75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

7 липня 2020 р.

Сільські бібліотеки – до свята Івана Купала


    Вітаємо зі святом Івана Купала ! 
    Сільські бібліотеки – філії Каланчацької ЦБС – до свята Івана Купала …
     У ніч з 6 на 7 липня українці відзначають свято Івана Купала. Минуло сотні років з його зародження, а традиції та прикмети святкування й досі зберігаються і шануються в Україні.
     Свято Івана Купала має тисячолітню історію, це одне з найдавніших
 свят, яке дійшло до нашого часу. В Україні під час археологічних досліджень було виявлено атрибутику свята, якій понад три тисячі років, це є доказом того, що воно існувало з раннього періоду родоплемінних відносин.
    Більше про історію свята та цікаві факти з ним пов’язані можна дізнатися з  публікації  Алли Папко бібліотекаря  Привільської  сільської бібліотеки –філії Каланчацької ЦБС на власній сторінці у Facebook.
    Тетяна Жук, бібліотекар Новопавлівської сільської бібліотеки-філії оформила виставку – колаж « Магічне свято Івана Купала».  А воно ж таки магічне!  Саме в цю ніч зустрічаються чотири земні стихії : Повітря, Вода, Земля та Вогонь і відкривається своєрідний портал,  через який можна просити у сил небесних здоров’я, щасливої долі,  чи статків. 

    Бібліотекар Любов Адаменко (Горьківська  бібліотека – філія) запросила  своїх друзів – читачів у віртуальну виставку - подорож « Купальські дива».  І акцентувала увагу  на тому, що наші предки вірили: обряди здійснені в цю ніч мають чудодійну силу, здатну зробити кожного здоровим і щасливим.
      А Галина Журинкіна   бібліотекар Гаврилівської філії  до послуг своїх відвідувачів не тільки зібрала цілу інформаційну валізу  «На Івана Купала спеки замало» , а й озброївшись гаслом «Кожна жінка в душі Мавка!», перевтілилася в загадкову лісову красуню і розважала відвідувачів книгозбірні. 
    Особливе захоплення викликала вікторина з народознавства «Купався Іван та в воду упав».  Кожна правильна відповідь на питання наближала учасників до омріяної квітки папороті. Азарт,  сміх, завзяття та гарний настрій  панували в бібліотечній залі села Гаврилівки на Івана Купала.
    Працівники Каланчацької бібліотечної системи лише трiшечки пiдняли завiсу таїни над магічним свiтом уявлень, вiрувань наших предків, їх ставленням до природи i всього, що оточує людину.
  Багато з того, що почули i побачили  відвідувачі бібліотек цiнне для нас і сьогодніi , дещо  сприймається  з посмiшкою. Але, безперечно одне — iсторiя нашого народу, його свiтогляд, що формувався вiками — це безцiнний скарб, що дiстався нам у спадок вiд наших предкiв.
    Зі святом, шановні друзі!
    Зі святом, шановні відвідувачі книгозбірень !!!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *