75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

5 грудня 2018 р.

Сила гуманності творить чудеса !


     Бути добрим, щирим, милосердним ! 
     5 грудня  вся світова спільнота святкує Всесвітній день волонтера.
  Бібліотекарі Каланчацької централізованої бібліотечної системи не тільки намагаються бути добрими і милосердними, щирими і справедливими, жити за правилами людяності  та добра, а й беруть активну участь у волонтерському русі громади, співпрацюють з районною організацією Товариства Червоного Хреста України в Херсонській області. 
     На випадок надзвичайних ситуацій в Каланчацькій районній організації Товариства Червоного Хреста України створено загін швидкого реагування, в який з почуттям високої відповідальності ввійшли працівники центральної бібліотеки.
   Працівники бібліотек системи на волонтерських засадах обслуговують літніх людей, людей з обмеженими можливостями, людей з інвалідністю на дому чи місцем тимчасового перебування, носять книжки, періодичні видання, разом обговорюють прочитане, радять, спілкуються, адже для цієї категорії жителів громади, особливо одиноких людей – це є чи не єдиною розрадою для душі.
   Бібліотекарі сільських філій привозять своїм односельцям книжки на замовлення з центральної книгозбірні.
   Багато уваги приділяють працівники бібліотек просуванню волонтерства, проводять масові заходи, залучають молодь та підлітків.
    В літературно-мистецькій залі центральної бібліотеки оформлена книжково - ілюстративна виставка «Сила гуманності» та перегляд літератури «Сміливість робити добро». Відвідувачі книгозбірні з великим інтересом переглядають літературу та буклети, представлені їхній увазі.
   Центральна книгозбірня запросила відвідувачів приєднатися до Години доброти «Історія свята доброти», ознайомитися з відео-переглядом та взяти участь у засіданні волонтерів «Я волонтер й цим пишаюся».
    Привільська сільська бібліотека-філія запросила молодь села взяти участь у Годині спілкування «Волонтери – поклик серця чи професія?»  В Гаврилвській сільській бібліотеці-філії відбулася інформаційна Година доброти «Серця і руки – на допомогу».
  А активні користувачі Новокиївської сільської бібліотеки-філії готують «Новорічний подарунок воїну».
  Підчас проведення заходів працівники бібліотек зосереджують увагу відвідувачів на понятті «Милосердя, доброта...», адже ще з давніх часів благодійність була традицією нашого народу. Цілком природним і закономірним вважалось допомогти знедоленому, нещасному, поділитися шматком хліба, дати притулок бездомному, захистити старість і немічність, порятувати хворого чи каліку, заступитися за беззахисного і скривдженого.
   Учасники заходів дізналися, що роком виникнення волонтерського руху вважається 1859. Саме тоді французький письменник-журналіст Анрі Дюнан, вражений картинами битви при Сольферино, запропонував ідею створення Червоного Хреста – організації, яка працювала б на волонтерських засадах і надавала першу медичну допомогу пораненим бійцям. Бібліотекарі  навели приклади імен видатних людей України та світу, які безкорисливо творили добрі справи. Зокрема, Мати Тереза – одна з найвідоміших, найталановитіших і найулюбленіших особистостей минулого століття. У жовтні 1979 року їй, скромній, проте могутній силою духу індійській черниці, було присуджено Нобелівську премію миру.
   Чуйність, ніжність у взаєминах між людьми викликали захоплення у мандрівників, які приходили до нас із далеких країн.
    Серед відомих нам українців, що творили добрі справи безкорисливо, виділяються Костянтин Острозький – київський воєвода, князь, який за власні кошти відкрив перші школи у деяких містах західної України (16 ст.), в яких училися і діти шляхти, і селянські діти. Окремим фондом здійснювалася підтримка дітей-сиріт.
   Гетьмани Петро Сагайдачний і Іван Мазепа у 1702 році на благодійні кошти звели новий великий корпус Києво-Могилянської академії.
    Михайло Грушевський – видатний український історик, у 1898 році на власні кошти заснував у Києві школу, в якій діти мали змогу навчатися рідною українською мовою.
    Було зауважено, що це далеко не повний список відомих українців, які були не тільки відомими політиками, культурними діячами, а й меценатами і благодійниками.
   Бібліотекарі  ознайомили відвідувачів  з Кодексом честі волонтера:
«Маю честь бути волонтером. Я:
·         чесний і завжди доброзичливий;
·         щиро радий завжди прийти на допомогу;
·         вважаю свою роботу не обов’язком, а покликом душі;
·         намагаюсь завжди одержувати від неї наснагу та насолоду;
·         з повагою відношусь до тих, з ким працюю (об'єктів соціальної дії)»  
 Учасникам заходів  роз’яснюють, що  бути волонтером – це:
·         відповідальність за своє рішення та вчинки;
·         оптимістичний погляд на життя;
·         любов та співчуття до скривджених долею;
·         охорона прав дитини;
·         надія на перемогу;
·         талант бути потрібним людям;
·         енергійний спосіб життя;
·         радість спілкування!
Завершуючи заходи, працівники бібліотек зверталися до учасників словами: «Одна добра справа для вас – дрібничка, а для когось – мрія, цілий світ… Зробімо перший крок разом !
   Волонтерська діяльність має неоціненне значення, тільки добро збереже чарівний світ нашої рідної землі. На ньому тримається все людство.  Велике починається з малого.
        Будьмо щедрими серцем в ім’я добра  і милосердя! Нехай не зачерствіють наші душі, відкриймо свої серця для добра! Нехай потреба робити добро стане нашою щоденною потребою!
  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *