Приємне чаювання, корисне та цікаве спілкування читачів – в
літературно – мистецькому залі Каланчацької центральної районної бібліотеки.
Відвідувачі
нашої книгозбірні частенько спілкуються, обговорюють прочитане та нагальні
проблеми сьогодення за чашкою чаю зі смаколиками, це стало у нас традицією…
А учасники
читацького об’єднання людей поважного
віку «Спілкуймось!» влаштували для себе колективне чаювання, приводом став
звичайнісінький чайник.
Розпочався захід піснею „Чашка
чая” у виконанні гурту „Весёлые ребята”, а організатори зустрічі – керівник
клубу, активний читач бібліотеки Тетяна Петруненко, якій допомагали бібліотекарі центральної районної книгозбірні Маргарита
Молдован, Олена Гриценко та Наталя Яковлєва.
Насолоджуючись
ароматним чаєм, ми й не замислюємося про такі банальні речі, як чашки,
чайник. А в цього посуду є своя історія, про яку багато сучасників
знають дуже мало.
Чайник –
найдемократична посудина із усіх форм, що існують в побуті сучасної людини.
Коли товариство збирається за чайним столом – створюється доброзичлива приязна
атмосфера. Спілкування
за чашкою духмяного чаю сприяє до спокійної бесіди.
Сучасну кухню, а тим більше чаювання, неможливо уявити без чайника. На ринку представлена величезна їх
кількість: порцелянові, скляні, металеві, традиційні та електричні вироби.
Чайник
швидко і грунтовно увійшов у життя людини, ставши його невід'ємною складовою. І сьогодні нам
хотілося б більш детально розглянути історію походження цього
популярного домашнього начиння».
Й далі пішли розповіді про перші екземпляри
чайників… Історія їх появи, адже історія появи перших чайників тісно переплетена з самим
чаєм. Вперше ароматний і тонізуючий
напій стали вживати на території Китаю, хоча найпопулярнішою стала японська культура чаювання. Вчені встановили, що перші екземпляри чайників
доводилося робити майстрам, використовуючи червону ісинську глину. У ті часи шанувальники чаю вважали, що цей матеріал як найкраще
підходить для заварювання чудового ароматного напою…
Тетяну Дмитрівну доповнювала цікавими
деталями бібліотекар Маргарита Молдован. Маргарита Миколаївна розповіла про матеріал
- глину, з якої виробляли чайники, її види, які найкраще сприяють насиченню чаю
киснем, що дозволяє йому повноцінно розкрити свої смакові і ароматичні якості.
Ведуча зупинилася на методиках заварювання цього ароматного напою. Адже
кожен чайник сприймався майстрами як витвір мистецтва і відповідним чином декорувався.
Їх прикрашали справжніми картинами, майстерність фахівців було вражаюче
високим.
Свої традиційні риси чайник придбав лише наприкінці ХVIII століття.
З того часу вони залишилися практично незмінними. Розповіді ведучих супроводжувалися показом відеофільмів, які цікаво та змістовно
доповнювали повідомлення, яскраво розкривали тематику засідання.
Потім перейшли до представлення
сучасник чайників, електричних зразків, які є найкращим приладом для кип'ятіння
води. Сучасний електричний чайник
є невід'ємною частиною не тільки на кухні, але
і в офісі, на підприємстві і навіть на будівництві.
Тетяна Дмитрівна розповіла
одноклубникам про багатофункціональність сучасного чайника, його роботу в
автоматичному режимі, про дистанційне керування кухонними приборами за
допомогою сучасних комп’ютерних приладів
– мобільного телефону, планшету чи комп’ютера.
Керівник читацького об´єднання зауважила,
що з моменту виникнення чайника пройшло кілька століть. За цей час коректувалася форма виробу, його функціонал і матеріали виготовлення. Але це як і раніше незмінний і незамінний
атрибут в житті кожної людини.
А далі присутні
дізналися про традиції чаювання в різних
країнах світу. Тетяна Дмитрівна зауважила, що говорити про чайники і не згадати про чай
неможливо. Сьогодні чай з впевненістю можна називати і всесвітньо улюбленим
напоєм. У нас п’ють чай у будь-яку пору року, у будь-який час, за будь-якої
погоди, з цукром і без, „вприкуску” і „внакладку” та запропонувала пригадати, що потрібно для чаювання з допомогою загадок…
Розповіді про церемонії споживання чаю в
різних країнах світу своєю оригінальністю, колоритом, образністю, незвичайністю
для нас, захопили учасників заходу. В кожній країні склалася своя культура споживання чаю.
Керівник клубу разом з
бібліотекарями зробили цікаву мандрівку в
різні країни, а оскільки чай „прийшов” до нас з Китаю, то й почали - з чаювання по-китайськи... та пригадали одну
з цікавих стародавніх легенд: «Одного розу китайський імператор, відпочиваючи в
лісі, наказав закип”ятити воду для пиття. Несподівано піднявся вітер, і в воду
впало кілька листочків з чайного куща -
вода потемніла, від неї почав виходити тонкий, приємний аромат. Напій спробували. Імператорові він сподобався. Це було перше в світі чаювання. Сталася ця пригода у 2737році до н.е. В Китаї чай цінувався він дуже високо. Імператори дарували його вельможам за особливі заслуги. А при дворі
цей ароматний напій пили під час урочистих придворних церемоній».
Чаювання для жителя Піднебесної -
це не тільки спосіб отримати насолоду від ароматного напою, а й важлива
суспільна подія, що надає широкі можливості для дружнього спілкування, ділових
переговорів і виконання певних ритуалів…
А далі учасники заходу
дізналися, якою була чайна церемонія в Англії.
Англійці вважають
споживання чаю справжньою церемонією, дотримуються традицій чаювання як сама королева,
так й прості британці й п’ють цей дивовижний напій по шість разів на день… А ще в Англії чай не п’ють
з лимоном, а пили й зараз п’ють з молоком…
Тетяна Дмитрівна розповіла
присутнім на заході й про чаювання по -російськи. До Східної
Європи чай потрапив з Півнвчного Китаю через Монголію. У 1638 році Алтинський
хан подарував ровійському цареві Михаїлу Федеровичу чай як засіб „від нежиті і
головобоління”. Назва пішла від північно-китайського „чай” що означає „молодий
листочок”.
В
Росії тривалий час пили чай лише заможні люди, адже він коштував не дешево. Чай для селян був недоступним. Вони пили його лише за особливих обставин, на свята, тому й виник вираз “Чайком побалуватись”. Більшість бідних людей не знали, як його заварювати… Згадали інші країни світу,
традиції, цікаві історії та випадки, пов´язвні з чаєм та чаюванням…
Далі
члени клубу приступили до самого чаювання… А підготувалися до нього старанно…
Підчас
чаювання провели ще й вікторину «За чайним столом»…
Тетяна Дмитрівна побажала всім «Смачного !»
та пригадала гарний вислів «Якщо
вам холодно – чай зігріє, якщо жарко – принесе прохолоду, якщо у вас поганий
настрій – підбадьорить, якщо ви збуджені – заспокоїть!»
Немає коментарів:
Дописати коментар