75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

26 квітня 2018 р.

Пам’ятаймо, як плаче полинь …


«Ви чули, як плаче спустошена Прип'ять,
За скоєний гріх розіп'ята живцем,
Прип'ята до неба, щоб вічності випить,
Щоб вмити від бруду змарніле лице?
Регочуть іони малиновим дзвоном,
Вбиваючи блиск нерозкритих очей,
Ридає вночі божевільна мадонна,
Приймаючи з лона холодних дітей
В бездонність ночей.
І тихо ступає життя у полин,
І лине Чорнобильський дзвін.
                                          (Багряна А.«Малиновий дзвін») 
        26 квітня − День Чорнобильської трагедії. Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.
       У цей день у 1986 році на Чорнобильській атомній електростанції стався вибух, який спричинив соціально -екологічну катастрофу глобальних масштабів.
Ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики (до вибуху на АЕС “Фукусіма-1”) як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Мільйони гектарів забруднених радіацією земель, лісів та водойм, втрата здоров’я сотень тисяч людей, чисельні людські жертви та зруйновані долі – все це, здається, мало б бути переконливим доказом того, що мова про безпеку атомної енергетики – не більше як міф, який може надто дорого коштувати всьому людству. Ось вже 32 роки біль і тривога Чорнобиля залишається в наших серцях. Ці відчуття змушують кожного зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й…
 Хоча стільки років минуло відтоді, а пам’ять наша зберігає все до найменших подробиць, бо надто вражаючими і болючими були ці подробиці. Але Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Біль Чорнобиля відгукнувся у серці кожного жителя нашої країни, назавжди залишаючи у пам’яті народній подвиг ліквідаторів.
   На виховання патріотичних почуттів у підростаючого покоління, яке має знати та пам’ятати про долі сотень тисяч відомих та безіменних приборкувачів оскаженілого «мирного атому» та його жертв, були спрямовані заходи проведені в бібліотеках Каланчацької  ЦБС.
      Відвідувачі центральної  бібліотеки переглянули книжкову еко-виставку «Чорнобиль: роки пам’яті, роки відродження», яка презентувалася в рамках Тижня молодіжної книги.
 Користувачі Привільської  бібліотеки-філії мають можливість прийняти участь у виставці – вікторині «Болем Чорнобиля серце болить» .
     У Олексіївській бібліотеці-філії оформлена виставка -застереження «І все перекреслив урановий атом»
       Користувачі Новокиївської бібліотеки-філії з болем в серці згадували минулі події, перегортаючи сторінки книжок з еко-виставки «Шрами на обличчі планети Земля»
      Документальна фотовиставка «І все перекреслив урановий атом», оформлена в Гаврилівській бібліотеці-філії, сколихнула болючі спогади користувачів та відвідувачів цієї бібліотеки.
      Жвавий інтерес у відвідувачів Горьківської бібліотеки - філії  викликала виставка-перегляд дитячих малюнків «Майбутнє після Чорнобиля»
        Цікавою та пізнавальною була інформаційна година «Радіація та її наслідки», проведена у Роздольнянській бібліотеці- філії.
        Година пам’яті «Чорнобиль…Трагедія…Біль…Пам'ять…», проведена у Каланчацькій бібліотеці - філії зібрала повний зал слухачів.
       Затамувавши подих учні старших класів мандрували  екологічним екскурсом у минуле «Чорнобиль болем відзивається» у Новопавлівській бібліотеці – філії.
      Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов’язаних із скорботним часом ядерного апокаліпсиса. Чорнобильська біда надовго залишиться у нашій пам’яті. Ще довго ми будемо відчувати на собі її наслідки, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям,  життям.
       "Мирний атом" став для України і прилеглих земель гірше війни. Збитки від аварії на ЧАЕС доведеться відшкодувати ще дуже довго...
       Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії. Перед живими. Перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу.   
    І лишилась вірності присяга Батьківщині! Матері! Народу! 
Щоб наша дума і дорога Єднали глибину і вись -
Вола Чорнобильська пересторога:
Людство! Зупинись!  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *