75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

15 листопада 2019 р.

.Ніколи не смійтеся без любові !


     В літературно-мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки відбулося засідання молодіжного читацького клубу «Старшокласник» по темі «Остап Вишня – майстер гумору». 
      Блискучий гумор Остапа Вишні знайомий мільйонам читачів, в історію української літератури він увійшов як письменник-гуморист, засновник нового художнього жанру «нарис-усмішка».
     Своєю творчістю Остап Вишня продемонстрував, що гумор – це не лише веселощі, а й потужна зброя проти тоталітарного режиму.
    З нагоди 130-річниці з дня народження видатного українського письменника Остапа Вишні на чергове засідання зібрався клуб «Старшокласник». Постільки учні 9 класу ЗОШ № 2 (класний керівник Олена Валеріївна Гузар)  вперше відвідали Каланчацьку центральну бібліотеку, керівник клубу Лариса Шаваровська ознайомила старшокласників з правилами користування бібліотекою, послугами, які тут надаються та запросила до тісної співпраці.
     Пані Лариса розповіла старшокласникам біографію Павла Губенка, адже за паспортом Остап Вишня був саме Павлом Губенком.  
   Літературний псевдонім – Остап Вишня – взяв у 1921 році. І не даремно. Одного разу це врятувало йому життя. Десять років він провів у сибірських таборах і був засуджений до смертної кари, але вирок винесли Остапу Вишні, якого за документами у таборі не виявили!
    Життя письменника було далеке від комічних колізій, та навіть після всіх пережитих сталінських репресій Остап Вишня не озлобився на життя й людей. Він був вдячний долі за те, що кожного разу, коли стояв на межі між життям і смертю, залишався живим.
   А таке траплялося тричі. Ті звинувачення, що йому висували, були просто абсурдні. Остап Вишня і сам не міг повірити в них, коли у 1933-го йому інкримінували підготовку замаху на тодішнього партійного вождя Павла Постишева. Згодом, коли Постишева самого заарештували і розстріляли, Остап Вишня, який уже давно сидів, пожартував, мовляв, а я ж іще кілька років тому хотів вчинити саме так …
      Визначальні особливості гумору О. Вишні — багатство відтінків і барв комічного, по-народному соковита мова, мудрий, іронічно-усміхнений погляд оповідача на порушені проблеми. Дотепні й художньо неповторні діалоги — один із основних засобів характеристики й оцінки персонажів.
    Діалогам притаманні неоднозначність, життєво-змістова наповненість, колоритність. Саме ці характерні рису гумору письменника старшокласники побачили у відеороликах відібраних керівником клубу «Старшокласник».
     Остап Вишня назавжди лишиться у пам’яті українців великим Сміхотворцем, що всупереч своїх страхів боровся за українську ідею.
   До заходу була оформлена книжкова виставка "Ніколи не смійтеся без любові!", яка викликала жвавий інтерес у присутніх на заході.
   Засідання пройшло дуже цікаво, розповіді керівника клубу перемежовувалися та доповнювалися відеороликами.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *