75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

5 вересня 2018 р.

Червоний терор: 100 років злочинній репресивній політиці



Червоний терор: як 100 років тому…
 5 вересня на державному рівні в Україні вшановують День пам'яті з нагоди 100-річчя з початку "червоного терору", злочинної репресивної політики комуністичного режиму.   
  Каланчацька бібліотека не залишилася поза цієї події.  Жертв "Червоного терору" нині вшановує вся Україна…  Вшановуємо й ми.
  Жертвами політики "червоного терору" ставали не тільки люди, які обіймали більш-менш високе становище у суспільстві – професори, лікарі, інженери, партійні лідери, колишні високі чиновники, генерали, найвищі духовні особи, представники купецтва й аристократії, а й прості ремісники і селяни.
  Скільки людей стали жертвами і дотепер достеменно невідомо. За деякими дослідженнями істориків більшовики закатували приблизно 1,5 мільйонів  українців.
   Їх усіх оголосили класовими ворогами. Затриманих катували, кидали до тюрем та розстрілювали за рішенням так званих "трибуналів", тобто без справедливих судів.
   Всім відомий термін "червоний терор"  ввела есерка Зінаїда Конопляннікова, яка заявила на суді в 1906 році: "Партія вирішила на білий, але кривавий терор уряду, відповісти червоним терором…".
   А відомий політик Лев Троцький сформулював "червоний терор" як "знаряддя, застосовуване проти приреченого на загибель класу, що не хоче гинути". Люди, що вигадали термін "червоний терор", за визначенням не могли закінчити нічим іншим, ніж масовими вбивствами.
  Червоний терор – під цим терміном розуміють масовий терор революціонерів, здійснюваний ними після захоплення політичної влади для знищення своїх супротивників і подолання опору революційним перетворенням.
   В Україні "Червоний терор" розпочався на початку 1918 року, коли Київ захопили більшовики. Пізніше певні дії були вчинені й проти української інтелігенції, в 20-30 роках минулого століття", – розповів юрист Українського інституту національної пам'яті Сергій Рябенко. Однак насправді тривав і надалі – після проголошення НЕПу, у 30-і, 40-і, 60-і й навіть недалекі 80-і роки.
   Радянська влада всіляко виправдовувала убивства. Історичну правду про події вдалося дізнатися лише після здобуття Україною незалежності.
   "Насправді, якщо говорити мовою юридичною, то те, що передбачалося декретом про "червоний терор" значно пізніше було зафіксовано в нормах Міжнародного права як, чи то воєнні злочини, чи злочини проти людяності…
 У той момент жертвами ставали звичайні мешканці Києва просто через те, що хтось українською мовою заговорив до тих більшовиків. Його ловили і садили в камеру, або гірше – розстрілювали.
  Пам'ятаймо !  Вшануймо пам'ять жертв терору !!!
      В літературно-мистецькій залі нашої книгозбірні зібрані матеріали, оформлено виставку «Червоний терор: як 100 років тому», проводяться бібліографічні огляди, інформаційні Години, Години повідомлень, обговорення тощо.
   Всім, хто цікавиться нашою історією і хоче більше дізнатися про «червоний терор», запрошуємо відвідати Каланчацьку центральну бібліотеку і ознайомитися з книгами та відеофільмами по даній тематиці.
Ласкаво просимо до бібліотеки!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *