75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

18 грудня 2018 р.

Молодь знайомиться з творчістю Євгена Плужника

              
     Чергове засідання бібліотечного молодіжного клубу Каланчацької центральної бібліотеки  «Старшокласник», а це учні 9 класу Каланчацької ЗОШ № 2 (класний керівник Ксенія Володимирівна Білан) було  присвячене 115- річниці з дня народження українського поета, драматурга, перекладача Євгена Павловича Плужника, людини, яка належить до когорти  літераторів українського Розстріляного Відродження. 
   Керівник клубу, ведуча заходу, бібліотекар Ольга Качур познайомила присутніх з цікавою біографією видатного письменника, розповіла про дитячі роки, навчання в гімназії, чим захоплювався…
   З розповіді бібліотекаря Лариси Шаваровської молодь дізналася про навчання Євгена Плужника в Музично-драматичному інституті ім. Миколи Лисенка, перше кохання …
   Далі керівник читацького об'єднання звернула увагу юнаків та дівчат, як проходило становлення Євгена Плужника як оригінального, талановитого поета, його знайомство з відомим критиком Юрієм Мережко, який допоміг йому повірити в себе, побачив в ньому майбутнього відомого та шанованого письменника.
   Бібліотекар розповіла юним про твори Євгена Плужника – високомистецькі, філософічні, духовно багаті й неповторні: надзвичайну експресію почуттів поет виражав у коротких, наче висічених на камені, рядках, прочитавши які, надовго залишаєшся в полоні неймовірних почуттів.
   З розповіді бібліотекаря старшокласники взнали, що затишній кімнаті талановитого майстра слова любили бувати різні письменники, тут часто велися дискусії на різні теми, читалися вголос нові твори. А серед друзів  Євгена Плужника були  Валер'ян Підмогильний, Григорій Косинка та інші письменники літературної організації "Ланка".
  А ще ведуча заходу розповіла про історію кохання письменника та тяжку хворобу, яка зненацька спіткала його.
  Юнакі та дівчата почули цікаву розповідь  про кохану жінку талановитого літератора, його дружину    Галину Коваленко.
   Далі учасники заходу зупинилися на його творах. Бібліотекар зауважила, що
найяскравішим спалахом у ліричній поезії автора  є його інтимна лірика. Вона  невелика  за обсягом, як і його життєвий шлях, зате вона цікава, душевна,  вражаюча, неповторна, чуттєва, світла та духовна, як й саме кохання поета. 




   А ліричний вечір тривав… Учні читали вірші Євгена Плужника: "Я вас, Галю, згадував  сьогодні", "Сентиментальний тихий полонез",  « Плакала вона...», «Долі моєї ціна», "Вчора над містом летіли гуси", "Річний пісок слідок ноги твоєї", "Цілий день якийсь непевний настрій",  "Ах, флейти голос над рікою", "Не чуючи, перебирала ти", "Обутріло. В неяснім сірім світлі", «Ваш такий наївний погляд», "Вона зійшла до моря...".
    Талановитому поетові Євгенові Плужнику судився  не довгий життєвий шлях.  Його світла душа відлетіла у вічність на 38-му році життя…
   Учасники читацького об'єднання ще довго не розходилися по домівкам, знайомилися зі збірками творів поета, обговорювали почуте, осмислювали деталі життєвого та творчого шляху нашого величного письменника.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *