75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

22 березня 2017 р.

Журавлина пісня братові - лебедику …


       Днями наша Каланчацька центральна бібліотека знову  одержала чудовий подарунок – літературно - художнє видання, збірник есе, поезій, пісень, гуморесок  від лауреата численних літературних премій, члена Національної спілки журналістів України, члена Національної спілки письменників України  Марії Йосипівни Баліцької  з Тернопільщини –  давнього друга нашої книгозбірні.  Марія Баліцька (з дому Шаваровська), псевдоніми - Чайка, Ластівка, народилася 26 грудня 1963 року в селі Піщане Зборівського району. 
   Мапія Баліцька – журналіст, редактор, поетеса, письменниця, громадська діячка. Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету. Працює Марія Йосипівна головним редактором газети ТНЕУ «Університетська думка», згуртовує  навколо себе творчу молодь – написане молодими серцями видруковує в альманасі «Серцеспів», авторка Гімну ТНЕУ, дипломант II Всеукраїнського конкурсу журналістів «Українська Мадонна» та конкурсу поезій «Ісусе, Ти потрібний мені». Марія Йосипівна двічі отримала літературну премію ім. Володимира Вихруща, вона лауреат другої премії Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова за п’єсу «Веселкове диво», а далі перемога в конкурсі «1540 знаків любові до Тернополя» і лауреат XIV літературно-краєзнавчого конкурсу ім. Мирона Утриска й ще багато-багато перемог…  
  Ця талановита жінка  – авторка численних збірок поезій, віршованої прози, розмальованок книг для дітей та юнацтва, малої прози, п’єс, текстів пісень «Пісенне намисто», духовних збірок, романів, книги пам’яті, філософських міркувань…
   Упорядкована нею збірка «Татові» лягла в основу проведених Каланчацькою бібліотекою декількох тематичних вечорів.
   Поезії Марії Баліцької та пісні на її слова звучать у вітчизняних та зарубіжних радіоефірах, по телебаченню, на концертах, конкурсах, фестивалях, чимало творів письменниці увійшли до шкільної програми.
   Багато своїх прекрасних книжок  Марія Йосипівна вже подарувала нашій центральній  та Новопавлівській сільській бібліотекам нашої бібліотечної системи.
   Подарована нам днями книжка «Журавлина пісня» присвячена  братові письменниці, учаснику антитерористичної операції, Герою Світла – Володимиру Йосиповичу Шаваровському.
   Володимир Шаваровський рік і місяць вірою й правдою відслужив в АТО, неодноразово смерть дихала йому в обличчя, але вистояв, повернувся живий, але дуже хворий…  два тижні...  й пішов у вічність у свої 49 років … 
    Страшна втрата ! На Землі Українській не стало ще одного Героя - Патріота України, на небі – засвітилася нова яскрава зірочка, що вічно світитиме добрим й чесним людям !
  У передмові до книжки говориться: «Сповіддю душі і серця є нова книжка «Журавлина пісня»…
 ... Авторка словом сестри звертається до наймолодшого брата і відкриває книжку-пам'ять щирою присвятою:  «Чую, брате, пісню твою Журавлину – Молитву Світлої Душі – і поспішаю увічнити спогад…»
   ... Марія Баліцька  лине сердечними споминами у босоноге дитинство брата, пише із сестринською любов’ю  про їхню калинову колисочку, про рідну хату у селі Гнидова Залозецького району… Яке розкинулося на берегах подільської річки Правий Серет, де народилися, зростали у багатодітній сім´ї, ставали на крило і звідки вилетіли у світ, взявши у придане з батьківських вуст молитву – як найсвятіший оберіг душі.
   У книзі наскрізною ниткою проходить пошанівок до коріння роду, повага до традицій і звичаїв рідного народу, любов до України, ідея гармонії Людини і Природи.
   Білим цвітом виспівує калина під вікном збудованої батьками хати «Журавлину пісню» братові-лебедику, нагадуючи, що спасіння людини – в Любові Христа Спасителя, з Джерела якої намагаються черпати спокій просвітлені християни.
  Особливі сторінки книжки – цикл присвят «Небесній Сотні» і Лицарям Української Землі; телефонні розмови з братом, який перебував у зоні АТО, деяка інформація з перших вуст взята за основу «Журавлиної пісні».
   Від щирого серця дякуємо Вам, шановна  Маріє Йосипівно,  за Чудову Книжку.  Для нашої бібліотеки - це дійсно,  дуже цінна знахідка !  

«Христос Воскрес!  Воістину Воскрес!
 Дякую за чудовий дарунок-газету про мою книгу "Журавлина пісня" - відгук про надруковану книгу завжди є особливим дарунком для автора книги!
Світлих Вам людей!  Мудрих книг!  Допитливих читачів і вдячних відвідувачів Вашої чудової книгозбірні під керівництвом дивовижної Надії Василівни Федкевич.
 Хай береже Вас Бог!  Миру нам, Любові і Добра!»

З пошанівком Марія Баліцька.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *