громадян, комуністів-підпільників, ромів, душевнохворих, моряків Дніпровської флотилії, в’язнів гестапо та українських  націоналістів. Загальна кількість загиблих українських євреїв можна оцінити в 1,8 млн. чоловік.
  Хай же горить скорботна свічка пам’яті безвинних жертв Голокосту!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *