75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

20 грудня 2019 р.

Святкова зустріч літераторів


      В літературно-мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки 19 грудня, в день Святого Миколая на останнє в цьому році  засідання зібралися учасники літературного клубу «Дивослово».  
     Вечір – загадка «Диво приходить грудневої ночі» почався з обговорення традиції відзначення дня  Святого Миколая,  бо люблять його не тільки  діти,  а й  дорослі. В  цей день, зазвичай, дарують подарунки і загадують бажання.
    У давнину цей день слов'яни вважали останнім у році, коли необхідно було роздати всі борги. Люди вірили, що якщо цього не зробити, то в прийдешньому році сім'я буде бідувати.
    В цей день було заведено миритися з тими, з ким у сварці. Також вважалося, що, якщо господар будинку першим не обійде свій двір, то в наступному році буде біда. Тож,  на день Святого Миколая чоловіки намагалися встати раніше і обійти весь двір. Багато хто вірили, що це чарівний день, коли виконуються будь-які мрії та бажання. Тому перед сном дівчата ставили біля ліжка склянку води і говорили: "Суджений-ряджений прийди до мене випити водиці". Хто присниться, той і буде її долею». – розповіли  пані Ольга Марченко та Тетяна Мельничук.
      Зима на свята багата. Ніхто так не чекає Нового року, як українці. Напевно, тому, що у більшості народів світу новорічні свята тривають з перервами, а у нас все починається першого грудня, а закінчується аж 19 січня на Йордан. Тому й кажуть, що «Від Романа до Йордана – український Рамадан», – колишня працівниця культури, Валентина Куцева, знає про що говорить, адже десятиліттям проводила обрядові свята.
      Вчителі – філологи  Любов Степко та Людмила Пшенишна запропонували згадати твори українських письменників, де оспівані наші звичаї. Приємно усвідомлювати, що 12 років роботи клубу не пройшли намарно, ми таки знаємось на літературі, бо за кілька хвилин назвали як добре відомі, так і менш знані прізвища і твори: Яків Щоголів «Колядка», Олекса  Стефанович «Над Христом», Борис Лисянський «Свят-вечір», Богдан Лепкий «Понесися, колядко», «У Різдвяну ніч», «Святвечірнє», Андрій Гарасевич  «Народився Христос», Григорій Чупринка «В Різдвяну ніч», «Вифлиємські пастухи»,  Юрій Федькович «Колядка», цикл поезій «Маланка» і звичайно улюблений з дитинства «Щедрий вечір» Михайла Стельмаха. Пані Любов Стринжа  додала «Різдвяну пісню у прозі Чарльза Діккенса, чудовий твір О’Генрі «Дари волхвів» та  нагадала про «Ніч перед Різдвом»  Миколи Гоголя.
      Корінні, з діда –прадіда,  мешканки Каланчака Любов Радіонова  і Галина Нігачова  переповіли розповіді бабусь про звичаї святкування зимових свят  в нашому південному краї.
     Підсумок засідання підвели пані Лариса Климашівська  з онуком Іваном Сорокіним сказавши, що Миколі Чудотворцю моляться в різних життєвих випробуваннях, і, як свідчать люди, він скоро відгукується на молитви вірян. Миколу Чудотворця просять і про благополуччя подорожуючих, про щасливе заміжжя дочок , про позбавлення від голоду.
          Керівник клубу Ірина Добровольська привітала всіх зі святом Святого Миколая, прийдешнім Новим роком та Різдвом Христовим, вручила членам клубу символічні подарунки, побажала Божої помочі та благодаті, бути  завжди здоровими, натхненними, успішними й щасливими!
     Останнє в році, що минає, засідання літоб’єднання «Дивослово»  продовжилося за філіжанкою кави в атмосфері гумору, свіжонаписаних  творів і приємних спогадів густо напоєною ароматом мандаринів, передвісників казкових зимових свят.
   Зі святами, друзі! До зустрічі в Новому році!  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *