75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

8 червня 2015 р.

Доля мого народу… вона у віршах, вона у прозі…


 Чергове засідання літературного клубу «Дивослово», який з 2007 року щомісяця збирає на свої засідання шанувальників та любителів художнього слова жителів громади, пройшло з невеликим запізненням, але колегіально члени клубу вирішили не змінювати програму і  познайомитися з життям і творчістю великого українського письменника Тодося Осьмачки.
    Теодосій Степанович Осьмачка, відомий нам як видатний український  письменник,  поет, перекладач, прозаїк, він уродженець села Куцівки, що на Черкащині. Творив у дусі символізму та неоромантизму, член асоціації письменників, у травні ми відзначили 120 - роковини з Дня його народження.
    У Каланчацькій центральній районній бібліотеці до знаменної дати цього видатного українського письменника відбулися літературознавчі заходи, зокрема оформлено книжкову виставку «Тодось Осьмачка: життя та творчість», складено тематичний список сайтів про його життєвий та творчий шлях «Тодось Осьмачка : відомий та невідомий» та чергове засідання читацького об’єднання «Дивослово» було присвячене його життю та творчості.         
   Керівник клубу Ірина               Добровольська ознайомила присутніх з цікавими епізодами з життя та творчості Теодосія Осьмачки.  До уваги членів об’єднання були представлені поезії: «Круча» (1922 р.), «Скитські вогні» (1925 р.), «Клекіт» (1929 р.), «Сучасникам», «Поет»1947, «Китиці часу» (1953 р.), «Із-Під світу» (1954 р.). Учасники засідання пригадали повісті письменника «Старший боярин» (1946р.), «План до двору» ( 1951р.), «Ротонда душогубців» (1956р.) та оповідання «Психічна розрядка». Місцеві письменники, поети, любителі та шанувальники літературного слова активно та емоційно обговорили його різножанрову творчість. Підкреслили, що поезія поета відзначається глибиною образності, блискучою поетичністю народної мови та епічним стилем неординарних думок, зауважили, що .друга книжка його поезій — «Скитські вогні» можна по праву назвати гімном українському степові.  
     Далі  учасники засідання детально зупинилися на  книзі "Ротонда душогубців", де  подається літопис злочинного винищення українського селянства в період примусової колективізації, відзначили, що проза Тодося Осьмачки – вагома та самобутня, зовсім не схожа на стиль та задуми інших українських майстрів художнього слова. 
   Доля нашого видатного, високообдарованого, самобутнього письменника Тодося Осьмачки склалася дуже непросто, він особисту трагедію виводив із драматичної долі України й беззастережно пов’язував свої муки й страждання  із фатальною залежністю митця від історичної долі його народу.
     Доля мого народу…вона у віршах, вона у прозі… Скрізна тема кожного засідання клубу. Ось і на цьому засіданні учасники «Дивослова» прийшли з своїми новими доробками. Активна та постійна учасниця об’єднання  Галина Нігачова прочитала свого нового вірша повного болю і душевного крику : Станьте, ви, нарешті, українцями
І свою державу полюбіть.
Не будьте ви моральними злочинцями
І від війни її ви захистіть.
На цій землі вас народила мати
І Батьківщина у вас лише одна
Не можна свою землю таврувати
Вона не винна , бо вона свята.
Станьте, ви нарешті українцями
Скиньте з себе путища раба
Випийте свободу ви до вінця
І ставайте до її керма.
    Свою тривогу за долю України вилила у вірш і Ольга Марченко «Серце тремтить від болю …» 
   Обмінявшись новинками своїх творчих здобутків, члени клубу згадали події з життя і поділилися враженнями від творчості видатних французьких письменників, ювілярів червня - Ф. Саган, Ж.-П. Сартра, А. Сент - Екзюпері. 
Попереду літні відпустки,  літературні аматори тепло попрощалися до вересня місяця. 
Сподіваймось, що натхнення не злякається спеки і примхлива Муза не полишить наших поетів і прозаїків і восени вони поділяться з нами новим щедрим творчим доробком.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *