75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

2 жовтня 2018 р.

Презентуємо нові видання бібліотеки


     Словом прославимо край наш таврійський,
    Щоб знаним у світі став наш Каланчак   
   У переддень святкування Всеукраїнського Дня бібліотек одним із заходів, підготовлених до цього величного свята Книги, була презентація видавничої діяльності Каланчацької центральної бібліотеки «Словом прославимо край наш таврійський !»
    На свято були запрошені місцеві літератори, краєзнавці, вчителі,  молодь та старшокласники селища, друзі бібліотеки. 
    З вступним словом до присутніх звернулася директор бібліотечної системи Надія Федкевич.
    Вона привітала всіх з прекрасним святом – Всеукраїнським Днем бібліотек  та ознайомила присутніх з видавничою діяльністю центральної бібліотеки, сказала, що робота бібліотеки – багатогранна.  Є процеси, які не знає, не бачить й навіть не здогадується читач, а є такі, як кажуть,  на поверхні – в спілкуванні та задоволенні інформаційних потреб:  бібліотекар – відвідувач. Адже колектив бібліотеки працює злагодженим «механізмом».
   Вже протягом багатьох років наша центральна книгозбірня підбирає, систематизує, редагує краєзнавчі матеріали, створює папки-накопичувачі, а останні декілька років ще й друкує  видання, збірники, посібники, альбоми, альманахи, бібліографічні подорожі…
    Директор представила учасникам презентації особливо значущі, цінні в історичному, літературному, краєзнавчому та інформаційному просторі видання для теперішнього та майбутніх поколінь, створені центральною бібліотекою, це:
- Літопис Каланчацької центральної бібліотеки: 1912 – 2012»,
- Альбом умільців «Сузір’я талантів  Каланчацького краю»,
- Літературний альманах «Каланчак літературний», Історичну розвідку «Каланчацька бібліотека – мудрість книг і щедрість серця», Нарис  в подіях та фактах проміжком більше 70 років «Каланчак… Перлина таврійського краю…
- Бібліографічний посібник «Історія бібліотек Каланчацької ЦБС на сторінках засобів масової інформації: 1967 – 2017 рр», який вміщує 1009 дописів, деякі з коротенькими анотаціями. 
  Всі ці видання були представлені на виставці «Словом славимо край наш таврійський».
   Далі директор сказала, що днями побачили світ, а сьогодні ми їх презентуємо:
- бібліографічна подорож «Вулиці рідного селища». Випуск 1.
- збірник поезій місцевих літераторів «Римованим словом прославимо край наш таврійський».
-  збірник поезій «Я не вернусь …»  О.С.Чурая…
    Керівник літературного об’єднання «Дивослово»,  бібліотекар Ірина Добровольська  звернулася до учасників зібрання: «Сьогодні ми презентуємо збірник поезій "Римованим словом прославимо край наш Таврійський!" Краса та велич літературного слова нашого таврійського краю !  Гортаючи сторінки літературних творів письменників та поетів рідного краю, пірнувши в неповторний спектр краси та величі художнього слова, наповнюєшся  великою гордістю за свій край, тепло та зворушливо стає на душі.
  Любов до рідного краю, рідної землі, рідної мови, своєї малої Батьківщини – гарного, мальовничого містечка Каланчак, спонукає талановитих людей висловити своє захоплення, відданість, гарячу любов в поетичних віршованих рядочках, а ще римовані рядки покласти на музику.
   Більшість наших майстрів поетичного слова присвятили рідній землі по декілька теплих ліричних творінь. А вірш Петра Герасимчука, покладений на музику Вадима Куршпіля, став Гімном рідного селища.
   Твори місцевих поетів овіяні вітрами степових просторів Таврії, хвилями Чорного моря, наповнені великою любов’ю до життя, мріями та поглядами в щасливе майбутнє…»  
    Поезії наших літераторів озвучили бібліотекарі Олена Гриценко, Наталя Яковлєва, Маргарита Молдован, Ірина Добровольська.
   Своїми думками щодо поетичного збірника поділилися та прочитали свої вірші активні учасники літературного клубу Галина Нігачова та Володимир Войтюк, а самодіяльний народний жіночий вокальний ансамбль «Южаночка» (керівник Лідія Крайнова) заспівали гарних пісень на слова місцевих поетів. 
  Зануртесь й ви  в літературне джерело  нашого Каланчацького краю – в справжній дивограй художнього слова !  Ви будете зачаровані глибиною  їхнього художньо - поетичного дарування.
   Ведуча свята, бібліотекар Ольга Гавран звернулася до учасників зібрання: «Сьогодні ми презентуємо збірник поезій нашого чудового поета – земляка Сергія Чурая» та надала слово його колезі в минулому, активній читачці бібліотеки Тетяні Петруненко.
  Тетяна Дмитрівна – щира шанувальниця творчості Сергія Олексійовича Чурая, тривалий час працювала з ним в одному колективі, тож було що розповісти про нього. Вона зупинилася на біографії поета, розповіла про творчий шлях, участь у Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах, зірничках його поезій… 
   Адже бібліотека видрукувала й презентує другий збірничок поета «Я не вернусь …», а перший, виданий ще у 2002 та 2005 роках «Когда уходит любовь…» його старшим братом Олександром, користується неабияким попитом користувачів й став приводом до проведення в Каланчацькій центральній бібліотеці літературного театралізованого вечора з участю автора.
    «У кожного в  житті буває дощ ...» – так починається його вірш «Подожди» й саме цією думкою пронизані  всі його вірші     зворушливі,  ліричні, трохи сумні, але в той же час, такі щирі, чисті, задушевні ...
    Від його віршів віє ніжністю, романтикою, чистотою і свіжістю почуттів і вчинків. Читаючи їх або слухаючи, неможливо не співпереживати, чи не зануритися в його зворушливий світ сприйняття дійсності, в щось тільки одному йому відоме, і в той же час, хочеться помріяти, згадати своє втрачене, що колись відійшло, відшуміло і ніколи більше не повернеться, як не повернуться безтурботні і безхмарні молоді роки…
     Його прекрасні ліричні вірші ллються з глибини самого серця, їх хочеться слухати і слухати, п'яніти від краси почуттів, вміло підібраних слів і образів, вдалих порівнянь, влучних епітетів і яскравих метафор хочеться  захоплюватися красою його поетичного  слова.
    Вони випромінюють романтику, ніжну чарівність, тепло, відчуття вічності…
    Розкривши вірші Сергія Чурая, прочитавши хоча б один, пірнувши на хвилинку в поетичний простір поета, неможливо відірватися від чарівного джерела вишуканого поетичного слова, ніжних образів, глибини високих почуттів …  
  Далі ведуча презентації, бібліотекар Ольга Гавран представила бібліографічну подорож  «Вулиці рідного селища».
  Вона повідомила, що  мета посібника – формувати інтерес до вивчення історії  своєї малої Батьківщини, розширити знання  про рідне селище, ознайомити з біографією деяких видатних людей, виховувати любов до рідного краю.
    Перший випуск бібліографічної подорожі розповідає про вулиці селища  Каланчак. Це письменники, політики, громадські  діячі, герої  сьогодення, які прославили свою Батьківщину. Деякі з вулиць отримали свою історичну назву.  Відомості про кожного з них доповнюються списком  літератури…
   Підвела підсумки заходу директор бібліотечної системи. Надія Василівна подякувала всім присутнім, що знайшли час й завітали до книгозбірні на літературно-краєзнавчу подорож «Словом прославимо край наш таврійський»,  звернулася до літераторів: «Щиро дякуємо вам за дуже цікаве поринання в свіже, рідне, краєзнавче, дуже цікаве джерело вашого літературного таланту. 
    Бажаємо вам  подальшої  невичерпної енергії, аби й надалі  душа творча Ваша невтомно працювала на благо нашого рідного таврійського краю, щоб ніколи не міліла невичерпна криниця Вашого  таланту !» та вручила їм Подяки бібліотечної системи за співпрацю, подарували збірнички поезій та букети гарних квітів. 
     А всім присутнім побажала миру, чистого повітря, міцного здоров’я, добра, благополуччя, успіхів, креативу, натхнення,тепла та затишку у домівках, любові в родині, виповнення всіх мрій та задумів.
   

2 коментарі:

  1. Щиро дякую нашій бібліотеці за велику неоціненну роботу яку роблять наші сподвижники бібліотекарі.І особливо велика вдячність Надії Василівні за локомотив ідей,за прославляння нашого каланчацького краю.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Шановна Галино Дмитрівно! Щиросердно дякуємо Вам за теплі слова та багаторічну плідну співпрацю. Ви – Вчитель з Великої літери !
      Вітаємо Вас з професійним святом! Бажаємо вам зберігати оптимізм і надії, мати здоров'я і терпіння, достаток і щастя!
      Нехай Вас оточують повага і любов, доброзичливість і милосердя, життєрадісність і подяка!

      Видалити

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *