75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

27 березня 2019 р.

Вітаємо театралів, захоплюємось театром!




     Є серед жителів Каланчацької  громади й свої знамениті театрали!
       Щороку 27 березня весь світ відзначає Міжнародний день театру. Цей день став справжнім святом не тільки для акторів великої сцени, мільйонів глядачів, шанувальників, тих, хто популяризує драматичні  твори, а й для самодіяльних аматорів драматичного мистецтва.
     Кілька тисяч років минуло з тих пір, як перші театралізовані процесії на честь бога виноградарства Діонісія пройшли  вулицями міст давньої Греції. Весь цей  час театральне  мистецтво розвивалося і досягало вершин досконалості,  але лише  з 1962 року за ініціативи Міжнародного інституту театру світ почав відзначати  Всесвітній день театру.
     Приємно усвідомлювати що і Каланчак  не залишився осторонь розвитку театрального мистецтва. Свого часу у містечку працювали відомі театральні  колективи – самодіяльний народний драматичний колектив «Тронка», який чарував глядачів майже професійною майстерністю його учасників, Херсонський обласний театр драми і комедії.
     Зрештою, щоб краще та змістовніше донести до читачів безмежний спектр інформації, різнобарв’я літературних творів, красу художніх образів, бібліотекарі самі перевтілюються в літературних героїв, іноді залучають й актив книгозбірні. 
     Цей напрямок роботи дуже цікавий, має виключно важливе етичне і художнє значення, несе струмінь позитиву, добра, гуманізму та гумору, сприяє розширенню кругозору своїх відвідувачів, згуртовує колектив, підіймає імідж, приносить незабутні хвилини творчості, згуртованості, єднання..., три повноцінні вистави було втілено силами бібліотечного літературного театру  «БібліоART»  за  творами М.В.Гоголя  „Ночь  перед Рождеством,   или  Здравствуй  1  апреля”, «Андріївські вечорниці» та  „Проня Прокопівна в режимі On - line”.    
      Цікаві  дійства  з  участю літературних  героїв різних авторів – класиків української літератури та фольклору,  яких  майстерно  зіграли  працівники  центральної та  дитячої бібліотек. Кожної вистави зал будинку культури був переповнений…

    В Каланчацькій дитячій бібліотеці радуючи дітей працює ляльковий театр «Дюймовочка».
   Пишається Каланчак і своїми знаменитими земляками й тими, хто деякий час проживали в селищі, заслуженими артистами України Калюжною Л.П.,  Кравцовою Ю.А., заслуженим діячем мистецтв України Кравцовим М.О.
  Наш земляк Сергій Кияшко, талановитий актор, який свого часу часто відвідував  дитячу  бібліотеку і абонемент для юнацтва центральної книгозбірні, звання заслуженого артиста України за видатні заслуги отримав у 28 років.
     Бібліотекар відділу обслуговування розповіла, що сценічну кар'єру Сергій Кияшко розпочав у 1997 році як актор допоміжного складу у Херсонському обласному театрі драми та комедії , який діяв  у смт Каланчак.
    З 1999 по 2015 рік грав у Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі імені М. Куліша. За 14 років напруженої творчої праці створив незабутні образи : Клавдіо – «Багато галасу даремно», Карпо – «Кайдашева сім’я», Лукаш – «Лісова пісня», Керубіно – «Безумний день, або весілля Фігаро», Хлестаков – «Ревізор», Козеліус – «Свіччине весілля», Назар Стодоля – «Назар Стодоля»,   Тіт – «Дивна міс Севідж» та багато інших. Загалом актор зіграв  головних героїв у 17 виставах  і це були кращі вистави академічного театру.
     Актор у 2005 році закінчив Херсонський державний університет  (факультет культури та мистецтв, курс Б. В. Чуприни).
  А у 2009 році Сергію Кияшко присвоєно почесне звання «Заслужений артист України».
     Із розповіді бібліотекаря можна дізнатися, що у 2015 році актор  переїхав у Київ, де до 2016 грав у театрі «Золоті ворота», після чого перейшов у Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра. За цей час встиг створити кілька цікавих образів, знявся в декількох фільмах, взяв участь у спільному україно – франко – бельгійському  фільмі – фентезі «Поліна і таємниця кіностудії»,  прем'єра стрічки в Україні відбудеться 27 червня 2019 року. 
    Попри те, що творча доля Сергія Кияшко складається вдало, актор не забуває своє маленьке рідне містечко, де народився  і в одному з чисельних інтерв’ю щиро зізнається: « … шалено люблю природу, люблю море, очерети, шум вітру. Для мене розрядка – це поїздка до себе на батьківщину до Каланчака . Я дитина не поверхів, а приватного будинку, футболу в полі, степу, риболовлі. Я відпочиваю, відключаюся, черпаю емоції, коли ловлю рибу, слухаю жаб, шум очерету. Раніше я навіть не міг і подумати, що такі, здавалося б, банальні речі, допомагають знімати стрес».
     Мешканці Каланчака теж пам’ятають свого відомого земляка і бажають натхнення, творчих злетів і нових цікавих образів!
     Багато століть театральне мистецтво й, навіть, самодіяльне, не втрачає своєї популярності, а навпаки розвивається і приносить нам радість, задоволення, свято для душі…
    З Всесвітнім днем театру всіх поціновувачів цього чудового виду мистецтва!     

   

1 коментар:

  1. Цікавий допис. Дізналась, що Сергій Кіяшко - ваш земляк і активний читач книгозбірні. Я його обожнюю.Незабутня була з ним зустріч в ХОБЮ в 2013 році в межах проекту "Херсонщини достойні імена"

    ВідповістиВидалити

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *