75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

26 серпня 2020 р.

Чарівна палітра Олександра Бережного


     Майстер чарівної палітри, оспівувач старого Херсону, художник – альпініст, художник – мариніст, талановитий аквареліст  – так називали відомого херсонського живописця Олександра Бережного. 
   Днями відзначаємо 70-річчя від дня народження Олександра Миколайовича Бережного, художника, члена Спілки письменників та художників України, мистецька акварель якого простягнулася від Гімалаїв аж до Альпійських гір …
    В мистецьку  іcтopію Xepcoнщини увійшло багато видатних імен, величних діячів, які прославили наш край на увесь світ й залишили після себе безцінну творчу спадщину. Cеpeд тaкиx діячів багато представників художнього мистецтва. Один з них – Олександр Миколайович Бережний – наш сучасник, чудовий, талановий художник, творець унікальних полотен …
   Народився художник  30 серпня 1950 року в м. Сатка Челябінської області (Росія), куди був висланий його репресований батько. Пізніше сім’я повернулася  на Херсонщину, так як  рід Бережних походить з Олешок. В 1971 році талановитий юнак  закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту ім. К. Д. Ушинського, а в 1976 році – став членом Спілки художників України.
   Велике, сповнене добра серце Олександра Бережного вміщало в себе стільки любові, що її вистачало всім, людям, горам, морям і улюбленому Херсону, в старих вуличках якого вбачав особливий шарм. І це засвідчують його полотна.
   Коли художнику було ледве за тридцять, він з мольбертом в руках підкорив  гори Кавказу, Тянь-Шань та Гімалаї. Результатом цих альпіністсько – мистецьких підкорень  стала серія картин «Вершини світу».
    Разом з командою  легендарного вітрильника «Товариш»  Олександр Бережний  брав участь у морських регатах по Атлантиці. І знову на полотнах з'являються свіжі мотиви, але тепер уже морської стихії, вражень від знайомства зі строкатими портовими містами інших країн.
   Мистецтвознавці акцентують увагу поціновувачів творчості художника на тому, що його роботи морської тематики  позбавлені зовнішніх ефектів, лаконічні, але відчувається в них внутрішня напруга та романтична піднесеність.
    Величезне місце в творчості Майстра займала тема рідного міста. Більше трьохсот картин присвячено старим, затишним вуличкам обласного центру та його історії. Частина робіт увійшла до ювілейного  календаря  «Акварелі Олександра  Бережного. Херсону - 230 років!» і  унікального  альбому «Херсон очима художника» його ж авторства. Той, кому пощастило тримати в руках ці видання одразу відчуває і розуміє настільки глибоко художник любив життя, рідне місто і людей, які в ньому мешкають. 
    Персональні виставки Олександра Бережного проходили  не тільки в Україні, але й за кордоном.  Сьогодні його картини зберігаються в музеях та приватних колекціях  України, США, Німеччини, Франції, Росії, Іспанії, Польщі, Ізраїлю, Бельгії та  Голландії.
   Вшановуючи пам'ять талановитого херсонського митця та з нагоди  ювілейної дати народження художника відділ обслуговування Каланчацької центральної бібліотеки створив відеоакварель «Від Гімалаїв до Альпійських гір».
   Видатному українському живописцю Олександру Бережному виповнилося б  70 років. Про те він назавжди залишився 59-річним. Він міг би творити, писати  нові шедеври, любити  світ, природу, людей і надихати нас, але…  В 2009 році  обірвалося його  життя. 
    Творча душа Олександра Бережного відійшла у вічність, проте з нами залишився намальований ним яскравий світ безмежної радості і  любові…

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *