75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

15 квітня 2016 р.

Подорожуємо залами Краєзнавчого музею ...


   Музеї – посередник між сучасним та минулим.
   До Міжнародного Дня музеїв, який відзначається 18 травня, сектор мистецтв Каланчацької центральної районної бібліотеки підготував для молоді цікаву та захоплюючу відео - подорож  до Херсонського краєзнавчого музею.

   Як відомо, музеї –  важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами.  Міжнародний День музеїв – щорічне свято музейництва.
    Керівник сектору мистецтв Маргарита Молдован підготувала цікаву розповідь про створення  Херсонського  обласного краєзнавчого музею, який є одним з найкращих на півдні України.

     Маргарита Миколаївна розпочала подорож словами: «В сучасному світі, прагматичному і стрімкому, є  незвичайні місця - місця, де зберігається час. Таких місць багато, вони дуже різні, але їх об'єднує назва - «музей», яка звучить майже однаково на всіх мовах.
     Існує багато різних музеїв: історичні, археологічні, краєзнавчі, мистецькі, меморіальні,  літературні, природничі, етнографічні, технічні, галузеві тощо. 
Найбільш поширеною групою є краєзнавчі му­зеї. Саме вони дають уявлення про особливості при­роди краю, його історію, етнографію, матеріальну і духовну культуру. До таких музеїв відноситься і Херсонський краєзнавчий музей, який виник на хвилі інтересу суспільства до місцевої історії…  
  Маргарита Миколаївна розповіла про його засновника Віктора Івановича Гошкевича.  В далекому 1890 році  відомий український  архео­лог і краєзнавець Віктор Іванович Гошкевич створив при Херсонському губернському статистичному комітеті археологічний музей з  власних знахідок при  розкопах на Херсонщині…  
   А далі керівник сектору мистецтв зауважила,  що у  1907 році  це  був Херсонський міський музей старожитностей і витончених мистецтв, а  з  1911 року – Херсонський губернський історичний музей.
У  1923 р. змінюється статус музею  –  він  стає  дер­жавним,  і потрапляє в число наукових установ України,  а  в 1930 році  у зв'язку з докорінною  реорганізацією, отримує  назву  «краєзнавчий музей».  До його складу ввійшов й історико  – природничий музей, засновником якого був Йосип Конрадович Пачоський  – натураліст,
Біолог та ботанік.
   Маргарита Молдован зазначила, що за час Другої світової війни Херсонський краєз­навчий музей зазнав серйозних втрат:  частина колек­ції була евакуйована, частина  -  розграбована. Тільки  окупанти  в період відступу вивезли 50 ящиків музейних експонатів.
Далі керівник сектору продовжила свою розповідь  про  Херсонський обласний краєзнав­чий музей, сказала, що він  -  один з провідних культурних центрів об­ласті та півдня України.
Учасники заходу дізналися, що музейні експозиції розміщують­ся в історичній частині міста, в трьох будинках - пам'ятках архітектури і культури XIX ст. Філія музею знаходиться в м. Каховка.
Молоді було цікаво узнати, що у відділі історії представлені найцінніші рарите­ти:  від скіфських золотих прикрас та давньогрецьких мармурових скульптур  до перших  креслень Херсон­ської фортеці та портретів Г.О. Потьомкіна, О.В. Суворова.
А ще варто уваги,  що в  основі природознавчого відділу унікальна колекція флори та фауни Херсонщини, створена на­прикінці XIX ст. відомим вченим-біологом  Й.К. Пачоським.
Керівник сектору мистецтв зауважила, що у фондах музею зберігається близько 170 тис. музей­них предметів. Серед них - одне з кращих на Україні зібрань археологічних знахідок:  цікава нумізматична колекція; велика група зразків холодної та вогнепальної зброї; чудові зібрання порцеляни й антикварних меблів.
    Юнаки та дівчата залюбки переглянула відео-фільм  фільм «Херсонський краєзнавчий музей».
   Молодь разом з Маргаритою Миколаївною  «побували» майже в усіх залах краєзнавчого музею, побачили панорами  й діарами,  виставки, зібрання посуду та кам’яних стел...
    А далі  старшокласникам запропонували подивитись як створюються музейні виставки.
    До уваги молоді була представлена виставка «Вони прославили наш край»,  яка суттєво доповнила відео-подорож.      Присутні на заході уважно переглянули виставку та дізналися про видання, що розповідають про Херсонський обласний краєзнавчий музей та науковців, які його створювали.  Юнаки та дівчата захоплено знайомилися з книжками про археологічні дослідження  на Херсонщині.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *