75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

25 березня 2016 р.

Безмежні світи Івана Франка

     
    Каланчацькі книгозбірні - до 160 - річчя Івана Франка…
    «Ми не можемо назвати, мабуть, жодної ділянки людського духу, в якій би не працював Іван Франко і в якій він би не був великий…»
П.Загребельний.
    «… Франко – наш найкращий провідник, наш учитель, ясне сонце на українському небі…»
В. Стефаник.
     Вшановуючи пам’ять великого українського письменника, поета, публіциста, ученого, громадського  та політичного діяча Івана Яковича Франка  Каланчацька централізована бібліотечна система розпочинає комплекс  заходів  в обласному інтернет – проекті «Навколо портрета Каменяра» .
    В рамках участі в інтернет – проекті центральна районна бібліотека відкрила сторінку у всесвітній мережі інтернет  «Великий Каменя", в якій послідовно висвітлюватимуться заходи, що звеличичуватимуть Генія української нації, який є розумом і серцем українців», послідовно висвітлюватиме хід проведення обласного інтернет – проекту у всесвітній мережі інтернет, заходи по просуванню життєвого та творчого шляху Великого Каменяра.
    На черзі різноманітні масові заходи, виставки – портрети, виставки - декорації, інтерактивні та віртуальні заходи, на яких бібліотекарі донесуть до користувачів та відвідувачів відомості про величну людину, гордість українського народу І.Я.Франка, його твори, які стали фундаторами української літератури, стали світовою класикою.
   Нехай про велич та безмежні світи Івана франка знов й знов говоритиме увесь світ !  Говорімо, читаймо, вивчаймо творчість величної постаті України – Івана Яковича Франка !  


 Вислови відомих людей про І.Я.Франка

    Іван Якович  Франко...
     Його називають Генієм української нації. Він — розум і серце українського народу. Вогонь в одежі Слова. Невтомний Каменяр. Титан праці. Вічний революціонер. Гігант людської думки. Український Мойсей. Співець свободи. Безсмертний син безсмертного народу. Вічно живий. Наша гордість і слава.

   Крилаті  вислови, якими наш український народ висловив щире захоплення своїм великим сином і цим увіковічив його в віках…

•  П. Тичина: «…У важкі часи безправ’я і темряви він був для Західної України і університетом, і енциклопедією, і академією наук, і народним, не затвердженим ніякою монаршою ласкою міністром культури та освіти…»

 •  Д.Павличко : «…Титанічна діяльність Франка відбила національні воління розірваної між імперіями Романових і Габсбургів української землі… Шевченко народив, а Франко виховував українську націю…» 

 •  Д.Павличко : «Він — геніальний поет. Саме як поета ми бачимо його поряд з найвидатнішими світовими майстрами, а в рідній літературі він чи не єдиний має право займати місце на недосяжній височині Шевченка»

 •  М.Коцюбинський : «…Невеликий, хоч сильний мужчина. Велике чоло, сірі, трохи холодні очі, в лініях бороди щось енергійне, уперте …А заговорить — і вже здивує, як ця невисока фігура росте й росте перед вами, мов у казці. Вам стане тепло й ясно од світла його очей, а його мова здається не словом, а сталлю, що б’є об кремінь і сипле іскри. Сильна, уперта натура, яка цілою вийшла з житейського бою!..» .

 •  М.Коцюбинський : «…Тепер ще яскравіше зарисувалася могутня постать Франка і всі його заслуги, ще дорожчим став нам той чоловік… Адже Франків у нас не густо»

 •  М.Рильський : Іван Франко — це розум і серце нашого народу. Це боротьба, мука і передчуття щастя України. України і людськості. …Франко живе в народній пам’яті як великий Каменяр…»

 Син Тарас : «Франко був дуже точною, старанною людиною. Коли вже щось обіцяв, то виконував сумлінно і вчасно. Працював він багато і плідно, не любив витрачати час на пусті балачки. Якщо брався за якусь роботу, то поринав у неї з головою. У вільний же час був ласкавим порадником, привітним господарем».

 Син Тарас: «Дуже помітна прикмета вдачі мого батька була швидкість. Він швидко вирішував будь-яку справу, швидко писав. Ця швидкість поєднувалась у нього з високою якістю, бо до слова він ставився надзвичайно вимогливо».

 І. Лизанівський, секретар І. Франка:  «Такі люди рідко родяться. Так багато страждання могли винести тільки інтелігенти. І яка гірка б не була історія їх життя, але з любов’ю треба зібрати всі і найдрібніші факти їхнього життя, праці, страждань. Бо йдемо… з печаттю їхнього духу…»

 •  О.Гончар : «…Після Шевченка не було в нас такої постаті. Отже не буде в нас перебільшення сказати, що Шевченко і Франко — це насправді ті два могутніх крила, які винесли українське слово, українську культуру на простори світові. Франко стоїть серед тих великих порадників, мислителів-гуманістів, до яких людство завжди буде звертатись…»

 П.Загребельний : «…Ми не можемо назвати, мабуть, жодної ділянки людського духу, в якій би не працював Іван Франко і в якій він би не був великий…»

 •  В.Стефаник : «…Франко — наш найкращий провідник, наш учитель, ясне сонце на українському небі…»  


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *